Lagbanner
2021-01-15 20:45

Lazio - Roma

Inför Derby Della Capitale – Stora Roma-panelen
Fonseca behöver få Roma att hålla i 90 minuter för att få Romanisti nöjda.

Inför Derby Della Capitale – Stora Roma-panelen

Ikväll är det säsongens viktigaste match. Här ger ett par Roma-profiler sin syn på läget och temperaturen inför säsongens hetaste match

Medverkande: 
Erik Winell
Philip Lantz
Wayne Girard
Marcus Birro
Gusten Dahlin
Arbresha Bega
Pontus Wahlroos
Erik Carenholm
Joakim Hulander


 

Hur är din känsla inför derbyt?
Erik W: Underlig. Derbyt är, enligt mig, säsongens viktigaste match och den jag ser allra mest fram emot när det vankas säsongsstart. Men nu utan publik blir det en annan grej. Men trots det, klart vi ska vinna över Lazio! Klart det kommer vara laddat när väl visslan blåses igång

Philip L: Har en tudelad känsla inför derbyt. Vi har haft bra perioder i matcherna men har svårt att döda matcher och blir alldeles för passiva i många ledningar. Men hoppas på att Fonseca kan lösa detta problemet nu och våga fortsätta anfalla även om man skulle lyckas gå upp i en ledning.

Wayne G: I think that Friday we will come out and play our game. You are really seeing a team that works with their coach, and the coach that works with his players. They understand one another, and that is making beautiful football all around. I expect the outside defenders/wing backs to be influential.

Marcus B: Känslan är laddad. Räknar ner timmarna. Har börjat hänga fram matchtröjorna. Känslan är ju rätt god vilket antagligen är helt värdelöst eftersom derbyn ofta följer en omvänd logik... Men det ska bli kul att se derbyt. Roma är svåra att läsa av i år. Briljant första mot Atalanta och Inter, katastrof hela andra mot Atalanta och halva andra mot Inter, sedan tillbaka igen i den matchen... Pazza Roma. 

Gusten D: Känslan är att Roma har en sista chans att ändra på den senaste tidens tydliga trend över att man utan problem, med bra insatser, slår botten- och mittenlagen, men när det verkligen gäller mot toppkonkurrenterna så kommer varken prestation eller resultat. Inte för att Lazio är någon titelutmanare eller kanske ens en Topp 4-kandidat, men det är ändå ett derby, en stormatch alla tittar på och lite av CL-tåget som går. Förlust här och jag ser både Atalanta och Napoli som större favoriter till fjärdeplatsen än Roma.

Arbresha B: Ganska avslaget just nu. Det är ett annorlunda derby, utan fans för första gången. Men det är ett derby och är det en match som måste vinnas så är det denna.

Pontus W: Det är alltid extra nervöst inför ett derby mot Lazio, men jag har goda förhoppningar om ett bra resultat. Plattmatcherna mot både Atalanta och Napoli ligger fortfarande och gror, men jag hoppas att spelarna har lärt sig och att pannbenen är starkare nu. Överlag så tycker jag att Roma har spelat en fin fotboll de senaste matcherna, med undantag från sista halvleken mot Inter.

Erik C: Dålig. Det är ju ett derby - då är känslan per automatik dålig. Så känner väl alla fotbollssupportrar? Sen känns ett derby utan publik rätt avslaget. Känslan såhär veckan innan infinner sig inte riktigt. Det hjälps inte heller av att enbart en romare - Pellegrini - kommer beträda planen.

Joakim H: Försiktigt optimistisk kring själva matchen. Fruktansvärt tråkigt att den spelas utan publik givetvis. En match man gärna hade varit på plats på Olimpico.
 


 

Vad förväntar du dig av matchen?
Erik W: Jag tror på ett Roma som nog får finna sig i att leda spelet, till en början i alla fall. Lazio är i aningen mer svajig form än oss själva och känslan är att de gärna lägger sig på kontring. Detta samtidigt som Roma med Fonseca i spetsen är sylvassa på just kontringar. Förhoppningsvis renderar detta i en gungande tillställning.

Philip L: Jag förväntar mig mycket hjärta och uppoffringar som om hela säsongen stod på spel. Samtidigt känns det lite som att faktiskt säsongen står lite på spel i det här läget. Skulle något av lagen vinna den här matchen så känns det som att det laget tar position för topp 4. Men som sagt förväntar mig fullständig uppoffring och grinta av spelarna som spelar!

Wayne G: A derby is always a different type of game though, so current form goes out the window. It can also be a defining moment in the season, that provides that extra motivation and solidarity between the players and within the organization.

