Lagbanner
2020-10-26 20:45

Milan - Roma
3 - 3

Inför Milan - Roma: Säsongens andra stormatch
Tuff match väntar för Roma som nog kommer mönstra ett betydligt mer ordinarie lag än senast.

Inför Milan - Roma: Säsongens andra stormatch

Två lag i gryende form ska på måndagskvällen lira boll under San Siros mytomspunna strålkastare. Både Milan och Roma spelade så sent som i torsdags, Roma roterade friskt i det schweiziska regnet - ger det resultat ikväll?

Det är en stentuff motståndare som står på motsatt planhalva på måndag, tabellettan Milan med hela fem raka segrar, varav fyra i Serie A. De rödsvarta ar en Zlatan som kommit tillbaka från COVID i gott slag och därtill ett lag som nog är moraliskt stärkta från segern i Derby Della Madonnina senast. 


Zlatan har övertygat rejält de senaste matcherna - Kommer bli en stentuff motståndare för Romas unga backlinje. 

Roma har två raka segrar bakom sig, 2-1 mot Young Boys och hela 5-2 mot Inzaghis Benevento. Bägge dessa matcher har dock inletts relativt svag och mot tabellettan Milan är min gissning att sådana energifattiga starter kommer kunna straffas stenhårt, inte minst av en formstark Zlatan. Således, av hög vikt att Roma är på tå direkt från avspark. 

Young Boys-matchen i torsdags bjöd inledningsvis på en duktigt rutinerad elva. Matchen gick dock knackigt för Roma och Fonseca kände sig manad att i underläge 0-1 byta in det mer ordinarie gardet med bland annat Dzeko, Pellegrini & Veretout.
 

En svag start i Schweiz krävde att Fonseca bytte in sina ordinarie spelare - Har de ork nog att ta hem tre poäng från San Siro? 

Det var också med dessa på plan som vändningen kom. På presskonferensen efter den matchen berättade tränare Paulo Fonseca att han var nöjd med att kunna vila ett par av nyckelspelarna:
- Det är fortfarande en lång väg att gå både i Europa League och i Serie A. Vi vilade ett par spelare nu och då kan vi fokusera på måndagens match mot Milan. 
Förhoppningsvis innebär det att truppen ändå inte är alltför sliten. När nu serieledarna ska utmanas så kan vi nog vänta oss en betydligt mer ordinarie elva. Bland annat med den trebackslinje som visat så god potential inledningsvis och med fronttrion Pedro, Mkhitaryan och Dzeko. Därtill vill jag också passa på att lyfta fram vår vänsterkant med Spinazzola. Minns ni när han var sånär att bytas bort mot Politano? Så blev inte fallet och sett till hur laget ser ut idag är det något som jag är mycket tacksam för. Fina insatser har radats upp av Spinazzola och förhoppningsvis kan "Leo" fortsätta växa.



På frånvarolistan i Roma har vi ungefär samma läge som sist, Zaniolo (korsband), Smalling (stukat knä), Pastore (oklart) och Diawara (sjuk). Dock tillkom under fredagen att även Mancini insjuknat i COVID-19, detta svängde fort under lördagen då Mancini snabbt friskförklarades efter ett negativt testresultat. Med andra ord samma stabila och unga trebackslinje som tidigaer i Serie A. Av de skadade spelarna sägs Smalling vara närmast spel men troligtvis så är det någon vecka till innan backgiganten är tillbaka i truppen. Fonseca beskrev att han kan vara redo för Europa League på torsdag. 

Noterbart i övrigt är att när nu Italien ser en andravåg av COVID-19 på ingång så kommer matcherna gå tillbaka att spelas inför tomma läktare. Tungt besked såklart vilket gör att det inte kommer vara tusen supportrar på plats som de varit under de senaste veckorna. Än en gång öde och tomt, som jag längtar till när allt detta är över! 

Milan då? Jo "Rossoneri" kommer till spel med fem skador, varav en är särskilt tung dvs Ante Rebic frånvaro. Det gör att det troligtvis blir Rafael Leao som får ta plats bakom Zlatan. Oavsett, med en Zlatan som driver på tror jag att det kan skapa en del problem för vår unga backlinje. Calhanoglu såg länge ut att missa matchen men rapporteras nu vara spelklar, går in bakom Zlatan. Håll också ett extra öga på Kessie som, precis som hela Milan, gjort en fin säsongsupptakt och agerar stabil mittfältsmotor i det rödsvarta Milano-gänget. 
Uppdatering - Under måndagen kom beskedet att två ytterligare Milan-spelare insjuknat i COVID-19, Gianluigi Donnarumma och Jens Hauge. Ersättare för Donnarumma blir högst troligt den rumänske målvakten Ciprian Tatarusanu. 

Roma-Truppen: Farelli, Pau Lopez, Mirante, Karsdorp, Ibanez, Juan Jesus, Santon, Fazio, Mancini, Kumbulla, Peres, Spinazzola, Cristante, Pellegrini, Villar, Veretout, Mkhitaryan, Dzeko, Pedro, Mayoral, Perez, Providence
Noterbart: I truppen till matchen kan vi notera två aningen mer obekanta namn, nämligen Simone Farelli,37, och Ruben Providence, 19. Den ene värvad från Pescara som träningskompis och tredjemålvakt bakom Lopez och Mirante. Den andre, Providence, värvades från PSG till Romas primaveralag och spås en lysande framtid, bevisade det så sent som i lördags när han låg bakom Primaveralagets 4-0-seger mot Lazio


Intressant fakta

  • Det har gjorts över 2,5 mål i tolv av de tretton senaste Serie A-matcherna för Roma.
  • Roma har vunnit fem av sina sex senaste bortamatcher i Serie A.
  • Milan har besegrat Roma 74 gånger i Serie A, mer än mot något annat lag i hela ligan.

H2H

28/6 2020 Milan v Roma 2-0
27/10 2019 Roma v Milan 2-1
3/2 2019 Roma v Milan 1-1
31/8 2019 Milan v Roma 2-1
25/2 2018 Roma v Milan 0-2
 
Preliminära startelvor

Milan (4-2-3-1) Tränare: Stefano Pioli
Tatarusanu; Calabria, Kjaer, Romagnoli, Theo Hernández; Bennacer, Kessie; Saelemaekers, Çalhanoglu, Leão; Ibrahimovic

Roma (3-4-2-1) Tränare: Paulo Fonseca
Mirante; Mancini, Ibanez, Kumbulla; Spinazzola, Veretout, Pellegrini, Santon; Pedro, Mkhitaryan; Dzeko.
 
Tid: 20.45, måndag 26 oktober, San Siro
Domare: Pieri Giacomelli
TV: CMore
Tips: 2-2. Det har varit målglatt för bägge lagen i de senaste matcherna. Zlatan gör två, Dzeko och Veretout varsitt.

Erik Winell@ErikWinell2020-10-26 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?