Lagbanner
Renato Dall'Ara, 2023-12-17 18:00

Bologna - Roma

Inför Bologna - Roma: Kan Roma vinna utan Dybala och Lukaku?
Kan Roma lyckas ta tre pinnar utan "Big Rom"?

Inför Bologna - Roma: Kan Roma vinna utan Dybala och Lukaku?

Roma städade enkelt ev Sheriff Tiraspol i torsdags, där ett av glädjeämnena var att den egna produkten, Niccolo Pisilli fick göra sitt första A-lagsmål. Lika så lätt kommer det inte att bli på söndag, då det bär det av till Italiens kulturella huvudstad, Bologna. Fyran (Roma), möter femman (Bologna). Det kommer bli en rejäl fight på Stadio Renato Dall´Ara.

Bologna:

Bologna grundades 1909 som AGC Bologna och spelade i blått och rött, eftersom att deras första lagkapten brukade träna i schweizisk tröja, som hade dem färgerna. De är, historiskt sett, en av de mest framgångsrika klubbarna i Italien och har vunnit Serie A sju gånger. De vann sitt första Serie-A mästerskap säsongen 1924/1925 och vann ytterligare fem gånger under mellankrigstiden, som var lagets storhetstid. 

Tiden efter mellankrigstiden var inte alls lika framgångsrik, och det började gå gradvis sämre för “Rossublu”. Efter att ha spenderat en del tid i Serie-B och Serie-C så tog sig klubben upp i Serie A igen säsongen 1987/88. Dessvärre blev det, efter bara några år, ett nytt besök i de lägre divisionerna och det slutade med att AGC Bologna gick i konkurs och 1993 ombildades de till FC Bologna. Klubben gick sedan kort efter det upp till Serie A igen och några svenska VM-hjältar, som Klas Ingesson. Kennet Andersson och Teddy Lucic spelade i klubben. Men några meriter att skryta om har de inte. Senaste gången de vann något var 2001 då de vann “Den mycket ärofyllda” Nova Supersports Cup”. 

Hur ser det ut idag då? Jodå, Bologna har presterat över förväntan. Thiago Motta har fått ihop det bra. Enbart två förluster på 15 matcher. Deras hemmafacit lyder: 5-1-1. Ett otroligt starkt facit och är lite av en skrämselfaktor, för vilket lag som än gästar. En annan faktor som sätter skräck i motståndarlagen är holländaren Joshua Zirkzee. 22-åringen, som gjorde båda målen senast mot Salernitana, har gjort sju mål och ligger på en delad tredjeplats i skytteligan. Vi hittar även två gamla Roma spelare i truppen: Riccardo Calafiori och Lukasz Skorupski. Inte lika skräckinjagande… Något som dock avskräcker hemmalaget är deras låååånga skadelista. Jesper Karlsson är knäskadad och, kanske Bolognas bästa spelare, Riccardo Orsolini är också skadad och förväntas missa matchen mot Roma. Trots det, är Bologna ett mycket starkt och skickligt lag, speciellt på hemmaplan. Det kommer att bli tufft för Roma på söndag. 

Roma

Roma, som trots en vinst mot Sheriff Tiraspol, får spela Play-off i Europa League. Man kan få möta anrika klubbar som Galatasaray, Benfica och Feyenoord (igen…). Men nu måste allt fokus riktas mot söndagens fight. 

Lukaku är avstängd och missar matchen. Ett tungt tapp, ett väldigt tungt tapp. Romas bästa målskytt. Men inte nog med det… I söndags nåddes vi av mardrömsbeskedet att Dybala förväntas vara borta året ut. Två otroligt tunga avbräck. 

Roma är dock i bra form för tillfället och har inte förlorat sedan den 9:e november. De har inte förlorat i Serie A på sex veckor, vilket ändå skänker lite trygghet. Men en gedigen skadelista kan göra det svårt för Roma. Sedan innan är ju Smalling och Abraham skadade, och nu Dybala och Aouar. Azmoun återgick till träning sent i veckan och är fortfarande inte helt hundra. Och Lukaku är avstängd. Enligt Il Tempo så kommer Belotti och El Shaarawy bilda anfallet. Inga dåliga spelare, men inte alls på samma nivå som “Lubala”. 


Det kommer att bli en tuff kamp. Vinnaren klättrar upp på en fjärde plats. Det är mycket som står på spel. Trots Romas många otillgängliga spelare tror jag att de grejar detta och reser hem till Rom med tre pinnar i bagaget. 

Förväntade laguppställningar: 

Bologna (4-3-3): Skorupski; Posch, Beukema, Lucumi, Calafiori; Ferguson, Freuler, Aebischer; Saelemaekers, Zirkzee, Ndoye.

Roma (3-5-1-1)  Rui Patricio; Mancini, Llorente, Ndicka; Kristensen, Cristante, Paredes, Renato Sanches, El Shaarawy; Pellegrini; Belotti.


Tid: 18.00
Domare: Marco Guida
TV: TV4 Fotboll
Tips: 1-2. Joshua Zirkzee. Andrea Belotti, Bryan Cristante

Forza Roma!


 

Karl Kretz2023-12-17 12:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?