Lagbanner
Carlo Castellani, 2022-09-12 20:45

Empoli - Roma

Inför Empoli – Roma: Dags att vända trenden

Inför Empoli – Roma: Dags att vända trenden

Första omgången i gruppspelet för årets Europa League är spelad och Roma är nu tillbaka från Bulgarien för att ta sig an Empoli borta i Toscana på stadio Carlo Castellani. Efter att återigen stått för en svag prestation borta mot Ludogorets Razgrad, en klubb med två tidigare Champions League framträdande, får vi hoppas på att Roma kan finna motivationen gentemot Empoli och ligaspelet igen.

Empoli

Ett kryssande Empoli ledda av Paolo Zanetti går trots allt in med en god känsla efter att ha sett vad Udinese lyckats med en vecka tidigare. Kryssraden är nu uppe på fyra raka och för att inte fastna i bottenträsket krävs det treor. Inte minst på hemmaplan. Det blåa laget från Toscana har hittills inte ställts mot något av de stora lagen och får nu en rejäl värdemätare när gästerna från huvudstaden står för motståndet. Om Zanettis Empoli ska ta sin första trea mot Roma sedan februari 2007 så är nog läget nu.

Mercaton inför säsongen har i det stora hela handlat om vilka spelare som har lämnat. De största tappen inför säsongen är definitivt Samuel Ricci, ordinarie mittfältare, som lämnat för Torino och Kristjan Asllani, den defensiva mittfältaren som nu lämnat för Inter. I övrigt har man släppt Mattia Viti, mittback samt Leonardo Mancuso, anfallare, för relativt låga transfersummor. Fönstret in noterar vi främst Marko Pjaca (på lån), mittfältare från Juventus samt Martín Satriano (på lån), anfallare från Inter som de mest spännande tillskotten. Sportchef Pietro Accardis truppbygge är på den nivå tabellen visar just nu, det vill säga en femtonde plats, och på pappret är det ingen tvekan om vem som bör gå vinnande ur striden på måndag.

Ur ett svenskt perspektiv så har Empoli den 20 årige Emmanuel Ekong i truppen. Den svenske anfallaren har enbart fått tretton minuters speltid i år men med Mattia Destro på skadelistan är det inte en omöjlighet att han får fler inhopp framöver.

För övrigt så befinner sig Lorenzo Tonelli, Nicolo Cambiaghi och Tommaso Baldanzi på Empolis skadelista.

Håll ett öga på: Martín Satriano. Inter har stora förhoppningar på den 21 årige anfallaren från Uruguay som nu testar sina vingar i Empoli.

Roma

På måndag klockan 20:45 får vi se om Roma kan komma tillbaka efter debaclet borta mot Udine. Efter en tung förlust med fyra insläppta och noll gjorda mål är Roma för dagsläget svårbedömt. Måndagens match är ett test av karaktär och förhoppningsvis kan Roma visa att de två senaste matcherna enbart var en tillfällig svacka. Den tidigare imponerande backlinjen gick på en mina sist och den lagdelen blir fortsatt intressant att granska nu på måndag. Mourinhos defensiv har sett självsäker och stabil ut men det darrade rejält när Deulofeu, Udogie och Pereyra satte fart i senaste ligamatchen. Defensivt krävs ett betydligt större engagemang signerat Karsdorp och Spinazzola än vad de hittills visat upp så här i början av säsongen. Den förstnämnda har en tendens att utstråla en viss arrogans och frågan är om mister har tålamodet om det fortsätter på den inslagna vägen eller om han permanent väljer Celik.

En annan spelare som har varit under luppen de senaste dagarna är Bryan Cristantes vara eller icke vara. Tyckare menar på att han är den fallerande länken och en alibispelare medan andra hävdar att han trots allt är en italiensk landslagsman och därmed ska ingå i det defensiva navet på mittfältet. Platsen är oviss och Mady Camara behöver testas innan man kan dra en slutsats. Fortsättningsvis så är mittfältet i helhet det som diskuteras flitigast just nu. Problemet just nu är att Cristante och Matic startar samtidigt i detta system, vilket uppenbarligen inte håller. Något måste förändras och att dra ner Pellegrini ytterligare i banan gör att kaptenen återigen får skifta position. Rörigt värre!

Skadesituationen gör det inte lättare. Roma reser till Toscana med Wijnaldum, Shaarawy, Kumbulla och Darboe på skadelistan. Namn som definitivt hade gått att laborera och starta med. Tammy förväntas vara tillbaka vilket är glädjande då Belotti såg formsvag ut i matchen mot bulgarerna.

Även en sent rapporterad höftskada på Nicola Zalewski gör att polacken troligen är utanför truppen mot Empoli.

Håll ett öga på: Paulo Dybala. Ser återigen ut att starta och diverse röster från Rom ifrågasätter belastningen och energidränaget på vår nye argentinare.

Preliminära laguppställningar:
Empoli (4-3-1-2): Vicario; Stojanovic, Ismajli, Luperto, Parisi; Haas, Marin, Bandinelli; Pjaca; Lammers, Satriano

Roma (3-4-2-1): Rui Patricio;Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Camara, Matic, Spinazzola; Dybala, Pellegrini; Abraham.

Tid: 20:45 måndag 12 september, Stadio Carlo Castellani
Domare: Livio Marinelli
TV: C More Stream, C More Fotboll
Tips: 1–2 Roma. Pellegrini gör mål på fast situation och Abraham plussar på målkontot med ett.

La Roma non si discute, si ama! Forza la magica…

 

Johan Rågfeldt@marioragf2022-09-11 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?