Lagbanner
2020-01-22 20:45

Juventus - Roma
3 - 1

Juventus - Roma (Coppa Italia) 3-1

Förlust efter onödiga bolltapp och allmänt slarv som ett lag av Juventus kaliber utnyttjar skoningslöst. Det hjälpte inte att vi ”vann” den andra halvleken utan vi är i och med förlusten ute ur Coppan (som vanligt).

Skadelistan var redan lång innan matchen och på de bilder som kablades ut när Diawara böts ut så verkade det som om han fått någon form av bristning i knät eller låret. Typiskt när han har varit vår bästa spelare i stort sett i varje match den senaste tiden. I och med alla frånvarande spelare så hade vi bara två renodlade yttrar och tyvärr lyckades den ena av dem i stort sett inte med något positivt alls under sina 45 minuter. 

Juventus kändes lite mer aggressiva än oss i inledningen av matchen och bollen var mest hela tiden på vår planhalva under de första 20 minuterna, men då fick vi till ett snyggt anfall där Florenzi avslutade med vänstern och Kluivert försökte toucha in bollen. Bonucci gjorde strax senare en sällsynt felpassning och vi fick en gyllene chans, tyvärr var det Kluivert som fick bollen och han schabblade bort den med en omotiverad dribbling. Minuter senare slarvade Florenzi med en mottagning och hemmalaget ställde om snabbt. Florenzi joggade hemåt och efter några passningar inom laget kom bollen ut till Florenzi’s kant där Ronaldo satte full fart och sen smällde in 1-0 otagbart med vänsterfoten. Christante fick gult kort efter sin fjärde förseelse och då hade det bara gått en halvtimme. Kluivert fortsatte att slarva bort bollar och precis efter det kom 2-0 totalt onödigt. Flera Romaspelare gick mot bollförande Diego Costa, bland annat Smalling, men glömde bort Bentancourt som löpt i djupled. Passningen kom så klart och Mancini försökte förhindra skottet, men var allt för mesig i duellen och en tåfis senare är det 2-0 och megauppförsbacke. Christine gjorde sen ytterligare två horribla passningar runt eget straffområde och det var när 3-0 redan där. Visserligen vill Fonseca ha det här passingsspelet runt egen box, men ibland undrar i alla fall jag vad det ska leda till. Christante passade fel ytterligare en gång, men det gjorde inte Diawara. Den killen går från klarhet till klarhet och under den tiden han spelade minns jag bara en felpassning eller bolltapp, grymt! Christante levde farligt när han efter ett litet trollerinummer av Doglas Costa drog ner denne och riskerade ett andra gult kort. Så klart fick hemmalaget en sista chans i och med en hörna och som vanligt när den spelas kort så lämnar vi ytan vid den bortre stolpen. Bonucci fick all tid i världen att nicka in 3-0 och man var faktiskt riktigt förbannad. Den bortre ytan vid hörnor har vi inte försvarat bra de senaste fem åren, så det var ingen nyhet för hemmalaget att där fanns bästa möjligheten att göra mål. 

Att Justin Kluivert blev utbytt i paus var inte heller någon skräll. Sällan har jag sett en blekare insats av någon romaspelare. Eftersom vi hade 10 backar med till match, men bara två yttrar fick Santon hoppa in som högerback och Florenzi flytta över och upp till vänsteryttern. Andra halvlek rivstartade med att Diawara spelade fram Pellegrini som drog på ett skott som Buffon släppte retur på. Kalinic högg på returen, men lyckades bara slarvigt att träffa stolpen. Juve ställde om och Higuain nickade i ribban från straffpunkten. I 50:e minuten var hemmaförsvaret väldigt generösa mot Cengiz Ünder som fick kliva väldigt långt in i banan och bomba en missil i ribbans undersida som Buffon fick på sig och in i målet, 3-1. Några minuter senare spelade Mancini fram Florenzi som helt ensam med Buffon pangade ett vänsterskott rakt på hans benskydd utan finess. Strax därefter krockade Mancini och Florenzi på en höjdduell och det så från början illa ut för den kortare av dem då hans ben kom i en konstig vinkel. Nåja, han kom upp igen så faran var över för denna gången. I 63:e minuten gjorde Pau Lopez en kanonräddning efter att Higuain kommit fri, men troligtvis var det offside i uppspelet ändå. Veretout ersatte en trött Florenzi och Pellegrini flyttade ut som vänsterytter, Veretout som balansspelare och Christante som offensiv mittfältare. Santon drog iväg ett snyggt inlägg mot Kalinic, men Rugani kom emellan med en fot och styrde bollen till hörna. Så klart hände det som absolut inte fick hända, Diawara bara stod där vi sidlinjen och visade få att han fått någon form av sträckning/bristning i trakten kring knät. Vi får verkligen hoppas att det inte är samma knä han opererade tidigare under säsongen. Allas vår favorit Bruno Peres hoppade in på mittfältet under slutkvarten och även om det kändes avgjort så var det kamp om varje millimeter och det var ingen rödklädd som vek ner sig (Kluivert var ju utbytt). Inte heller var det någon rödklädd som visade upp dåligt uppförande eller efterslängar som brukar vara vårt signum när vi åker på däng. Pellegrini sköt ett skott över på slutet och på en nick från nära håll från Kolarov gjorde Buffon en grym räddning med sekunder kvar. 

Juventus var effektivare än oss, samtidigt som de inte heller var så generösa med att bjuda på målchanser. Vårt skadeläge förbättrades inte, utan snarare försämrades. Nu har det hamnat på en nästan löjlig nivå då vi idag med Dzeko’s avstängning saknade nio spelare. Det som gladde mest idag var dock den mentalitet som Fonseca verkar ha fått in i våra spelare att aldrig ge sig och att försöka gå framåt och skapa målchanser. Om vi ska vinna matcher mot topplagen kan vi dock inte slarva defensivt och vårt naiva passningsspel måste även den rättas till så den hamnar på riklig nivå. Man kan också konstatera att några av våra spelare är solida killar, men saknar kvalitéer för att lyfta laget till nya höjder. Kluivert som var grym ett tag under säsongen, men som nu har fallit tillbaka i gamla mönster känns överflödig i truppen och borde kanske hamna på transferlistan?

Derbydags till helgen, vi får se om vi får ihop fullt lag då!




Forza!

Arne Holmgren2020-01-22 23:41:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?