Lagbanner
Stadio Giuseppe Meazza, 2022-01-06 18:30

Milan - Roma

Inför Milan v Roma - "Har vi chansen?"
Dags för ett Zaniolo-mål när Roma ska försöka besegra Milan?

Inför Milan v Roma - "Har vi chansen?"

Trettondagen är en klassisk fotbollsdag i Italien och ikväll är det dags för ett riktigt klassikermöte när Roma gästar Milan. Stora frågetecken finns dock kring den nya corona-vågen.

Roma har efter julledigheten återvänt till träning med inte mindre än tre nya coronafall. Enligt italienska medier rör det sig om Dani Fuzato, Borja Mayoral och Stephan El Shaarawy. Den sistnämnde har dock tillfrisknat och sägs vara redo för spel ikväll. 

Vilken post-jul-form har Roma? 
Roma kommer till spel med en helt okej form, även om det såklart är svårt att säga någonting när lagets senaste match var innan jul, men faktum är att Roma inte har förlorat sedan den fjärde december då Mourinho förlorade mot sitt förra gäng, Inter, med 0-3. Sen ska dock sägas, att likt julgröten har det blandats och gett. Självklart minns vi smällkaramellen mot Atalanta som en riktig höjdare men i matchen därefter spelade Roma beskedligt när det bara blev en poäng hemma mot Sampdoria. Lägg därtill ett långt juluppehåll och ni förstår att det är svårt att sia hur Roma kommer att komma ut ikväll. 

Utöver just själva sjukstatusen så är Roma så gott som skadefritt. Leonardo Spinazzola är tillbaka i februari men i övrigt är nästintill samtliga redo för spel, det gäller även Romas nyckelspelare och lagkapten Lorenzo Pellegrini som är tillbaka efter sina knäbekymmer. 

Frånfällen i Milan och en guldstrid som faller "Rossoneri" ur händerna
Som sagt, det är inte ett fullt ordinarie Milan som ska ta emot Roma ikväll. Istället är det både corona-fall och bortfällen pga de afrikanska mästerskapen som stör Piolis förberedelser. Milans reservmålvakt Tatarusanu var den förste spelare av två (hittills) som insjuknat i COVID-19. Den andre är i skrivande stund (onsdag) inte namngiven men nog är det problematiskt. Lägg därtill att Milan saknar bland annat Kessie (Afrikanska Mästerskapen), Bennacer (Afrikanska Mästerskapen) och Kjaer (Knäskadad) så är det förstås en svår balansgång för Pioli i vilka spelare som ska tas ut. 

Senast Roma mötte Milan var det ett "Rossoneri" i toppslag som toppade Serie A och som hade ett rejält go i laget. Nu är läget annorlunda och det märks inte minst i tabellen, där Milan för varje omgång som gått tappat i jakten på stadsrivalen Inter. På de senaste matcherna har Milan faktiskt endast lyckats spela ihop elva av totalt 24 möjliga poäng. Kanske har Roma ett gyllene läge för en seger? 

Förväntade elvor: 
Milan (4-2-3-1):
Maignan - Florenzi, Tomori, Romagnoli, Hernandez - Tonali, Bakayoko - Saelemakers, Diaz, Leao - Ibrahimovic
Roma (3-5-2): Patricio - Ibanez, Smalling, Mancini - Vina, Veretout, Cristante, Pellegrini, Karsdorp - Abraham, Zaniolo

Roma-redaktionen tippar:
Med tanke på att Milan tvingas klara sig utan flera av sina nyckelspelare tror jag att Roma har en chans att sno åt sig minst en poäng ikväll, kanske till och med en seger? Men vi håller oss till 2-2. Pellegrini och Abraham gör Romas mål.

Tre saker att hålla koll på
- Zlatan vs Mourinho, igen. 

Senast det begav sig mellan dessa bägge lag var det en heltaggad Zlatan Ibrahimovic som visade sin klass mot ett rörigt Roma-försvar. Den här gången har Roma troligtvis bytt formation en aning och spelar med tre mittbackar. Således kommer Zlatan få stångas mot inte minst sin förre lagkamrat, Chris Smalling. Vem som går vinnande ur den duellen kommer bli matchavgörande. 

- Zaniolo och Abraham - Slår till igen? 
I matchen mot Atalanta testade Mourinho med ett tvåmannaanfall bestående av just Zaniolo och Abraham. Den anfallsformationen gick fantastiskt bra och var en stor grund till Romas imponerande seger. Ikväll lär samma duo testas igen och det ska bli oerhört intressant att se om vi kan få utdelning när vi möter ett försvagat Milan. OBS! Tammy Abraham krockade med sin bil i veckan så kanske är han lite mörbultad efter den incidenten... 

- Pellegrinis återkomst 
Sen är såklart en av de stora utropstecken inför ikväll Lorenzo Pellegrinis återkomst. Enligt rapporter lär han vara redo från start och kanske är det just det som Roma behöver för att få en raketstart på vårsäsongen. Minst en assist!? 

Statistik inför: 
Bästa målskyttar: Ibrahimovic (7) - Abraham (6) 
Mest assists: Hernandez (5) - Veretout (5)
Senaste 6 mötena: Milan 3 vinster, 2 oavjgorda, 1 Roma-vinst

Erik Winell@ErikWinell2022-01-06 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?