Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2023-01-08 20:45

Milan - Roma

Inför: Milan-Roma

Inför: Milan-Roma

Roma åker till San Siro för att ta sig an Milan. En enormt viktig match för båda lagen. För Roma, att ta ett steg mot topp 4. För Milan, att utmana Napoli om scudetton.

Roma kommer till kvällens drabbning från en tung 1-0 seger mot Bologna. En vinst utan att övertyga på något sätt. Med 39% bollinnehav på hemmaplan och efter en straff som Pellegrini säkert kunde sätta och en nickräddning från Abraham på egna mållinjen så kunde ändå Roma bärga tre poäng. Något att ta med sig från den matchen var att den svenske 19 åriga Benjamin Tahirovic gjorde sin debut från start. Precis som resten av laget stack han inte ut åt varken det positiva eller det negativa. Extra skönt var det också då det var första matchen sedan VM-uppehållet. Då Roma avslutade höstsäsongen väldigt illa med förlust i derbyt och tre raka utan vinst var det viktigt att börja vårsäsongen med att vinna direkt.

Inför kvällens match så väntas det bli en del förändringar jämfört med matchen mot Bologna. Svenske Tahirovic väntas börja matchen på bänken och Nemanja Matic tar tillbaka sin plats på centrala mittfältet tillsammans med Cristante. Även Nicolo Zaniolo väntas inte heller få 90 minuter då han har en känning från en smäll han fick mot Bologna.


Pellegrini gjorde matchens enda mål i segern mot Bologna


Förra Roma tränaren Fabio Capello blev frågad att dela med sig av sina tankar inför kvällens match. Då tyckte han att det gynnar Roma att spela på bortaplan. Han menar på att Roma är tvingade att diktera tempot på Olimpico och det är inget som passar Mourinhos spelstil. I kvällens matchbild har vi ett hemmalag som spelar ett av ligans mest konstruktiva spel med mycket teknisk skicklighet mot ett bortalag som förmodligen är ligans mest destruktiva lag. Roma kommer ligga väldigt lågt och kontra med Dybala och Abraham. Något annat som Capello var inne på var Romas skicklighet på fasta situationer. Med både bra fötter i Pellegrini och Dybala och bra huvuden i Smalling, Mancini och Abraham så är dom alltid ett hot på hörnor i frisparkar.

Nu förväntar jag mig att dom flesta har koll på Milan och framför allt, enligt mig ligans bästa spelare, Rafael Leao. Så jag väljer att sätta mitt utropstecken på en annan del av detta väldigt slagkraftiga Milan. Deras innermittfält. Med Bennacer och Tonali så uppfyller dom de flesta kriterier man behöver för att ha ett scudettovinnande mittfält. Jag trodde inför säsongen att Milan skulle ha problem i den lagdelen när Franck Kessie lämnade laget. Men med utvecklingen av Bennacer så har dom definitivt lyckats bra att fylla dom skorna. Tonali har efter raket-utvecklingen i Brescia stagnerat lite. Fram tills slutet av förra säsongen då han tagit flera och stora steg i hans utveckling. Han påminner mycket om en gammal Milan innermittfältare i Gennaro Gattuso fast mycket bättre med bollen och ganska mycket längre stubin. Att vinna mittfältet i kvällens match kommer som oftast vara nyckeln om man vill ta med sig tre poäng hem till huvudstaden.

Förväntad uppställning: 
Roma (3-5-2):  Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Celik, Pellegrini, Cristante, Matic, Zalewski; Dybala, Abraham.

AC Milan (4-2-3-1):  Tatarusanu; Calabria, Kalulu, Tomori, Hernandez; Bennacer, Tonali; Saeleamakers, Diaz, Leao; Giroud

Avspark: 20:45
Spelplats: San Siro
Roma-redaktionen tippar: 1-2. En Smalling nick och ett sent avgörande från Dybala.

Robin Jenelius@RobinJenelius2023-01-08 13:25:38
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?