Lagbanner
Stadio Olimpico, 2021-10-24 18:00

Roma - Napoli

Inför Derby Del Sole med Svanemar & Winell
Får vi Roma-jubel i afton?

Inför Derby Del Sole med Svanemar & Winell

På söndag stundar en av säsongens riktiga höjdpunkter. Solens derby. Roma-redaktionen tog hjälp av kommentatorn och Andiamo-esset Christoffer Svanemar för att reda ut det mesta inför kvällens glödheta match.

Vi börjar i Roma-lägret... 
Förra veckans Serie A-match slutade i moll. Mycket på grund av en viss domare Orsato som den här helgen får sitta i VAR-båset som "straff". Roma gjorde en mycket fin insats i den förlusten mot Juventus och jag tycker det fanns mycket fint att bygga vidare på när Mourinho nu är mitt inne i sin allra tuffaste månad som Roma-tränare. 

En månad som blev allt tuffare efter torsdagens katastrofinsats mot Bodö Glimt. 6-1 och Mourinho hade inget att hämta från sina reserver. En insats av allra sämsta sort, men det kan väl inte bli värre nu? 

Kort sagt, känslan inför matchen är att vi kan ha en ny katastrof på ingång? 

Skadeläget? Zaniolo fick sig en smäll på knät under matchen mot Juventus och beräknades först vara tillbaka tills matchen mot Milan. Sky uppger dock att skadan inte alls är så pass allvarlig. Startplatsen är nära. Stephan El Sharaawy eller Eldor Shumurodov lär få förtroendet istället. I övrigt är det fortsatt Smalling och Spinazzola som är frånvarande och vi lär få se en relativt ordinarie elva, något i stil med: 

4-2-3-1: Patricio - Vina, Mancini, Ibanez, Karsdorp - Veretout, Cristante - Zaniolo, Pellegrini, Mkhitaryan - Abraham

I Napoli är dock minerna idel positiva - eller? Kommentatorn och Andiamo-esset Christoffer Svanemar ger sin syn på Napoli-statusen. 

Hur är känslan som Napoli-supporter just nu? 

"Svårt att säga att den är annat än väldigt bra. Spalletti har kommit bra in i det, flera nyckelspelare visar god form och det känns ändå som att det finns mer att hämta från spelare som Zielinski, Mertens och även Insigne. Resultaten har varit riktigt bra, men spelmässigt kan det fortsatt bli bättre. Så känslan är givetvis otroligt bra. Men Napoli har också inlett bra förr, för att i slutet på säsongen tappa".

Faktum är att ni numer är oddsfavorit till att vinna Seria A - Hur stora ser du på de chanserna? 
"
Små. Napoli är inte en klubb som vinner tunga titlar. När det väl närmar sig så har det allt som oftast varit en entusiasm som bubblar över och än så länge har ingen tränare, president eller trupp klarat av att hantera den entusiasmen. Dessutom kommer det ett afrikanskt mästerskap där Napoli ska klara sig utan Anguissa, Koulibaly och Osimhen. Jag har svårt att se Napoli lösa det. Man är dessutom beroende av att Osimhen, Mario Rui och Di Lorenzo håller sig hela, för bakom dom är ersättarna för svaga…"

Vem är säsongens utropstecken i Napoli? (& finns det ens någon besvikelse såhär långt? - Förutom Halloween-tröjan då såklart...)
"Utropstecknet är givetvis Osimhen. Som visat sig vara precis allt man drömt om. En alldeles underbar spelare att titta på. Besvikelsen är väl sommarfönstret. Man kan se från månen att Napoli behöver fler alternativ i backlinjen. Ändå händer det ingenting. Dessutom är det en enorm besvikelse att president ADL inte löser sin beef med klubbens ultras. När publiken nu äntligen får återvända så saknas ändå de två levande kortsidorna. Napoli är inte Napoli utan två kokande kortsidor."

Vad är dina förväntningar inför Derby Del Sole?
"Stora. Roma och Napoli är två av de roligaste lagen att kommentera. Båda två med varsin ung, vass och lovande anfallare. Båda två med varsin kaptenskreatör som dessutom är född i staden. Båda två vill spela en offensiv, fartfylld fotboll. På förhand bör det bli en underhållande match".

Slutligen, hur slutar matchen och varför? 
"Napoli brukar vinna i Rom. Roma brukar vinna i Neapel, bortsett förra säsongen då det blev en mycket speciell match i samband med Maradonas bortgång. Napoli känns dock aningen vassare för stunden. 1-2?" 

Roma-redaktionens tips: 
Undertecknad är så att säga aningen orolig inför den här matchen. Kanske framförallt kring Oshimens framfart och nog lär han göra ett mål ikväll. Förhoppningsvis studsar Roma tillbaka efter torsdagens fiasko. Vi säger 2-2. Det tycker jag vi ska vara mycket nöjda med. 
En underhållande match lär vi få oavsett! 

Erik Winell@ErikWinell2021-10-24 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?