Lagbanner
De Kuip, 2023-04-13 18:45

Feyenoord - Roma

Hetlevrad kvartsfinal inleds i Rotterdam
Sextondelsfinal i EL 2015 och ECL final 2022. Kan Roma bemästra Feyenoord igen?

Hetlevrad kvartsfinal inleds i Rotterdam

Finalmötet från ifjol är tillbaka i kvartsfinalen av Europa League. Samma tränare står vid sidlinjen med två särskiljande fotbollsfilosofier. Ett hetlevrat, hatfyllt och prestigefyllt dubbelmöte väntar. Ikväll i Rotterdam.

Ingen boll har ännu sparkats på, men italienska och nederländska utrikesdepartement har redan förbjudit bortaresa för respektive klubbs supportrar. En hathistoria som startade 2015 i Europa League sextondelsfinalen då holländarna vandaliserade Roms gator och torg. Barcaccia fontänen vid spanska trappan som invigdes år 1629 förstördes, och sedan dess är du långt ifrån omtyckt i Rom ifall Rotterdam är din hemstad. Bättre blev det inte med bråk och stök på Tiranas gator ifjol årets final mellan klubbarna. En modern kontininental rivalitet. 


Feyenoord 

Om Roma tagit kliv sedan finalen spelades, så har Feyenoord verkligen överträffat förväntningarna med klar serieledning över Ajax i eredivisie. Arne Slot styr fortfarande rodret med 4-3-3 formation och anfallstokig fotboll. En tränare som adapterat Pep Guardiolas filosofi. Den 44 årige tränarens sejour imponerar med tanke på spelarförlusterna inför säsongen. Givna spelare som Senesi, Malacia, Sinisterra och Dessers lämnade, ersättarna var inte namnstarka eller dyra. Ändå verkar Feyenoord lyfta sin andra titel på 20 år om några omgångar. 

Formen på holländarna är god med åtta raka vinster i ligaspelet och i närtid en titel avgörande  seger borta mot Ajax. Man förlorade förvisso inhemska cupmötet mot Ajax för en vecka sedan i Rotterdam, men är utöver det, obesegrade på hemmaplan i liga och europaspel. Ett minst sagt skrämmande facit för Roma. 

I gruppspelet tillhörde man kaosgruppen F där alla lag hamnade på lika poäng. Målskillnad avgjorde och Feyenoord knep förstaplatsen. Mest noterbart var sista matchen mot Lazio som avgjorde gruppen, den som vi Romanisti kommer ihåg från Lazio sportchefen Igli Tares uttalanden att Europa Confrence League tillhörde förlorare. Steget till åttondelsfinalen blev enkel då Shaktar doentskt städades undan med chockerande 7-1 i Rotterdam.  

Tränare Arne Slott om frågor gällande finalmötet mot Roma på presskonferensen
- Confrence League finalen? Ja, jag har sett den, jag kollade om den flera gånger. Det var inte en så dålig match från oss. Men jag pratar aldrig om matchen med killarna. Det var en riktig besvikelse att Romas enda chans ledde till ett mål. Vi spelade bättre än vad jag trodde
- jag tror inte att mer känslor angående finalen i Tirana från våran sida kommer göra matchen mot Roma något svårare än vad den redan är. Vad som gör det svårt är deras otroliga struktur och kvaliteten på deras spelare. De är väldigt bra defensivt med fem där bak och två mittfältare framför. Man får inga lägen gratis.
- Men jag har sett mycket av Romas senaste matcher och hoppas de spelar likadant som finalen i Tirana. Våran inställning måste vara bra, och om vi kan spela likadant som i Confrence League finalen, så känns den här matchen bra.




AS ROMA

Balansgången mellan Europa och ligaspel är fortsatt skör för Roma. Mourinho har inte lagt allt på rött eller svart, han satsar på båda. Den icke prioriteringen som gjorts straffades däremot inte i helgen då tre enormt viktiga poäng säkrades mot Torino. Men ifall någon hänsyn till siffror eller experter ska tas i beaktande, lever inte Romas säsong länge till. Offensiven ser fortsatt inte en gnutta övertygande ut, ändå lyckas Roma hitta räddning efter räddning till tre poäng. Om inte Paulo slår en straff eller gudabenådad assist, skjuter mittback Mancini in sitt livs skott  hemma mot Juventus.  

