Lagbanner
Gewiss Stadium, 2021-12-18 15:00

Atalanta - Roma

Inför Atalanta - Roma: Tuffast möjliga motstånd

Inför Atalanta - Roma: Tuffast möjliga motstånd

En av säsongens tuffaste bortamatcher väntar när Roma reser de dryga 60 milen norrut till Bergamo. Motpolerna Gasperini och Mourinho ställs mot varandra. Vem lyckas bäst med sin taktik?

Atalanta

Det är ett Atalanta i dunderform som står på andra planhalvan under lördagseftermiddagen. Bortsett från uttåget ur Champions League har Gasperinis gäng sett ruggigt starka ut den senaste tiden. Sex raka vinster har det blivit i Serie A och tillsammans med Inter är man ligans formstarkaste lag. Senaste förlusten i ligan kom den tredje oktober när Milan lyckades få med sig alla tre poängen från Gewiss Stadium. 

Vad kan Roma vänta sig för motstånd under lördagen? I vanlig ordning kommer vi att få se ett attackerande Atalanta där Zapata och Ilicic väntas åter i startelvan efter att ha inlett på bänken senast mot Verona. 2-1 skrevs segersiffrorna till då efter att Koopmeiners avgjort med halvtimmen kvar att spela. Gasperini kan välja och vraka när han ska ta ut sitt lag då enbart Robin Gosens saknas på grund av skada. 

Gasperini inför matchen

Hur ser du på matchen?
”Vi behöver förbättra våra prestationer på hemmaplan. Atalanta - Roma är en stormatch och vi måste komma koncentrerade till denna match och inte ha tankarna på julledigheten. Det är ett väldigt viktigt ögonblick i serien med endast en omgång kvar tills halva säsongen är spelad."

Vad ser du för svårigheter med att möta Mourinho? 
"José är utan tvekan en bra tränare, både för entusiasmen han tagit med sig till klubben och för sin historia. Det är viktigt för att träna en klubb som Roma. Jag är övertygad om att han kommer att lyfta Roma till nya höjder." 

Cristante, Mancini och Ibanez? (Tidigare Atalanta-spelare)
"I Roma är de nöjda med sin situation då de spelar regelbundet. Cristante är väldigt flexibel och kan spela i flera olika roller, han är en ledare vilket han även visade hos oss. Mancini har haft en del besvär men han är en värdefull spelare som vi behöver se upp med. Ibanez? Han hade det tufft i början hos oss och spelade inte så mycket. Tanken var att låna ut honom men Roma kom med ett bra erbjudande och klubben valde att sälja honom. Vid det tillfället var vi väl rustade i försvaret. Han är en duktig mittback och en positiv kille." 

Håll ett öga på: Duvan Zapata – Colombianen har gjort 12 mål och sju assist på totalt 20 framträdanden denna säsong (alla tävlingar). Duvan behöver ett mål till för att bli den sjätte sydamerikanska spelaren genom tiderna att göra minst 10 mål under sex eller fler säsonger. Enbart Gabriel Batistuta, Hernan Crespo, Abel Balbo, Luis Vinicio och Mauro Icardi har lyckats med den bedriften tidigare.

Roma

Roma kommer till denna match med två raka segrar i bagaget. CSKA Sofia besegrades med 3-2 borta efter två sent insläppta mål. Segern räckte till avancemang i Conference League där åttondelsfinalerna lottas i februari. I senaste ligaomgången tog Mourinho och co en stabil 2-0-viktoria mot Spezia hemma på Olimpico. Mittbackarna Smalling och Ibanez stod för målandet och i matchens sista minut visades Felix ut efter dubbla gula kort. 

Nu väntar en av säsongens tuffaste matcher mot ett Atalanta som går fram som en slåttermaskin i Serie A. Smalling och Zaniolo väntas åter kunna spela efter att ha återhämtat sig från skador. Givetvis positivt för Mourinho som har haft det tufft på skadefronten det senaste. Roma ser ut att kunna ställa en stark elva på benen och poäng är ett måste ifall det ska finnas en liten chans att haka på i kampen om CL-spel kommande säsong. Kvartetten i topp har redan hunnit skapa sig ett litet glapp ner till femteplatsen.

