Lagbanner
Julpanelen del 1: "Det var en rejäl berg-och-dalbana"
Atalanta borta - Säsongens bästa match såhär långt!

Julpanelen del 1: "Det var en rejäl berg-och-dalbana"

Roma-redaktionen önskar god jul med en riktig genomgång av höstens hetaste (och svalaste) ögonblick. Håll till godo och Buon Natale!

Medverkande: Erik Winell, Gusten Dahlin, Erik Carenholm, Marcus Birro, Michael Kallbäck, Arbresha Bega, Pontus Wahlroos, Filip Brodd och Joakim Hulander


Debaclet mot Bodö är något som drar ned Romas höstbetyg. 

Fråga 1 - Höstsäsongen är till ända, på en tiogradig skala, vilket betyg får Roma-hösten och varför?

Erik W: 
 5/10 - Det har varit godkänt men inte så mycket mer. Jag förväntade mig mer av Mourinho med tanke på dennes vinnarskalle. Sen har vi haft både skadebekymmer, stolpträffar och konstiga domslut så visst har Mourinho att skylla lite på. Men, det räcker inte. I vår måste vi vinna mot de andra topplagen, som i matchen mot Atalanta

Gusten: Roma får av mig en femma. En fantastisk inledning, en fruktansvärd period kring oktober men sammantaget trots allt en känsla av att steg ändå börjat tas i rätt riktning. Förlorat derby, 1-6 i Norge och alldeles för mycket skador gör dock att jag inte ens tänker tanken på 6.

Arbresha: 6,5/10. Trots många hinder på vägen så finns Roma med i toppen. Men också, det viktigaste, att Mourinho lyckats ge en del nyckelspelare ryggrad.

Erik C: 4/10. Underkänt. Sex poäng från fjärdeplatsen och sju förluster på nitton matcher, när man har investerat så kraftigt som man gjort i spelartruppen, kan inte vara godkänt. Dessutom ser jag få tendenser till ett stabilt grundspel.

Marcus: Jag tycker nog man kan sätta en sjua på säsongen så här långt. Mourinho gör vad han kan med det material han har.

Michael: Jag skulle säga godkänd så typ 6. Vi har häng men ändå inte om det "make sense".

Filip: 5/10. Vinsten mot Atalanta räddar upp ett godkänt betyg, inte mer.

Pontus: Jag tycker att det har varit en okej inledning på säsongen, och jag skulle väl vilja sätta 6/10 på tårtskalan. Mourinho kommer in som ny tränare och självklart kan man inte förvänta sig guld och gröna skogar direkt.

Joakim: Hösten har varit en rejäl berg- och dalbana. Mourinho rivstartade säsongen och inledningen var över förväntan. I vissa matcher fick vi till och med se en bländande offensiv, vilket jag inte trodde när José signade kontraktet. Därefter har det dock pekat i fel riktning och ”spelet” har stundtals varit horribelt. Lägg därtill de högre makterna som i vanlig ordning gör allt för att sätta käppar i de romerska hjulen. Brutala ”domarmissar” i match efter match. 4 av 10 på denna höst.


Segern mot Atalanta i helgen är något som lägger sig högt på listan över bästa ögonblick med Roma under den gångna hösten. 

Fråga 2 - Vilken var höstens höjdpunkt enligt dig?
Erik:
Atalanta-matchen va? Den som väntar på något gott och så vidare. Annars? Felix Afena-Gyans inträde i Roma - Dennes två avgörande mål borta mot Genoa var så vackert. Sådär ska fotbollen vara! Förhoppningsvis är detta bara början.

Gusten: Salernitana borta. Så mycket stämde där och då.

Arbresha: Romas skadebekymmer har påverkat resultaten det har tvingat Mourinho att ta med många unga spelare i truppen och det är alltid kul.

Marcus: 4-1 borta mot Atalanta är onekligen en grymt stark bedrift. Roma har haft svårt i just den matchen så den segern var viktig. Lika viktigt var det att Zaniolo fick göra mål och att Abraham fick göra två. Det känns som om den matchen kan bli ett skimrande vändkors för Roma i år.

Erik C: Tveklöst bortamatchen mot Atalanta. Fyra mål i Bergamo, när hände det ens senast? Första segern mot Atalanta sedan 2017 var det i alla fall. Äntligen det typ av lag som man vill se under Mourinho; solitt, karaktärsstarkt, fartfyllt, hungrigt.

Michael: 1-4 segern borta mot Atalanta.

Pontus: Matchen mot Atalanta i Bergamo. En otroligt fin insats från samtliga på planen, där Smalling imponerade stort på mig.

Filip: Pellegrinis höstsäsong går ju inte av för hackor – bäst i Serie A, trots skadorna. Felix Afena-Gyans show på Marassi och Mourinhos 100-meterslöp mot Sassuolo har även etsat sig fast på näthinnan.

Joakim: Felix inhopp mot Genoa. Ghananen är något utöver det vanliga och ser ruggigt spännande ut! El Shaarawys balja hemma mot Sassuolo och Mourinhos rusch mot Curvan går inte heller av för hackor.

Fråga 3 - Och höstens bottennapp?

Erik W: Det självklara? Stortorsken mot Bodö. I övrigt, att Roma fortfarande haft så svårt mot de övriga topplagen. I vår måste vi vinna fler, där ingår förstås Derby Della Capitale. 

Gusten: Derbyförlusten. Alltid.

Arbresha: Eldor.

Erik C: Att släppa in sex mål är förvisso ett mål mindre än hur vi brukar skämma ut oss i Europa med ojämna mellanrum, men att göra det i Europas tredjeturnering uppe i Nordnorge? Det smärtade. Rejält.

Marcus: Skitmatchen i Norge var onekligen ett mörker.

Michael: Utan tvekan matcherna mot Glimt. Pinsamt att åka och bli totalt förnedrade uppe i Bodö

Filip: 1-6 mot ett gäng baggar kan man kalla ett bottennapp.

Pontus: Samtliga derbyförluster mot Lazio är ett bottennapp, och även Inter hemma var under all kritik. Men den största käftsmällen var såklart Bodø/Glimt, det spelar liksom ingen roll att det var i Conference League. Det är alldeles för dåligt.

Joakim: Bodö/Glimt away samt oförmågan att besegra lagen i toppen.

Del 2 kommer imorgon - Buon Natale! 

Erik Winell@ErikWinell2021-12-23 16:15:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?