2021-02-06 18:00

Juventus - Roma
2 - 0

Juventus - Roma 2 - 0, efter att vi fått en lektion i effektivitet, samt en strålande Chiellini

Roma gjorde en typisk Roma-match, trevligt spel och mycket bollinnehav, men som vanligt så skapade vi aldrig de där glödheta målchanserna mot starkt motstånd. Att sen lämna #7 obevakad för några hundradelar straffade sig direkt.

Hemmalagets formkurva har börjat peka mer och mer brant uppåt och poäng för bortalaget denna lördagskväll skulle bli en bonus. Dzeko var tillbaka i truppen och på bänken, men Pellegrini, Smalling och Pedro saknades, likaså våra nyförvärv El Shaarawy och Reynolds. Fonseca ställde för ovanlighets skull upp med en 3-5-2 uppställning för att om möjligt täppa till på det centrala mittfältet. Vi hade oväntat mycket boll i inledningen, faktiskt fram till den 13:e minuten, men när då Spinazzola försökte sig på en omotiverad crossboll ställde hemmalaget om snabbt. Alex Sandro attackerade, men hade Christante i hasorna. Tyvärr glömde vår italienare vart vårt mål var beläget och pressade åt ”fel” håll. Brassen vände ner mot vårt mål och efter några passningar fick #7 bollen, stoppade den och smällde på ett snabbt vänsterskott från straffområdeslinjen utom räckhåll för Pau Lopez i bortaburen. Som vanligt tjatar jag om Chielini och hans förmåga att hjälpa sin målvakt med att täcka bortre hörnet av målet när motståndarna skjuter. Denna gång var det Kumbulla som bara försökte göra sig stor och komma nära skytten, men bollen susade förbi honom och in i målet.

Vi hade dock fortsatt bollinnehav och efter en hörna i minut 21 susade ett skott från Christante tätt utanför Szecesny´s högra stolpe. Hemmalaget ställde om snabbt och #7 (såklart) drog på ett skott som touchade Kumbulla och for upp i Romas ribba och ner en decimeter utanför densamma. Tur där, men ”världens bästa domare” Orsato skulle hela tiden vara diplomatisk och förklara än det ena än det andra för spelarna. Han och hans patetiska assisterande avvaktade vid ett flertal tillfällen (åt båda hållen) solklara situationer, vilket bara skapade enorm frustration från båda lagen.

Vi hade ett flertal hörnor, många faktiskt, men de rätta studsarna till vår fördel kom aldrig. Mancini var framme på en hörna, men det ville sig inte. I stället åkte densamma på sitt vanliga gula kort efter en dryg halvtimme. Vad som var frustrerande var de gånger vi vann boll högt, men spelade bollen bakåt och hela hemmalaget hann samla sig. Orsato skulle helt plötsligt ”rättfärdiga” några tveksamma domslut i hemmafavör, så han varnade Artur för typ ingenting. Minuter senare testade hemmalaget en djupledsboll, men en Romaspelare missade sin brytning och bollen kom fram till #7. Problematiken kring det var att denne var cirka 5 meter offside i förstaläget, men assisterande vinkade inte. Kanske det är dags för denne assisterande att investera i en ny upplaga av regelboken och inte fortsätta att utgå från den från tidigt 1980-tal då offside upphävdes då bollen träffade en motståndare. Än värre var det minuten senare då vi försökte lägga en snabb frispark, men #7 (som befann sig på cirka 1,5 meters avstånd från frisparkspunkten) satte ut benet och fick på så vis med sig bollen och kom slutligen till ett väldigt farligt skottläge som Pau Lopez räddade. Mer än halva laget omringade Orsato sen, men som vanligt bestraffades inte ligans kanske mest ”heliga ko” från att varnas för sin aktion.

Sammanfattningsvis av den första halvleken var att vi spelade en trevlig fotboll, men lyckades inte skapa några glödheta chanser. När väl hemmalaget kom upp vilket sannerligen inte var ofta osade det katt varje gång. Vi anföll som vanligt bara från vår vänsterkant då vi möter starka lag och holländaren på högerkanten bidrar inte med något som helst offensivt. Får han bollen passar han den bakåt typ 90% av gångerna, annars i sidled. Veretout´s hörnor, som alla kom från vänster var inte tillräckligt bra slagna och Chiellini dominerade i Juventus försvar. Faktiskt hade han Mayoral i sin ficka mest hela tiden även om spanjoren var rörlig och ville delta i vårt anfallsspel. Nej, vi ska inte vara nöjda med att vara bollförande mot Juventus, vi ska skapa målchanser och göra mål!

