Lagbanner
2022-09-15 21:00

Roma - HJK

Inför Roma - HJK: Finskt motstånd på Olimpico

Inför Roma - HJK: Finskt motstånd på Olimpico

Hektiskt matchande för Roma efter seger i måndags och redan ikväll väntar ny match i europaspelet mot finska HJK Helsingfors. Senaste europamatchen fanns det otroligt mycket mer att önska, ikväll hoppas vi självförtroendet är återfunnet och torsdagsfest på Olimpico. 


HJK Helsingfors: 

“En liten klubb i Europa, ett Juventus i Finland” 

Finländarna kvalade in till årets Europa League genom först åka ur kvalet till Champions League och sedan slå slovenska Maribor med två segrar och slutligen vinna dubbelmötet mot danska Silkeborg med 2-1. Knappast en häpnande prestation men ett steg i rätt riktning för konkurrensen i den nordiska fotbollen.  

Europa avancemang till gruppspel är den finska fotbollen svältfödd på. Man deltog förvisso i ett gruppspel senaste säsongen, men det genom misslyckande i kvalet till båda storebrors turneringarna vilket gav en garanterad plats till Europa confence league. Årets gruppspel i Europa League är det första på sju år. Då som nu är man betraktad som klar slagpåse i gruppen. Säg däremot inte det till Torino som åkte upp och förlorade gruppspels matchen 14/15  i Helsingfors med 2-1.  

HJKs trupp består av majoriteten finska spelare med ett par namn tidigare känd från svensk fotboll. Men det finns några att hålla ett öga på.  

Përparim Hetemaj  
Mittfältaren med 300 matcher i Serie A, främst känd från tiden i Chievo Verona. Lämnade det senaste äventyret nere i Kalabrien och Reggina för en återkomst till moderklubben HJK i somaras. Gjorde mål mot Roma för Brescia säsongen 10/11. Dessutom vunnit mot Roma på Olimpico med Chievo säsongen 12/13. Frågetecken om veteranen startar eller inte.
Malik Abubakari 
Anfallare på lån från Malmö FF. Tagit ordinarie plats och sköt laget till avancemang mot Silkeborg. En spelare med bra avslutsförmåga och fart. Förväntas starta på topp.  
Bojan Radulovic 
Tidigare förflutet i AIK. Given uppe på topp efter Serben stått för flest mål (10) under säsongen. 
 


Roma: 

En viktig moralisk seger mot Empoli gav mer lättnad än glädje framför tv rutan. Prestationen kunde återigen varit bättre, men Roma har gjort sin bästa inledning sedan säsongen 14/15 och nog börjar den känslo-mässiga hissen gå sakta uppåt igen efter magin av Paulo Dybala.  


Atalanta väntar i ligan på söndag och därför vore det angeläget i mitt tycke att kraftigt rotera laget mot ett motstånd som är markant sämre än Romas andra elva. Mourinho verkar ändå envisas med ett par ordinarie spelare. 
På förhand ser det ut som ett par positioner roteras. Efterfrågade nyförvärvet Mady Camara (förväntas inte 90 minuter) väntas få chansen mot Matic på mittfältet, Andrea Belotti istället för Tammy på topp samt en återvändande Zaniolo (förväntas inte 90 minuter) från start bekräftad av Mourinho på presskonferensen. Mile Svilar får inte förtroendet ikväll efter Ludogorets, Mourinho är däremot tydlig att inte räkna bort belgaren från fler inhopp i turneringen längre fram. Hur många rotationer mister väljer att göra inför kvällens match får vi se, men Roma ska vinna den här matchen oavsett om Dybala eller Pellegrini är med.  


Förhoppningen ikväll är att se ett hungrigt Roma som inleder piggt och dödar matchen i första halvlek så byten på ordinarie spelare tidigt i andra halvlek kan genomföras och inte riskera skador. Den ständiga påminnelsen om skadorna kan tyckas tjatig, men när Dybala väntas starta mot ett finländskt lag i Europa League så får bara inte vår nyckelman utgå skadad.

Kvällens match kommer vara den största för HJK på många år och stämningen kommer bidra till att det inte glömms bort. Eftersom Belotti ser ut att starta ikväll förväntar jag ett första mål efter ett par brända lägen i tidigare matcher och förhoppningsvis ett längre inhopp från ungtuppen Edoardo Bove.  

 
Kuriosa 
: HJK blir Romas andra motståndare från Finland någonsin efter en cupvinnarcupen match mot Ilves Tampere från Tammersfors säsongen 91/92. 
: Roma har inte förlorat på 19 raka hemmamatcher i europaspelet. Längsta sviten just nu i Europa.  
 

Preliminära laguppställningar:  
Roma (3-4-2-1): Rui Patricio; Mancini, Smalling, Ibanez; Celik, Camara, Matic, Spinazzola; Pellegrini, Dybala; Belotti. 
HJK (4-3-3): Hazard; Arajuuri, Peltola, Toivio, Murilo; Hetemaj, Lingman, Kokko; Terho, Abubakari, Radulovic 


Domare: Radu Petrescu (Rumänien)  
VAR: Pol van Boekel (Nederländerna) 
Tips: 4-0 Roma. En islossning för målproduktionen och ledning i halvtid. Belotti minst ett!  
 

Utsålt ikväll. Utsålt på söndag. Festen tar aldrig slut.
52 dagar kvar till derbyt.  
 
Forza grande Roma alé...




 

Melker GaddMelkerG_202022-09-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?