Lagbanner
Inför Vitesse v Roma: "Mot titeln!"
"Vi ska vinna Conference League", Mourinho om målen för resten av säsongen.

Inför Vitesse v Roma: "Mot titeln!"

I afton går Roma in i 16-delarna av UEFAs nya tredjeliga - Vår största titelchans i år!

Det var ett tag sen sist. Conference-League-liret alltså. 

Om jag saknat det? Knappast. Gruppspelet gav, inte heller innan fiaskot mot Bodö, någon särskild puls utan allt fokus låg och ligger på ligan. 

Men, när vi nu tagit oss så långt som till åttondelen, och på pappret är ett av cupens allra bästa kan vi väl lika gärna vinna hela rasket? Tror åtminstone en viss portugisisk tränare skulle uppskatta det väldigt mycket.

Motståndarkollen
För att nå dit måste vi först ta oss förbi det holländska ("farmarlaget till Chelsea?") SBV Vitesse. Vitesse är ett av Nederländernas allra äldsta lag och har en arena som ni nog minns från EM 2000, turneringen där Francesco Totti satte en viss legendarisk straff. Arenan var nämligen en av de första med skjutbart tak. 

Vitesse brukar vara ett stabilt mittenlag och är så också i år. Laget står på en sjundeplats i Eredivisie, 20 pinnar bakom Ajax.
I UECL-gruppspelet besegrade Vitesse Mourinhos förra lag, Tottenham, och på så vis tog man sig till andraplatsen bakom Rennes. Därefter blev det seger mot Rapid Vienna och nu är det alltså dags för Mourinhos nya lag, AS Roma

Status Roma
Roma kommer till spel efter en riktigt fin seger mot Atalanta senast. En seger som gör att Roma faktiskt, hur otroligt det än låter, börjar få häng om fjärdeplatsen i Serie A. 

Detta är såklart något som gör att Roma-fansen börjar fundera på ifall det är dags att rotera lite i elvan och inte prioritera ligan istället. Men, då ska vi minnas hur det har gått när Mourinho roterat i Europa. Jag tror det räcker att säga fyra bokstäver, B O D Ö. Ni förstår kanske var jag vill. Det kan vara farligt att rotera ikväll och frågan är om vi inte vill se ett tämligen ordinarie lag ikväll. 
Mourinho verkar vara inne på samma spår. 
"Det kommer inte att roteras. Vi kommer använda vårt bästa lag och ha vår starkaste bänekn. Våra mål är tydlig. Vi ska satsa på Serie A och vinna Conference League"; sa han barskt på presskonferensen. 

Vår holländske ytterback, Rick Karsdorp sa själv såhär inför matchen. 
"Det är en ny tävling som vi vill försöka vinna". 

Noterbar fakta. 
#1 Roma har faktiskt inte förlorat mot ett nederländskt lag i Europa-spel sedan 10 december 2002. Den trenden tycker jag vi håller ikväll. 
#2. Fakta eller fakta. En hel del kritik har riktats mot Vitesses plan och det kan vara ett farligt gräs som Roma spelar på ikväll. Ragazzi, håll er från skador ikväll! 
"Planen håller inte för fotboll. Det kommer inte vara lätt."

Förmodade elvor: 
Vitesse (3-5-2): Houwen; Oroz, Rasmussen, Doekhi; Dasa, Tronstad, Oroz, Domgjoni, Wittek; Baden Frederiksen, Openda
Roma: (3-4-2-1) Patricio; Mancini; Smalling; Kumbulla; Maitland-Niles, Cristante, Mkhitaryan, Vina; Pellegrini, Zaniolo; Abraham

Spelaren att hålla ett extra öga på? - Lois Openda
Openda är den som gör målen i Vitesse. Belgaren tillhör faktiskt Club Brugge men är utlånad till Arnhem och Vitesse. Förra säsongen var han en stor anledning till att Vitesse nådde cupfinalen. I år har han gjort fyra mål i UECL.

Vi tippar
Roma vinner! 1-3. Abraham får en halvlek och gör två. Sen stångar Smalling in en hörna. 

Erik Winell@ErikWinell2022-03-10 15:07:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?