Den andra halvleken inleddes överraskande aktivt och hemmalaget kom ner längs deras högerkant och spelade in en boll som vi fick bort. Karsdorp kom i ett skottläge som Alex Sandro blockerade ut till hörna som städades runt inne i boxen, men som givetvis hamnade hos en hemmaspelare. Pirlo var uppenbart inte helt nöjd med den första halvleken och beordrade en allt högre press som vi dock hanterade stabilt. Kumbulla fick ett tydligt gult kort för tröjdragning och minuter senare halkade Veretout med boll vid mittlinjen, men vid omställningen var #7 marginellt offside.

Från läktaren zoomades Ryan Friedkin in när han ställde sig upp och livligt följde situationerna på planen. Friedkin´s har i alla fall på mig gett ett riktigt starkt intryck och gör manövers från kontoren i tysthet och med noggrannhet. Mkhitaryan var som vanligt aktiv och testade ett skott som tyvärr gick rakt på Szecesny. Strax därpå snoppades #7 i hemmalaget på bollen och gnällde som vanligt ljudligt. Inte ens Orsato orkade höra på utan gav honom gult kort. Fonseca gjorde nu sitt första drag, han bytte ut Villar, Christante och Mayoral och ersatte dem med Diawara, Carles Peres och Dzeko. Enligt min mening och erfarenhet är det sällan bra att byta 3 spelare samtidigt, det är svår att hitta rätt i spelet, främst när karaktärerna på spelarna är milsvidd från varandra med. Diawara som knappt fått speltid skulle in och spela sista halvtimmen mot årets i särklass på pappret svåraste match och Dzeko som på nåder fått komma tillbaka i truppen efter sina fadäser skulle få allt för mycket tid. Mayoral hade ingalunda varit dålig, det var snarare så att Chiellini var outstanding. Med drygt 20 minuter kvar nickade Dzeko dock ner en boll till Carles Perez, men hans volleyskott räddade Szecesny komfortabelt. Så klart kom nästa hemmamål minuten senare när nyss inbytta Cudrado och Kulusevski samarbetade och där den senare löpte i djupled bakom Spinazzola och dök nere vi kortlinjen spelade in en boll parallellt med mållinjen mot #7, men Ibanez hann före och styrde in bollen i eget mål. Ridå ner!

Heder åt oss dock för vi gav aldrig upp och efter några snabba och effektiva passningar sköt Veretout tyvärr högt över i hyfsat läge. En holländare ersattes av en brasse på vår högerkant och genast blev det lite livligare därifrån. När vi har problem med anfallsspelet syns det som allra tydligast när för dagen kaptenen Mancini ska dirigera spelet. Mancini är en solid försvarare, men med särskilt välsvarvade passningsfötter har man inte. Lägg till hans storlek och det är inget man önskar att sitt eget lag ska bygga vidare på. Bruno Peres drog hur som helst till med ett grymt inlägg som flashade förbi mellan hemmabacklinjen och Szecesny, men som bosniern inte hann fram på trots att han gjorde allt i sin makt för att nå bollen. Spinazzola fiskade upp bollen och slog ett inlägg från den andra kanten, men antingen var det otur eller oskicklighet som hindrade oss från att få det där avgörande läget. Dzeko avslutade ett annat anfall efter bra samspel mellan Mancini och Spinazzola med att nicka det något för höga inlägget över målet.

Nu var det dags för hemmalaget att starta sin maskning, vilket är brukligt att lag som leder gör. Var som är brukligt med är tt när vi gör det bestraffas vi med gula kort, men domare Orsato accepterade ett hemmabyte, som blev till två som tog två minuter. Szecesny fick också vid varje inspark dryga ut tiden på ett provocerande sätt utan åtgärd. Detta förändrade på inga sätt matchens resultat, men det var drygt att se. Sista chansen till reducering fick Spinazzola, men ytterligare en gång hamnade skottet mitt på Szecesny.

Jo, vi spelade trevlig fotboll, men den sista tredjedelen var vi helt utan idéer eller tydliga spelmönster. Vi har för lite löpningar i djupled som drar isär motståndarlaget och vi har ingen riktig ”killer” i offensiv box. Vi ”vann” skotten med 9 - 3, hörnorna med 9 - 2 och Juventus hade 13 insparkar och vi 1, men…

… Juventus vann med 2 - 0 och det är det som alla kommer ihåg och det är det som betyder något i slutändan. Fonseca försökte sig på att göra förändringar innan match och det fungerade spelmässigt. När individuella spelare dock gör enkla misstag som (två av våra italienska landslagsspelare) vid det första målet är det inte mycket man i stunden kan göra som coach.

Tyvärr tappade vi en hel del när Mayoral blev utbytt och Dzeko kommer allt mer bli en avgörande faktor när spelet inte går så fort och det krävs allt för mycket i spelet, dvs mot de på pappret svagare lagen där vi kommer att dominera.

Smalling var inte med idag, men han är ljusår från Chiellini i sitt ledarskap på planen. Det fanns ljuspunkter, men att utmana Juventus i slutändan är inte realistiskt.