Marcus B:  Jag förväntar mig att Christante spelar från start och att Roma bibehåller koncentrationen från början och genom hela matchen sedan. Det kommer krävas för Lazio älskar att slå ur det här underläget de är i.

Gusten D: Jag vet inte hur mycket man kan förvänta sig, men jag hoppas iaf på att Eden Dzeko orkar springa lite mer än vanligt, att han förstår hur det ser ut och känns att ha en kapten som mellan alla transferfönster han vill lämna klubben drar benen efter sig längst fram och inte ser ut att tycka det är viktigt att prestera för Roma över huvud taget. Roma har inte vunnit ett derby sedan De Rossis namn fanns i startelvan och det om något är en symbol för vad de senaste säsongerna inneburit rent emotionellt, i alla fall för mig. För när allt är som det är och läktarna är tomma så är det enda jag kräver ett Romalag som ser ut att vilja slå Lazio av hela sitt hjärta.

Arbresha B: Förväntar mig ett dominerande Roma i första halvlek. Tidigt mål från Roma. Förhoppningvis lyckas man hålla fokus bättre i andra halvlek.

Pontus W: Som alltid ett derby med mycket känslor, trots utebliven publik. Lazio måste i princip vinna för att inte tappa mark mot toppen, och Roma har en fantastisk chans att ta ett stort kliv mot CL-platserna. Jag tror på två lag med offensiv strategi som förväntar sig att ta tag i taktpinnen. På förhand så tror jag inte på något finlir på planen, och om jag skulle gissa blir det ett antal gula kort och möjligtvis ett rött.

Erik C: Jag förväntar mig att Roma skärper till sig och vinner matchen. Ingen seger på de tre senaste derbyna.. Den trenden måste vändas på fredag.

Joakim H: Jag förväntar mig ett taggat Roma som smäller på från första minut och visar lillebror vilka som är störst i stan. Troligtvis får vi se ett bollförande Roma där Lazio, med Immobile i spetsen, ligger och lurar på omställningslägen.
 


 

Hur slutar matchen och varför?
Erik W: Roma vinner. 2-1. Säkert livsfarligt att säga så med tanke på jinx och allt vad det heter men jag tror att när det väl är derby så hittar Fonseca receptet till att inte falla igenom efter uppätna powerbars i halvtid. Mancini får order att dra på sig ett gult kort bara för att dra igång laget efter halvtidsvilan. Det hjälper och på så vis sätter Mkhitaryan 2-1 och avgör i den 64:e.

Philip L: Vågar inte tippa en utgång men tror det kommer bli ett ställningskrig som sist mot Inter och hoppas självklart att vi vågar ta tag i matchen och föra den. Det viktigaste blir att vinna mittfältet och att kapa eventuella passningar framåt till framförallt Immobile som är livsfarlig mot våra relativt slöa mittbackar!

Wayne G: I think the match will end with Roma’s heads held high. I’m looking for a big performance from our attack. It will be interesting to see if we go to counter attack  or are more possession-based.

Marcus B: Roma vinner med 3-1. Jag tippar alltid med hjärtat och ett hjärta har alltid rätt. För övrigt var jag på plats och såg derbyt för nästan exakt ett år sedan. Bara avsluta med att önska att vi alla snart kan få ta de där trappstegen upp på Stadio Olimpico och se matcher live i Rom igen.

Gusten D: 1-1. Mest för att jag inte riktigt ser något av lagen vinna.

Arbresha B: 2-1 till Roma. Roma har högre högsta nivå än Lazio, lyckas man behålla fokus och inte låter Lazio få hålla mycket boll eller större ytor i andra halvlek så bör Roma plocka alla 3 poäng.

Pontus W: Roma tar med sig alla tre poäng efter en makalös insats från Smalling som lyckas hålla Immobile i sin bakficka under hela matchen. Dzeko hamnar återigen i målprotokollet tillsammans med Veretout, och matchen slutar 2-0 till Giallorossi. Daje Roma! Lazio merda!

Erik C:  Roma vinner med 2-0. För att Roma är urstarka på Olimpico, för att Smalling kommer neutralisera Immobile, och för att Romas kontringsspel är det bästa på många år.

Joakim H: Omöjligt att förutspå en matchbild i ett derby. Men i min spåkula ser jag ett Roma som för matchen till en början och smäller in ett tidigt ledningsmål innan ett sällan skådat ställningskrig tar vid. Ostskivor viftas hejvilt och en spelare ur var lag får lämna matchen i förtid. När krutröken har lagt sig står Roma som segrare med 3-1. Pellegrini, Mkhitaryan och Smalling nätar.

Erik Winell@ErikWinell2021-01-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?