Lagbanner
KLART: Mourinho tar över Roma
Tisdagens största överraskning - José Mourinho tar över AS Roma.

KLART: Mourinho tar över Roma

Det är inte totalt lugn i Roma inte. Kort efter att Fonseca fått lämna, en annan portugis tar över. Jose Mourinho!

Som vi satt och väntade på beskedet om att Maurizio Sarri skulle ta över Roma. Allt var bara en tidsfråga men så släppte Roma en bomb under tisdagseftermiddagen.
José Mourinho tar över AS Roma från och med säsongen 21/22. 

Den portugisiske "tränardemonen" kommer in i sommar och ska ha ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 23/24. 

Undertecknad satte eftermiddagsespresson rejält i halsen när detta dök upp på sociala medier. Extra noterbart är hur transferexperten Fabrizio Romano menar att Sarri aldrig varit förstavalet. Någon eller några har fintat den italienska pressen rejält. Det här har aldrig ens varit nära som ett rykte bland alla Allegris, De Zerbis och Sarris. 

Uppgifter säger att Sarri-dealen fanns tidigare i vintras men att det för den portugisiska ledningen sågs som alltför attraktivt att missa läget med Mourinho... Återstår att se vad utfallet blir här. 

Ny portugis i Roma alltså. En portugis som historiskt sett har blivit mer känd för sitt defensiva spel än den mer attraktiva Sarri-bollen. Hade jag fått välja mellan Sarri och Mourinho hade jag mer än gärna tagit Sarri. Det känns dels som att vi har ett lag som passar Sarri bättre än Mourinho, dels att jag tror mer på en positiv fotboll än den Mourinho står för. 

Visserligen har Mourinho titlar och allt det men det var längesen nu och som vi såg i slutet av tiden i Tottenham var det en duktigt infekterad stämning som skapades av portugisen. Dålig stämning är liksom ingenting detta renoveringsobjekt som kallas Roma är i behov av. Ge oss harmoni och en mysgubbe á Raineri istället! 

Men, men. Den överhängande känslan är att det kan gå hursomhelst. Jag är osäker på huruvida det här Roma-bygget kan spela den cyniska fotbollen som Mourinho ofta förespråkar men kanske är det exakt det som vi behöver? Ska vi se på Mourinhos taktik så är den på senare år ökänd för sin buss-parkering, en buss-parkering som Roma inte klarade av alls i mötet mot Manchester United. 

Formationsmässigt kan vi kanske (beroende på hur mycket Mourinho anpassar sig efter motståndaren) förvänta oss en 4-2-3-1 som grund.

Fyrbackslinjen är given och där tror jag vi har material förutom på högerbacken. 
Tvåmannamittfältet brukar vara mer defensivt präglade, spontant känns de lämpade för Diawara och Veretout även om den förstnämnde kanske inte är titelmaterial. 
Framåt lutar det väl åt Mkhitaryan, Zaniolo och Pellegrini såhär direkt efter annonserandet av portugisen. Släng därefter in en ny anfallare (Ciao Belotti!) så kanske detta kan funka. Undertecknad vill dock gärna ha in vår spanska diamant Gonzalo Villar någonstans men det återstår att se. 

Mourinho beskriver här själv hur han lockats över av sin landsman Tiago Pinto: 
"Efter mitt möte med Pinto så förstod jag direkt hur hög ambitionsnivån är i den här klubben. Den otroliga passionen hos fansen i Rom övertygade mig att acceptera detta erbjudande direkt. Daje Roma!" 
  Vi kommer ha en cyniker på bänken numer och en som kommer ägna mycket tid åt att anpassa oss efter motståndet. Det är något som Mourinho gjort i samtliga lag han coachat för, trots att dessa ofta varit riktiga giganter. Något som Roma inte kan sägas vara med tanke på säsongens sjundeplats. 

Show lär det bli i alla fall, främst kanske utanför plan? 

Fakta - Jose Mourinho
Ålder: 58
Genomsnittlig tid som tränare: 1.91 år. 
Föredragen formation: 4-2-3-1
Tidigare klubbar: Barcelona (Assisterande), Benfica, Leiria, FC Porto, Chelsea, Inter, Real Madrid, Chelsea; Man United, Spurs, Roma. 
Bäst poängsnitt: Real Madrid 2.30 poäng/match
Sämst poängsnitt: Tottenham 1.77

Titlar: 
Serie A x2
Coppa Italia x1
Italienska Supercupen x1
Premier League x3
Champions League x2
UEFA-cupen x1
Europa League x1
UEFA Supercup x1
FA-Cupen x1
Ligacupen x4
La Liga x3
Copa Del Rey x3
Spanska Supercupen x2
Portugisiska ligan x2
Portugisiska cupen x2

Till sist, min egen reaktion på detta: 

Erik Winell@ErikWinell2021-05-04 15:16:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?