Lagbanner
2021-02-28 20:45

Roma - Milan

Inför Roma v Milan - Storlagsmatch lika med noll Roma-poäng?
Dags för stormatch för Roma igen... Är det läge att bryta förbannelsen mot topplagen?

Inför Roma v Milan - Storlagsmatch lika med noll Roma-poäng?

Helgens absoluta godbit i Serie serveras under söndagkvällen. AS Roma mot AC Milan. Tvåan mot fyran. Bägge med en hel del frågetecken inför! Roma-redaktionen tog hjälp av CMores eminenta expert Vicki Blommé för att reda ut allting inför stormatchen!

Status AS Roma
De mest frekventa rubrikerna kring Roma i dessa veckor har handlat om lagets skadebekymmer. Eländet verkar inte ta slut och under torsdagens seger mot Braga ådrog sig Edin Dzeko en ljumsksträckning och sållar sig till den gedigna skadelistan Roma innehar. 


Roger Ibanez, Marash Kumbulla, Davide Santon, Chris Smalling och Nicolo Zaniolo är de övriga på denna otäcka lista. Noterbart är såklart att det är ett rejält manfall i backlinjen. En backlinje som nu tvingas stångas mot en lång svensk som också råkar vara en av Serie A:s allra bästa anfallare. Gianluca Mancini lär få att jobba med! 

Men trots dessa skador så är Roma det mest formstarka laget av de bägge topplagen. Tre segrar på de fyra senaste matcherna, två av dessa har dock kommit i Europa League. Det ska också hissas en mycket stor brasklapp över Trigoria att laget inte direkt har övertygat och synnerligen inte mot topplagen som exempelvis AC Milan. Inte en seger mot något av topp-åtta-lagen har det blivit på hela denna säsong.

För att Roma ska kunna springa in tre pinnar mot Milan krävs en insats av yttersta klass. Spelare som jag tror kommer vara av yttersta betydelse är inte minst Mancini som lär få ta de största duellerna mot Zlatan Ibrahimovic. På mittfältet fortsätter Gonzalo Villar att övertyga i Roma, nu gäller det bara att han kan visa sin nivå även mot ett tungt, randigt lag. Detsamma gäller på topp där Borja Mayoral kommer få det största ansvaret att göra målen. Mot Juventus försvann Mayoral in i den gamla damens försvarsled, här måste spanjoren steppa upp och kunna ta tillvara på assist från bland annat Romas allra mest poängproducerande figur denna säsong, Henrikh Mkhitaryan. 

Med det sagt, förväntar jag mig att Fonseca vill få fart på sina kanter igen och därmed få igång det kontringsspel som vi sett Roma blixtra till i under vissa matcher. Så kanske blir det ett litet spelmässigt övertag för Milan och kanske är det något som Roma kan dra nytta av. Se bara på Derby Della Madonnina där Milan fick föra en del spel men inte riktigt lyckades komma fram till målen. Dock ska sägas att det är en viss nivåskillnad på Inters mer skadefria backlinje och Romas mycket sårade sådana. 

Såhär vill jag se Roma formera laget
(3-4-2-1) 
Lopez - Cristante, Mancini, Diawara (Undertecknad litar inte på Fazio...) - Karsdorp, Villar, Veretout, Spinazzola - Pellegrini, Mkhitaryan - Mayoral 



Topplagsfiaskona är en förbannelsesom surrat över Roma ett bra tag nu och har också väckt några av de största kritikstormarna mot Mister Fonseca. Nu får han en ny chans, tar han den? 

Status AC Milan

Bortalaget då? Jodå, de rödsvarta från norr har en hel del att tänka på och för att få allra bästa koll på AC Milan tog vi hjälp av CMores fotbollsexpert, till lika Milanista, Vicki Blommé. Här är hennes tankar och funderingar inför söndagen: 

Som Milanista, vad är din känsla inför matchen? 
Spelet har inte fungerat, många spelare har tappat formen och ett tajt spelschema gör att jag känner mig i grunden orolig, men har ändå en känsla av att Milan kan stå upp bra. En reaktion behövs.

Vem, vilka eller vad kommer vara viktigast för Milan i matchen mot Roma? 
Ibra behöver visa vägen för det här laget återigen. Med fyra matcher utan vinst och ett självförtroende som sjunker hos många spelare så behövs hans erfarenhet och ledaregenskaper för att vända detta. Dessutom behöver Milan en Calhanoglu i slag. Senaste tiden när han inte varit i form har det blivit ännu tydligare hur beroende Milan är av att han skapar målchanser. Att han hittar Zlatan är en avgörande faktor för Milan.

Vad är de hetaste diskussionerna kring Milan just nu och vad är din syn på dessa? 
Mycket diskussioner om lagkapten Romagnoli borde petas på grund av svaga insatser och att hans egenskaper inte passar Milan sätt att spela. Nu verkar Pioli välja att sätta sin lagkapten på bänken till förmån för en snabbare Tomori. Jag tycker det är rätt. Med Milans höga press i defensiven och viljan att spela sig upp från back i offensiven syns Romagnolis brister alldeles för mycket.

Hur slutar matchen och varför? 
Jag tippar ändå en Milan-vinst här. Mycket beroende på Romas mycket reservbetonade backlinje i kombination med en Ibra som vill visa alla tvivlar som pratar om San Remo. Han har ett övertag mot alla i den backlinjen en mot en.

Vilka kommer inte till spel från Milan?
Bennacer och Mandzukic saknas på grund av skador.

Hur tror du Pioli formerar laget?
Donnarumma-Calabria, Tomori, Kjaer, Theo - Tonali, Kessie - Salemaekers, Calhanoglu, Rebic - Ibrahimovic

Avspark 20.45
Stadio Olimpico 
Väderlek: 10 grader romersk vårvärme... 
Roma-redaktionen tippar: 2-2 

Statistikrapporten

Gjorda mål i Serie A 20/21: 46-44
Insläppta mål Serie A 20/21: 33-35
Skott/mål Serie A 20/21: 1.3 - 1.5
Bästa målskytt Serie A 20/21: Henrikh Mkhitaryan och Jordan Veretout (9 mål) - Zlatan Ibrahimovic (14 mål)
Mest varnade spelare Serie A 20/21: Mancini (6 gula) - Romagnoli (6 gula)
xG Serie A 20/21: 50.17 - 47.57
Senaste mötet: 26/10 2020 - Milan v Roma 3-3

Formen: 
AS Roma: DWLWWL
AC Milan: LLWWLW
 

Erik Winell@ErikWinell2021-02-28 08:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?