Lagbanner
2022-09-08 18:45

Ludogorets - Roma

Inför: Ludogorets - Roma

Inför: Ludogorets - Roma

Efter en magstark förlust mot Udinese i söndags vänder vi fokus mot Romas första match i europaspelet denna säsong. Motståndet heter Ludogorets Razgrad och Roma reser som förra året till Bulgarien för europamatch. En match där Roma siktar på att studsa tillbaka på vinnande väg.


Ludogorets 

Total dominans inom bulgarisk fotboll, omtalade affärsmannen Kiril Domuschiev till ägare och elva raka ligatitlar. Ludogorets Razgrad är både en omtalad men också välskött klubb lokaliserad i nordöstra Bulgarien, staden Razgrad 13.5 mil från Rumäniens huvudstad Bukarest samt lika långt till kusten vid svarta havet. 


Trots de gröna örnarnas dominas i bulgariska ligan så är den största klubben i landet fortfarande CSKA Sofia, som var i Romas ECL grupp förra säsongen 21/22. Den här gången kommer det inte vara undanskottad snö från planen. 28 graders värme väntar på den relativt nybyggda arenan ”Huvepharma”, döpt efter presidentens läkemedelsföretag med plats för 10 000 åskådare. Hemma supportar i klassisk östeuropeisk stil kommer vi däremot inte få se då staden har ynka 30 000 invånare och publiksnittet tidigare säsonger legat runt 1000 åskådare. Sannerligen ett bevis på att supporterkulturen inte frodas i lilla staden Razgrad trots de elva raka ligatitlarna och återkommande prenumeration på europeiska gruppspel. 


Ludgorets inledde säsongens europa äventyr med att kvala till Champions League, där blev Dinamo Zagreb för starka. Sedan i tröstkvalet till Europa League slog man tillslut Litauiska Zalgiris med ett dramatiskt avgörande i returmötet då man blev tilldömd en straff i förlängningens sista minut, vilket tillslut tog Bulgarerna till Romas EL grupp. I inhemska ligan tillhör man toppen som vanligt och har inlett med sex segrar och ett kryss.


Laget består mycket av bortsedda brassar men också inhemska bulgarer. Den bästa spelaren hittills under Ludogrets säsongen har varit anfallaren Kiril Despodov som stått för sex mål. Despodov är även den spelaren som har tydligast Italien koppling i truppen då han tillhörde Cagliari under åren 2019-2021. 5 matcher totalt och noll mål blev det på Sardinien vilket knappast gör bulgarens tid minnesvärd. 




Roma 

Vi kommer in till europa spelet denna säsong som vinnare av ECL men kvalade också in med förra årets femte placering i Serie A. Det speciella med vinsten av ECL är att Roma blir första laget någonsin att få bära “vinnar patchen” som mästare. Även fast förra årets äventyr slutade med en titel och en klubb i harmoni är årets europa spel än så länge sekundärt till ligan. Däremot brukar Mourinho hålla kärnan med spelare intakt oavsett match, vi kan förmodligen förvänta oss samma tre längst bak med tanke på bredden men längre upp ett par spelare som roteras. 


Mourinho betonar på presskonferensen som vanligt att det är hög prioritet och fokus inför, men i mitt tycke kan man rotera i matcherna mot Ludogorets och HJK för att spela ordinarie elva mot Real Betis. Metodiken för klubbar med ambitioner att spela i Champions League brukar vara att man bortprioriterar ett gruppspel för att sedan vid ett eventuellt slutspel börja prioritera turneringen.
Vi vet från tidigare år att torsdagsmatcherna är tuffa, och med rådande och ständigt cirkulerande skadeläge kan en mindre prioritering på europaspelet anses rimligt om Roma aspirerar på en högre ligaplacering. Med det sagt är fortfarande gamla UEFA Cup bucklan en prestigefylld pokal som Roma inför är en av favoriterna till att vinna. Och vad vore det inte med två europeiska cuptitlar i rad med Mourinho? 



Både Belotti och målvakten Mile Svilar väntas göra sin första start ikväll. Ett perfekt tillfälle för nummer 11 att öppna målkontot och för nummer 99 att presentera sig för Roma publiken. Svilar som plockades från Benfica för att så småningom ersätta Rui Patricio i min bok, den senare som stod för en sämre insats i söndags. Belgaren är fortfarande ung och kom som en stor talang efter två imponerande säsonger. En hållen nolla känns nära till hands om ordinarie back trea startar. 
Eftersom Roma väntas styra matchen så gäller det att Belotti hittar ytor i ett lågt stående Ludogorets. Men med Dybala och Pellegrini som väntas starta bakom ska kvalitativa bollar levereras. Om Belotti skulle göra en bra insats ikväll med mål, tror inte jag att det är allt för otänkbart att han kan få chansen på måndag när Roma reser till Empoli. Tammy vilas hemma i Rom efter den misstänkta axelskadan och då är Belotti vårt enda riktiga alternativ om vi vill spela med en renodlad nia. Det innebär att kvällens match ger en riktig chans till nummer 11 att utmana om startplatsen. 


Summerat ska Roma vara numret större än Ludogorets, trots några rotationer. Det är viktigt att glömma det som hände i Udine och tidigt svara med en vinst oavsett vilket motstånd det är. Förra året såg vi kollapsen mot Juventus hemma, det slutade med en otrolig vår. Nu hoppas vi att Udinese matchen kan ge samma effekt! 


Kuriosa

Ludogorets har anammat smeknamnet "The Eagles" efter våra ljusblåa antogonister, då bulgarerna fick en örn som gåva från Lazio. Om det spär på en extra känsla inför ikväll vet jag inte. Men Ludogorets såg i alla fall till att vinna matchen med 0-1 på Olimpico. 


Preliminära laguppställningar

Ludogorets (4-2-3-1): Padt; Nedyalkov, Plastun,Verdon, Cicinho; Piotrowski, Show; Tekpetey, Cauly, Despodov; Tissera. 
Roma (3-4-2-1): Svilar; Mancini, Smalling, Ibanez; Celik, Cristante, Matic, Zalewski; Dybala, Pellegrini; Belotti.

Domare: Craig Pawson (England) 
VAR: Peter Bankes (England) 
Tips: 0-3 Roma. Minst ett mål från Belotti och Pellegrini får gärna öppna målkontot också. Hållen nolla för Svilar!


Daje Roma. 


 

Melker GaddMelkerG_202022-09-08 12:01:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?