Lagbanner
Stadio Olimpico, 2022-11-06 18:00

Roma - Lazio

Inför: Derby Della Capitale

Inför: Derby Della Capitale

Roma gästas under söndagen av sina ljusblåa antagonister från andra sidan stan. En av fotbollsvärldens hetaste matcher. En match som alltid betyder mycket, men kanske lite extra denna gång.

Det är två lag som står på väldigt liknande platser inför kvällens match. Roma befinner sig på 4:de plats, en poäng före Lazio. Det känslomässiga värdet på denna match vet redan alla. Denna gång är det rent sportsligt väldigt mycket mer på spel. För att matcha den ambition som både fans och ledning har satt ut så är vinst ikväll enormt viktigt. Roma måste göra transitionen från att vara det lag man är idag till ett lag som vinner mer än man förlorar mot topp 6 motstånd. Man har börjat med detta hyfsat denna säsong med vinst mot Inter och kryss mot Juventus. Detta måste fortsätta ikväll.

Även om båda lagen står på liknande platser inför ikväll så är det två lag som kommer från helt olika veckor. Lazio mäktade inte med att kvalificera sig i sin Europa League grupp då man förlorade mot Feyenoord i torsdags och blev inkastad i Conference League istället. En turnering som Lazios sportdirektör Ighli Tare kallade för ‘’en turnering för förlorare’’ för några veckor sedan. Karma. Förutom att glädjas åt Lazios haveri så kommer Roma från vinst mot Ludogorets i torsdags. En vinst som innebar att man till skillnad från Lazio kvalificerade sig till Europa League slutspelet nästa vår. Med vinster både mot Hellas Verona och Helsingfors veckan innan kan man ta fjärde raka vinsten i och med vinst ikväll.




Båda lagen kommer till spel ikväll utan sina största stjärnor. Roma har som bekant Dybala skadad och Lazio har Immobile skadad och Milinkovic-Savic avstängd. Trots Dybalas frånvaro så har Roma lyckats på ett bra sätt att fortsätta sitt offensiva spel och göra mycket mål. Även om Dybala nog är Romas bästa spelare så har man bevisat att han inte är den viktigaste spelaren. Han hittar vi ett steg ned i mitten av banan. Lorenzo Pellegrini har gjort en nästan sagolik resa från en ung virrig ytter till en av Europas absolut bästa centrala mittfältare. En känsla i högerfoten som inte många har, en ledare och en enormt smart spelare. Man säger om många spelare i liknande positioner som honom att ‘’ han är duktig men han behöver göra fler mål för att vara bland dom bästa på sin position’’. Detta har Pellegrini. Visst, det är många straffmål, men han gör även mål på andra sätt. För att Roma ska vinna ikväll så behöver Pellegrini vara sitt bästa jag. En annan spelare som ska bli intressant att följa ikväll är Nicolo Zaniolo som gjorde två mål senast mot Ludogorets, varav ett av målen var en flashback till när han slog igenom med solomål efter solomål innan sina skador. Zaniolo som efter matchen lade upp en bild på instagram när han firade med fansen med texten ‘’ Nu blickar vi mot söndag, med den här blicken, med den här hungern… för all oss, för alla er!’’. Då det är en spelare som har en tendens att vara övertänd i dessa typer av matcher så får man hoppas att han håller sig på rätt sida gränsen ikväll.

En spelare i Lazio att hålla ett öga på i och med Immobile och Milinkovic-Savic frånvaro är Mattia Zaccagni. En målfarlig vänsterytter som redan gjort fem mål denna säsongen. Förra säsongen gjorde han fyra på hela säsongen.

Förväntad uppställning:
Roma: (3-4-1-2)

Rui Patrício; Mancini, Smalling, Ibañez; Karsdorp, Cristante, Camara, Zalewski; Pellegrini; Zaniolo, Abraham

Lazio: (4-3-3)
Provedel; Lazzari, Casale, Romagnoli, Marusic; Vecino, Cataldi, Luis Alberto; Pedro, Felipe Anderson, Zaccagni

Avspark: 18:00
Plats: Stadio Olimpico, Rom
Roma redaktionen tippar: 3-0, Zaniolo gör hattrick.
Forza Roma

 

Robin Jenelius@RobinJenelius2022-11-06 12:08:50
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?