Nu väntar den match som kan rasera hela säsongen. Samma vägskäl fanns inför Real Sociedad, till och med litegrann mot Salzburg. Roma lyckades leverera offensivt när man behövde, men inget mer. Mourinho lyckades trycka på knappen och det fungerade. Kommer knappen fungera när den behövs denna gång?   

Feyenoord känns mycket mer farliga. Revanschlustan finns i allra högsta grad i hela Rotterdam. Man kan redan föreställa sig holländarnas engelsk adopterade mummelramsor eka i plåtarenan De Kuip tillsammans med hundratals pyropjäser. Man kan se Arne Slott fria till publiken när första målet kommer. Jag hoppas min rädsla är fel, men att tillfälligheter i offensiven och beroendet till några få spelare ska räcka för det höga spel Mourinho bedriver med säsongsprioriteringen, skapar ingen logik.
Klarar Roma en toppfyraplacering om europa-uttåget tillslut kommer? Chi vivrà vedrà


På skadefronten finns bara en nyhet vilket är Ola Solbakkens smäll senast mot Torino, även feyenoordsonen Rick Karsdorp är fortsatt borta. I övrigt reser Roma med full trupp vilket ger möjligheter för ändringar, främst i offensivt led. Mot Torino ratades både Belotti och Tammy för Dybala som falsk nia. Ett överraskande beslut gällande Belotti som verkligen kunde ha gjort en sista vändning i Roma med ett mål mot sin gamla klubb. Inför ikväll rapporterar Sky att Tammy väntas starta ensam på topp med Pellegrini och Dybala bakom. Men Mourinho gav inga tydliga besked på presskonferensen. 
- Abraham och Belotti mår bra, de är glada eftersom de båda nyligen blivit pappor. De kanske inte spelar imorgon.
Förhoppningsvis kommer en renodlad anfallare starta eftersom Dybalas kvaliteter är bättre lägre ner i banan. Mourinho behöver (oavsett målproduktion) ta hänsyn till truppsituationen, där Romas enda två anfallare inte kan sitta bänk med ett pressat spelschema.  

I försvaret väntas Ibanez komma tillbaka till startelvan efter röda kortet mot Lazio. Llorente som vikarierat spelade godkänt senast mot Torino, men kvällens match är tyngre vilket kräver det samspel som Mancini-Smalling-Ibanez har.
Till sist finns diskussionen om kapten Pellegrini ska starta eller inte. Många är missnöjda över kaptenens form och ser utrymme för Stephan El Shaarawy som ersättare istället. Pellegrini som fått motstå kritik och burop under perioder på Olimpico, försvarades av Mourinho på presskonfrensen. 
- Pellegrini? Han har inte förlorat något i mina ögon. Han är vår kapten och fortsätter vara så. Han är viktig och är det fortsatt


Mammas gata för Gini Wijnaldum
Född i staden och tillbringat sju år i Feyenoord. Kvällens match är nog extra speciell för Wijnaldum med Feyenoord hjärta sedan barnsben. Om buropen från De Kuip även riktas till Gini återstår att se. Relationen till supportrarna är fortfarande oviss på grund av övergången till PSV 2011. Gini har å ena sidan i en intervju med nederländska Algemeen Dagblad påtalat om sina sympatier för Feyenoord, och sa att han hellre hade haft någon annan motståndare i kvartsfinalen. Han ryktades redan till Feyenoord förra sommaren, istället valdes Roma. Förmodligen hoppas han fortfarande att Rotterdam blir platsen han avslutar sin karriär på.   

Preliminära laguppställningar
Feyenoord (4-3-3): Wellenreut; Pedersen, Trauner, Hancko, Hartman; Kokcu, Szymanski, Wieffer; Jahanbakhsh, Gimenez, Idrissi. 
Roma (3-4-2-1): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Zalewski, Cristante, Wijnaldum, Spinazzola; Pellegrini, Dybala; Abraham. 

Domare: Jose Maria Sanchez (ESP)  
VAR: Juan Martinez Munuera (ESP) 
Avspark: 18:45 

Tips: 2-1 Feyenoord. Vi får vända ännu en gång på Olimpico...



Maciniamo chilometri
Superiamo gli ostacoli
Con la Roma, In fondo al cuor, In fondo al cuor... !!

Melker GaddMelkerG_202023-04-13 06:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?