Mourinho inför matchen

Skillnaden mellan Roma och Atalanta?
"Det grundläggande är att jag har varit här i sex månader, Gasperini har varit där i sex år. Det är den största skillnaden, han har kommit längre och kunnat bygga ett lag. Atalanta har gjort ett fantastiskt jobb, ett väldigt stabilt arbete. De var tidigare ett mittenlag och nu är de ett Champions League-lag som slåss om Scudetton.
Jag tvivlar inte på att vi kan vinna imorgon, vi har bra spelare och en bra laganda. Det är klart att det är stor skillnad, särskilt när det gäller bredden på trupperna. Men vi åker till Bergamo för att vinna och tänker inte på dessa skillnader. Jag skulle inte ta ett oavgjort resultat på förhand utan att spela matchen, jag vill åka dit och mäta mig med dem med respekt och beundran för deras arbete."


Status på Smalling, Zaniolo och Ibanez?
”Smalling är återställd, han kan spela utan problem. Zaniolo kommer att spela från start. Han har sett bra ut och har en bra mentalitet, jag säger inte att han kan vinna matchen på egen hand imorgon, men jag är säker på att han kommer göra bra ifrån sig. Ifall Ibanez är redo? Kanske, kanske inte..”

Vad behöver ändras gentemot matchen mot Spezia?
”Mot Spezia led vi i andra halvlek på grund av att vi tappade bollen för lätt. Hade de haft bättre spelare är jag inte säker på att vi hade vunnit. Vi måste se upp för Atalantas offensiv, oavsett vem som spelar, men jag fokuserar på oss och vi har inte råd att tappa bollen så lätt som senast. Vi måste hantera tempot i spelet bättre, vi har tränat på att ha mer säkerhet i bollinnehavet."

Inbördes möten, 5 senaste
Roma – Atalanta 1-1, 22 april 2021
Atalanta – Roma 4-1, 20 december 2020
Atalanta – Roma 2-1, 15 februari 2020
Roma – Atalanta 0-2, 25 september 2019
Atalanta – Roma 3-3, 21 januari 2019

Intressant fakta

  • Det har blivit minst tre mål i sju av Atalantas åtta matcher (Serie A).
  • Roma har inte lyckats besegra Atalanta på sju matcher. (Alla tävlingar)
  • Roma har gjort mål i de elva senaste bortamatcherna mot Atalanta (Serie A).
  • Historiskt sett har det spelats 132 matcher mellan lagen. Statistiken med Roma-ögon: 59 vinster, 31 oavgjorda och 42 förluster (Alla tävlingar).
  • I vanlig ordning är bortasektionen utsåld när Roma är på resande fot. Daje!

Preliminära laguppställningar

Atalanta (3-4-2-1) Tränare: Gian Piero Gasperini
Musso; Toloi, Palomino, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Maehle; Pasalic; Ilicic, Zapata

Bäste målskytt: Duvan Zapata, 9 mål

Roma (3-5-2) Tränare: José Mourinho
Rui Patricio; Ibanez, Smalling, Mancini; Karsdorp, Veretout, Cristante, Mkhitaryan, Vina; Zaniolo, Abraham

Bäste målskytt: Lorenzo Pellegrini, 5 mål

Tid: 15.00 lördag 18 december, Gewiss Stadium
Domare: Massimiliano Irrati
TV: CMore Fotboll
Tips: 3-3. Både Zapata och Abraham lyckas näta dubbelt. Pasalic och Zaniolo gör varsitt.

Maciniamo chilometri, superiamo gli ostacoli
Con la Roma, in fondo al cuor



Källor: asroma.com, romanews.eu, whoscored.com, tvmatchen.nu

Joakim Hulander2021-12-17 17:32:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?