Lagbanner
I väntan på Calcio – Om Serie A varit en femmannaliga
Erik Winell tar ut sitt femmannalag. Hur skulle ditt Roma "5-a-side" formeras? Kommentera gärna.

I väntan på Calcio – Om Serie A varit en femmannaliga

Drygt en månad sedan vi såg italiensk fotboll. Det känns mer som ett par år sen. I tider av sportabstinens, låt oss leka med hur Roma skulle ställt upp ifall Serie A avgjorts med femmannalag.

Kanske är det inte lika utbrett i Sverige. Det här med gatufotboll och ändå hyfsat seriösa ”five-a-side” uppgörelser. Hursom, i veckan gjorde Chiesa Di Totti en liknande sammanställning och en hypotetisk artikel kring hur formationen för ett femmannalag kunde sett ut.

Således, här kommer mitt svar på hur Roma skulle ställt upp om det varit femmannafotboll på menyn.

Ni får mer än gärna kommentera med hur ert lag skulle sett ut och hur ni tror en Serie A för femmannalag hade slutat!

Formation: 1-3-1.

Min bild av femmannafotboll är att det är viktigt med en stark mittback men att det kanske är än viktigare att ha en fin spelbredd. Däri också kunna tvinga yttrarna på mittfältet att springa som bara den och både hjälpa till i offensiven och i defensiven.  På så vis behöver vi inte ödsla onödiga spelarpositioner i backlinjen, viktigare att gå för många mål. Långt ifrån en ”Catenaccio” med andra ord.

Målvakt: Pau Lopez.
Finns väl synnerligen få konkurrenter här. Lopez har agerat målvakt i nästan samtliga av Romas matcher den här säsongen och har svårt att se någon annan kunna reflexrädda så mycket bättre än just Lopez. Kanske det enklaste valet av dem alla. Bredden på målvaktspositonen är inte direkt världsomspännande i Roma, något som också visas i mitt femmannalag. 

Mittback: Chris ”Smalldini” Smalling
Ska vi bara ha en mittback i vår formation ska det såklart vara ”Smalldini”. Stor. Målfarlig. Det kan behövas om vi måste gå för att nicka in en boll i slutminuterna. Därtill har han en hyfsad kvickhet om det någon gång skulle bli så att vi behöver jaga ikapp en snabbspringande Kulusevski i Parmas ”5-a-side”-lag.  

Mittfält: Justin Kluivert - Nicoló Zaniolo – Henrikh Mkitaryan
Snabbhet på kanterna. Viktigt, i alla fall hos Justin. Smalling ut med bollen till Kluivert som spurtar förbi och sedan låter Zaniolo briljera fram den till mål. Så tänker jag spelplan ett när detta gäng lirar boll. Något säger mig att Kluivert också har den lilla finurligheten att han skulle stortrivas på en fem-mannaplan. Kanske är han till och med bättre där än på fullstor Serie A-plan?

Zaniolo är självskriven. Fanbärare, kreativitet och en balans att snurra förbi samtliga försvarare i Serie A.

Mkhitaryan. Snabbhet? Så kanske ni tänker men jag vill ändå ha en ytterligare lojal spelare som också har möjligheten att hitta finurliga passningar. Mkhitaryan har också en bra balans och vill tro att det skulle vara svårt att sno bollen från honom i många situationer. Vi sätter armeniern där till en början i alla fall, i annat fall får vi väl slänga in en Carlez Perez eller en Pellegrini om det skulle börja gå mot oss.  

Anfall: Edin Dzeko.
I mitt spel vill jag ha en stark target-spelare längst fram. Både för att kunna på egen hand ta emot och göra mål men också för att vägga sig fram till bra chanser.

Dessutom är Dzeko en spelare som har näsa för att göra mål. Med Edin längst fram som får bollar från Kluivert, Zaniolo eller Mkhitaryan tror jag vi har stor potential att ta oss upp i toppen.

Sådär. Mitt Roma 5-a-side. Jag tror vi skulle sluta minst på Champions League-plats i denna hypotetiska verklighet av en Serie A med femmannalag.

Vad tror ni? Hur ser er drömfemma ut med nuvarande Roma-trupp och vilket lag skulle vara bäst i Serie A om detta varit spelformen?

Erik W@ErikWinell2020-04-07 08:05:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?