Lagbanner
2020-11-01 18:00

Roma - Fiorentina

Inför Roma - Fiorentina: Målrik tillställning att vänta på Olimpico?

Inför Roma - Fiorentina: Målrik tillställning att vänta på Olimpico?

?Efter en skamligt svag insats i Europas B-turnering mot ett mediokert CSKA Sofia är det återigen match på Stadio Olimpico. Denna gång gästar violerna från Florens när det är dags för den sjätte rundan av Serie A.

Roma
 
Först och främst, det går inte att klandra Mister Fonseca för torsdagens missräkning. Det är i min mening helt rätt att det roteras friskt i detta tidiga skede av turneringen. Dzeko, Pellegrini, Pedro, Veretout, Ibañez mfl behöver vila under detta hårt pressade spelschema. Att byta ut Spinazzola och Miki redan i halvtid, trots att dessa herrar var två av de ”minst dåliga”, kändes också helt korrekt. Det som blir extremt tydligt i dessa EL-matcher är att skillnaden mellan ordinarie elva och bänkgubbarna är på tok för stor. Vad händer ifall framförallt Dzeko, Pedro, Miki eller Spinazzola går sönder? En tuff nöt att knäcka för ledningen när transferfönstret öppnar igen. 
 
Med tanke på att Kumbulla spelade hela matchen i torsdags lär Fonseca formera en trebackslinje med Mancini, Smalling och Ibanez. Smallings knappa 60 minuter mot CSKA lovade gott inför framtiden. I vanlig ordning är det stora frågetecknet vem som tar hand om högerkanten. Santon, som känns som det tryggaste alternativet (läs: minst osäkra), väntas bli borta ett par veckor pga skada. Karsdorp stod för ännu en svag insats senaste, så kanske är det Peres tur denna gång? Spinazzola given till vänster med Pellegrini och Veretout centralt på mitten. Åldermännen Mkhitaryan, Pedro och Dzeko bildar offensiv tridente.
 
Ser man till historien så har vi ett jämnt möte att blicka fram emot på söndagskvällen. Rivalerna har ställts mot varandra totalt 162 gånger genom åren och det är knapp fördel för romarna. 54 segrar, 60 oavgjorda och 48 förluster, sett med Roma-ögon. Hemma i Rom är facit 38 segrar, 28 oavgjorda och 15 torsk. Senast det begav sig, i juli, segrade Roma med 2-1 efter en doppietta från straffpunkten av tidigare Fiorentinaspelaren Jordan Veretout
 
Fiorentina

Fiorentina skuggar tätt bakom Roma i tabellen, där endast en pinne skiljer rivalerna åt. Iachinis lag har blandat och gett under inledningen på säsongen. I andra omgången var man bara minuter ifrån att åka hem ifrån Giuseppe Meazza med tre pinnar men sena mål från de blåsvarta förstörde den lördagskvällen för Viola. Dessutom tappades en tidig 2-0-ledning borta mot Spezia till endast en poäng mot nykomlingen. Däremellan en förlust hemma mot Ranieris Samp efter att Chiesa prickat stolpen med sin sista spark innan flytten till de svartvitrandiga från Turin. Fiorentina har även vunnit två matcher, premiären mot Torino samt i senaste omgången hemma mot Udinese med 3-2. I veckans cupmatch mot Padova blev det avancemang efter 2-1 hemma på Artemio Franchi. I fjärde rundan väntar Udinese. 
 
Iachini förfogar över en spännande trupp med rutinerade rävar som Ribery och Callejon, blandat med yngre förmågor som Milenkovic, Castrovilli och Vlahovic. En bra dag kan Fiorentina slå samtliga lag i serien och spela fantastisk fotboll. Frågan är dock ifall Iachini är rätt man att leda Viola i rätt riktning. Hur som helst så kan vi vänta oss en tuff match under söndagen och sannolikt lär det rassla i båda näten då de båda lagen brukar kunna bjuda på målkalas då offensiven prioriteras högt.
 
 
Intressant fakta

  • Det har gjorts minst 3 mål i 13 av Romas senaste 14 Serie A-matcher.
  • Fiorentina har släppt minst 2 mål i sina 4 senaste Serie A-matcher.
  • Jordan Veretout leder den interna skytteligan med 4 mål såhär långt, 3 av dessa från straffpunkten.
  • Dzeko är Romas fjärde främste målskytt genom tiderna, 109 mål. 2 mål kvar till Amadeo Amadei på tredjeplatsen.

Inbördes, fem senaste

Roma
– Fiorentina 2-1, 26 juli 2020
Fiorentina – Roma 1-4, 20 december 2019
Roma – Fiorentina 2-2, 3 april 2019
Fiorentina – Roma 7-1, 30 januari 2019 (Coppa Italia)
Fiorentina – Roma 1-1, 3 november 2018
 
Preliminära startelvor

Roma
(3-4-2-1) Tränare: Paulo Fonseca
Mirante; Mancini, Smalling, Ibanez; Karsdorp, Pellegrini, Veretout, Spinazzola; Mkhitaryan, Pedro; Dzeko

Fiorentina (3-5-2) Tränare: Giuseppe Iachini
Dragowski; Quarta, Milenkovic, Caceres; Lirola, Castrovilli, Amrabat, Bonaventura, Biraghi; Ribery, Kouamé

Tid: 18.00, söndag 1 november, Stadio Olimpico
Domare: Daniele Orsato
TV: Sportkanalen, Cmore
Tips: 3-2. Dzeko tangerar Amadeo Amadeis målskörd och smäller in en doppietta, Smalling skallar in en hörna. Castrovilli, Ribery står för gästernas mål.
 
Forza Roma!


Källor: whoscored.com, romanews.eu, asroma.com, tvmatchen.nu
 

Joakim Hulander2020-11-01 10:29:14
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?