Lagbanner
2020-02-23 18:00

Roma - Lecce
4 - 0

Inför Roma-Lecce: Hög tid att börja vinna i Serie A igen.
Ska bollen återigen börja rulla Romas väg nu?

Inför Roma-Lecce: Hög tid att börja vinna i Serie A igen.

Fram till torsdagens Europa League-kväll på Olimpico hade inte Roma vunnit på en dryg månad. En ocean av tid, inte minst om du har tankar på att vara ett topplag. Nu blev det seger mot belgarna, frågan är om Roma nu kan ta en efterlängtad seger också i ligan?

Femteplacerade Roma kommer alltså till söndagens match med knackig Serie A-form och med lag som AC Zlatan, Napoli och Radjas Cagliari tätt flåsandes i nacken.

Förlusten senast mot formtoppade och tokhyllade Atalanta blev blytung för Roma, än värre, det var inte ens nära att bli en poäng sett till matchbilden. Nu är det sex poäng upp till CL-plats och just nämnda Atalanta, således med en skadelista som fortfarande drar ned Fonsecas gäng så bör nog det främsta målet för säsongen vara att nå en EL-plats.

Men senast mot belgiska Gent blev det trots allt lite ljus i Roma-mörkret. En efterlängtad seger och även om det inte var någon särskilt imponerande insats och kanske inte en insats som vi kommer minnas tillbaka på så blev det en seger. En viktig seger och med tanke på hur viktigt det mentala är så kanske laget kommer kunna vilja vända på Serie A-trenden nu?

Fonseca sa efter presskonferensen att segern betyder att Roma nu sakta kan börja bygga upp självförtroendet igen:
”Det är inte lätt just nu men spelarna har slitet stenhårt för att vända på det. Vi har ännu inte nått upp till det spel och mod vi hade tidigare, men spelarna är fast beslutna att komma tillbaka dit”.

I Olimpicos motsatta ringhörna står under söndagen Serie A:s sextonde lag, de gulröda från Apulien, nämligen Lecce. Ett Lecce som inför säsongen var tippade att åka ut direkt men som jag tycker gått och motbevisat cynikerna. Laget ligger nu på en sextondeplats, visserligen endast två poäng framför Genoa, men då ska det tilläggas att det är jämnt där ner i botten. Kollar vi till formtabellen de senaste fem matcherna är Lecce faktiskt trea (!). Endast slagna av Lazio och Atalanta.

Tillbaka till i Giallorossi, en som jag tycker imponerade mot Gent var Carles Perez. Troligtvis (och förhoppningsvis) tar han, efter sitt avgörande mål mot belgarna, en plats i elvan mot Lecce. Matchen efter är på torsdag (returen mot Gent), eventuellt kan det komma att skapa lite rotation i elvan beroende på hur Fonseca väljer att prioritera EL-avancemang.

På skadelistan står alltjämt Zaniolo, Zappacosta, Diawara, Pastore och Mirante.

Intressanta fakta:

  • Roma vann höstmötet borta med 1-0 men innan dess var senaste mötet den 4:e april, 2012. Då slog Lecce Roma med 4-2. Målskyttar för Roma? Bojan Krkic och Erik Lamela.
  • Cristante är tillbaka i elvan efter en avstängning.
  • Lecce har släppt in 2 mål eller fler i sina fyra senaste matcher. Roma har släppt in två eller fler i sina tre senaste matcher. Dålig form på bägge försvarslinjerna.
Preliminära startelvor
Roma (4-2-3-1)

Lopez - Santon, Mancini, Smalling, Kolarov - Cristante, Veretout - Perez, Pellegrini, Mkhitaryan - Dzeko. 

Lecce (4-3-1-2)
Vigorito – Donati, Rossettini, Lucioni-Calderoni – Majer, Pettriciona, Deiola – Barak – Lapadula, Mancuso.
 
Matchstart 18:00, söndag 23:e februari
Plats: Stadio Olimpico
Visas på CMore
Mitt tips: 3-1. Romas målskyttar: Perez och Dzeko (x2).

Källor: CMore, Whoscored.com, Il Romanista, ASRoma.com, 

Erik W@ErikWinell2020-02-22 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?