2020-12-17 20:45

Roma - Torino

Inför Roma - Torino: Veckomatch på Stadio Olimpico

Ett krisande Torino gästar Stadio Olimpico där ett CL-jagande hemmalag väntar. Lyckas Roma följa upp den suveräna prestationen på Renato Dall´Ara och hänga på i toppen?

Roma

Roma spelade ut hela sitt register under de första 45 minuterna mot Bologna i söndags och fullständigt pulvriserade hemmalaget. Faktum är att det kunde/borde varit en ännu större ledning när Calvarese blåste för halvtid. Villar och Veretout styrde mittfältet med järnhand, Spinazzola och en sju kilo lättare Karsdorp stormade fram längs kanterna medan Pellegrini, Mkhitaryan och Dzeko såg ruggigt samspelta ut. Kort och gott såg det ut som ett seniorlag som lirade mot ett juniorlag. Matchens höjdpunkt var Romas fjärde mål, ett riktigt tv-spelsmål där Karsdorp spelade upp på en felvänd Dzeko som i sin tur passade Pellegrini som hittade Mkhi centralt i banan, vidare i djupet på en framstormande Veretout som behärskat rullade in bollen i nät. Världsklass.
För Romas del är det tre oerhört viktiga poäng som står på spel under torsdagskvällen. Med tanke på att toppkonkurrenterna Inter – Napoli och JuventusAtalanta möts denna omgång är det ett ypperligt läge att plocka in poäng. Att Fonseca mer eller mindre har tillgång att ställa ut sin bästa startelva på planen gör att läget ser ljust ut. Smalling förväntas vara tillbaka från start och Fonsecas enda tvivel i skrivande stund verkar vara vem som tar en startplats av Mancini och Kumbulla.

Zaniolo och Pastore står på skadelistan. Cristante är avstängd på grund av hädelse/blasfemiskt ordval efter sitt självmål mot Bologna. Helt ofattbart att enbart Cristante blir avstängd för detta då det förekommer i var och varannan match. Tonali uppmärksammades för samma agerande så sent som föregående omgång mot Sampdoria, dock utan att bli bestraffad. Förklaringen kan dock ligga i att Milan är ett lag från norr..

Torino

Det är ett Torino i kris som gästar huvudstaden. Giampaolos lag befinner sig för tillfället på nedflyttningsplats, plats 18, i tabellen. Facit efter 11 omgång är en vinst, tre oavgjorda och sju förluster. Vinsten tog man den 4 november när Genoa besegrades med 2-1. Sedan dess har man endast inkasserat två poäng på de fem senaste matcherna. I den senaste omgången hämtade man upp ett 0-2-underläge mot Udinese inom loppet av en minut genom mål av notoriske målskytten Belotti och Bonazzoli. Bara två minuter senare avgjorde dock Nestorovski matchen till gästernas fördel och il Toros andra raka nederlag var ett faktum. Till råga på allt elände så har man dessutom släppt in flest mål (27) i serien. Frågan är hur länge Giampaolo, som signades inför denna säsong, lyckas hålla sig kvar på tränarposten.

Giampaolo inledde säsongen med en 4-3-1-2-uppställning men har de senaste fyra matcherna övergått till 3-5-2. Det återstår att se ifall han fortsätter på den inslagna vägen eller går tillbaka till sin fyrbackslinje efter att resultaten uteblivit. Noterbart att Sirigu, Linetty och Rincon startat samtliga matcher.

Håll ett öga på: Andrea Belotti – trots Torinos minst sagt svaga säsongsinledningen håller ”tuppen” fortsatt en hög nivå. Med åtta gjorda mål och två assist ligger den snart 27-årige italienaren bakom 50 % av lagets gjorda mål. Imponerande siffror.

Head to head Serie A

150 matcher har spelats mellan Roma och Torino i Serie A. 64 vinster, 40 oavgjorda och 46 förluster till huvudstadslagets fördel. I Rom har Roma ett kraftigt övertag med 48 vinster, 13 oavgjorda och endast 14 förluster. Ser man till de 15 senaste mötena lagen emellan så har Torino endast vunnit vid två tillfällen, 1-0, 13 maj 2007 samt 2-0-segern på Stadio Olimpico i januari 2020.
Ingen har väl glömt den 20 april 2016 då Totti, som inhoppare, frälste Roma? Inbytt i den 86e minuten, kvitterade kaptenen med sin första bolltouch i matchen efter bara ett fåtal sekunder på planen. Två minuter senare bombade Francesco in 3-2-målet från straffpunkten och visade än en gång vem som är kungen av Rom.

Intressant fakta

• Roma har hållit nollan i de tre senaste hemmamatcherna. (Serie A)
  • Torino har endast vunnit en av de 16 senaste matcherna. (Serie A)
  • Torino har gjort minst två mål i de tre senaste matcherna mot Roma. (Alla tävlingar)
  • Mkhitaryan är noterad för sex mål och fem assist i årets Serie A.
  • Torino har släppt in tio av sina 27 mål efter den 75e minuten. (Serie A)