Lagbanner
2023-05-31 21:00

Sevilla - Roma

Inför: Roma - Sevilla

Inför: Roma - Sevilla

Europa League final i Budapest. Jag behöver inte gå in på vägskälet som Roma står inför och förutsättningarna för framtiden vid förlust eller förlust. Det vet redan alla. Här kommer istället de sportsliga förutsättningarna inför kvällens match.

Roma kommer till kvällens final med en månads uppladdning inför just denna match. Sedan den 16:de april har man inte vunnit en enda match i Serie A då man vann över Udinese. Sedan började de ordentliga skade-problemen och Roma valde att lägga 100% fokus på Europa League. Då man först vann mot Feyenoord och tog sig till semifinal och sedan förlorade mot Atalanta i Serie A, detta skedde i samband med att Juventus fick tillbaka sina 15 borttagna poäng, kunde man inte i och med detta fortsätta tävla i Serie A och ha goda förutsättningar inför finalen ikväll.

Skadeläget ser fortfarande oroväckande ut. Smalling har inte spelat fotboll på en dryg månad. Han väntas däremot starta kvällens match, återstår att se i vilken form det är på mittbacken. Det har varit blandade rapporter angående Paulo Dybalas status inför kvällen. Till att börja med så har han ju vilats i en månad för att kunna vara med ikväll. Känslan är inte att det varit helt omöjligt att spela de senare matcherna utan snarare att han har vilats för att det inte ska bli värre inför kvällens match. Flera rapporter har informerat att han ska vara redo att starta ikväll. Mourinho sa under presskonferensen inför kvällens match att han kommer kunna spela 15-20 minuter. All denna osäkerhet späs på extra mycket då man vet vilka mind-games som Mourinho har använt sig av de senaste 20 åren. Förutom dessa så är Kumbulla och Karsdorp och otillgängliga inför kvällens match.


Eduardo Bove blev en oväntad matchvinnare i semifinalen mot Leverkusen.

Sevilla kommer till kvällens final efter ett imponerande slutspel där man har slagit ut PSV, Fenerbache, Manchester United och Juventus. De sistnämnda slog man ut efter en förlängning med en man utvisad. I La Liga har det gått mindre bra i princip hela säsongen igenom och man befinner sig på 11:de plats. Sevilla har inte samma skadesituation som Roma och kommer till kvällens match med alla spelare tillgängliga. I Sevilla finns det flera etablerade internationella spelare och har en bredd som Roma inte klarar av att tävla med. När det kommer till spets i truppen så vill jag hävda att Roma är ett snäpp vassare med spelare som Dybala, Pellegrini och Spinazzola som inte finns i motståndarlaget. Två nyckelspelare i Sevilla är deras två Marockaner i båda ändarna av planen. I mål står Bounou som vi har lärt känna de senaste åren som en ojämn målvakt. En enormt hög högsta nivå men har några plattmatcher per säsong. Flera känner nog igen honom från VM då Marocko tog sig till semifinal. Man kanske även känner igen honom från när Erling Haaland gjorde mål på straff i förra året Champions League och Bounou tar en maxlöpning och börjar jaga norrmannen. På topp finns Yousef En-Nesyri, en spelare som är fantastisk i straffområdet och även kan dra isär motståndarnas försvar. Han påminner lite om Tammy Abraham i sitt tvåvägsspel och målfarlighet i straffområdet.

Förväntade uppställningar:

Roma: ( 3-4-2-1 )
Rui Patrício; Mancini, Smalling, Ibañez; Zalewski, Cristante, Matic, Spinazzola; Dybala, Pellegrini; Abraham

Sevilla: ( 4-2-3-1 )
Bounou; Jesús Navas, Badé, Gudelj, Alex Telles; Fernando, Rakitic; Ocampos, Torres, Gil; En-Nesyri?


Jag tipsar alla som delar den känsla som åtminstone jag känner av orättvisa att läsa finalkrönikan av signore Melker Gadd. Att den långa säsongen som varit och egentligen förra också bakas in i en match och det blir succé, fest och en entusiasm för framtiden vid vinst. Vid förlust blir det fiasko, krökt rygg och en tomhet inför framtiden. Förutom den vanliga nervositeten och ångesten så är det en känsla av orättvishet som jag inte känner igen.

Avspark: 21:00
Spelplats: Puskás Aréna, Budapest
Domare: Anthony Taylor
TV: TV6 och Viaplay
Roma Redaktionen tippar: 0-0 efter fulltid, Roma vinner på straffar.

Robin Jenelius@RobinJenelius2023-05-31 09:54:31
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?