Lagbanner
Luigi Ferraris, 2022-10-17 18:30

Sampdoria - Roma

Inför Sampdoria - Roma: Underskattning får inte ske

Inför Sampdoria - Roma: Underskattning får inte ske

De numera vanliga måndagsmatcherna presenterar ikväll Sampdoria mot Roma på Stadio Luigi Ferraris. Ett ännu segerlöst Sampdoria som ligger sist i tabellen och ett Roma där verkligheten kommit ifatt men målet fortfarande måste jagas för topp fyra. Skadeskavanker och problem med målskytte hos båda lägren. Kommer Roma ta klivet förbi Lazio eller får Sampdoria en nytändning?

Sampdoria 

0-3 mot Monza på hemmaplan var droppen för Marco Giampaolo som blev sparkad efter inledningen 0-2-6. Istället har Dejan Stankovic kommit in och i debuten mot Bologna borta förra veckan bärgades ett klassiskt lugnt 1-1 med en förbättrad andra halvlek från Doria. 

Inför säsongen var mina förväntningar att även den yngre klubben i Genoa skulle få det tufft. En nedvikande trend som förvärrats för varje år med ägarbekymmer och vad skulle egentligen en ritorno med Giampaolo ge? En ålderstigen trupp och en svag mercato. Frågan är om detta Sampdoria spelar Lanterna derbyt i Serie B nästa år. Vi får hoppas att de löser det. För saknaden skulle vara stor utan Marassi som arena och två klassiska lag nere i B. Men starten får gärna börja nästa omgång…

Dejan Stankovic

Serben återkommer till Italien och inleder sin italienska karriär som tränare efter sitt första jobb i Röda Stjärnan. Meriterna var väl godkända med 3 ligatitlar och en rekord säsong med 114 mål på 38 matcher. Med ärligheten i behåll kan man erkänna att inte många serbiska matcher har konsumerats genom Stankovics år. Däremot vet vi vad han var för spelare och kommer definitivt ingjuta energi i Sampdoria. 

Skadeläge 

Jeison Murillo 

Harry Winks

Manuel De Luca 




Roma

Tätt matchande med stundande uppehåll skapar en sprint för Roma under hösten med vår bästa spelare Paulo Dybala skadad och en superjämn tabell, samtidigt som torsdagsmatcherna fortsätter rulla. Matchen mot Real Betis i Sevilla var ett uppryck från första mötet och äntligen verkar tuppen hittat form. En snygg släng nick som dömdes bort för offside men sedan en revansch med ett mål i andra efter Mady Camaras pass till öppet mål. Krysset gör att Roma fortfarande ska anses som favoriter att plocka andra platsen i gruppen, då Ludogorets väntar hemma och slagpåsen HJK på bortaplan. 

Men om Roma ska tampas om topp fyra kan man argumentera för att ett slutspel i Europa League hindrar möjligheterna i ligan. Därför att andraplatsen ger en 16dels final vilket innebär två extra matcher och tredje platsen ger inträde i turneringen där vi är mesta mästare (ECL). Hur som helst kommer Roma inte lägga sig i de två sista i Europa, det har Mourinho bevisat med laguttagningarna. Men skadeläget och konkurrensen i ligan skapar definitivt huvudbry för hur Roma ska lyckas på båda fronterna.

Kvällens match ligger serverad för en klättring i tabellen. Lazio spelade oavgjort mot Udinese och vid vinst går Roma upp på fjärdeplatsen med 22p, fyra bakom obesegrade Napoli på 26p som väntar hemma nästa omgång. 

Eftersom Paulo är out finns det olika alternativ att formera laget för Mourinho. Den troliga är samma elva som senast fast en formering till 3-4-2-1 istället för en femback. En annan är att spela Tammy och Belotti tillsammans uppe på topp med Zaniolo som offensiv mitt bakom (3-4-1-2). En önskan vore att se Camara starta efter ett piggt inhopp senast mot Betis. Men förmodligen håller Mourinho hårt om sin kära Cristante. 

Tammy och Pellegrinis måltorka

2/9 för engelsmannen och noll för kaptenen. Så länge Roma vinner matcherna kommer alltid det inviduella vara sekundärt. Men mål för någon av de är helt klart en obligatorisk förutsättning om Roma ska hota Napoli nästa vecka med Paulos frånvaro. 

"Underskatta inte motståndet"

Sampdoria med ny tränare och inte vunnit en match än. Roma med chans att klättra. Underskattning och nedvikande får inte ske. Med den erfarenheten Mourinho besitter ska spelarna vara förberedda. Finns inget annat än seger. 

Skadeläge

Dybala

Celik 

Wijnaldum 

Darboe 

Kumbulla

+ Karsdorp (
Väntas inleda på bänken)


Se upp för!

Marco Di Bello (domaren). Senast Roma vann när Di Bello dömde? Cagliari 3-4 Roma säsong 2019/2020. Hur många gula i matchen? 9. 


Preliminära laguppställningar 

Sampdoria (4-2-3-1)
Audero; Bereszynski, Ferrari, Colley, Augello; Rincon, Vieira; Gabbiadini, Sabiri, Djuricic; Caputo.
Roma (3-4-2-1)
Rui Patricio; Mancini, Ibanez, Smalling; Zalewski, Cristante, Matic, Spinazzola; Zaniolo, Pellegrini; Abraham.

Domare: Marco Di Bello 
VAR: Gianluca Aureliano
Tid: 18:30
Tips: 0-2 Roma. Två lag med svagt målskytte, men Roma är klassen bättre och ska visa det också. Om inte produktionen fram fungerar finns alltid Belotti att kasta in. Defensivt ska det vara stängt. Farhågan är nytändningen hos Doria. Men om inte spelarna kan motivera sig tillräckligt har vi inte med topp fyra att göra. 


Daje Roma. 

Melker GaddMelkerG_202022-10-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?