Lagbanner
La settimana romana: Friedkin köper Everton samt klargör sparkningen “Kommer göra att vi slåss om titlar”
Friedkin tar bladet från munnen efter supportrarnas protester.

La settimana romana: Friedkin köper Everton samt klargör sparkningen “Kommer göra att vi slåss om titlar”

Friedkin har köpt Everton och i samband med detta motiverat sparkningen av De Rossi. Zalewski tränar åter med laget och en interimslösning finns på plats på VD-posten. La settimana romana summerar kaoset som råder kring Giallorossi.

Friedkin köper Everton
Det var på gång redan i somras, men då valde familjen Friedkin att backa ur affären. Nu har de genomfört köpet av den klassiska Liverpool-klubben och står i och med det som majoritetsägare för Everton, Roma och Cannes. I samband med att köpet blev officiellt valde de även att publicera ett uttalande direkt riktat till Roma-supportrarna. Nedan följer ett utdrag.

“Vi hyser en stor respekt för Daniele. Vi är övertygade om att han kommer att få en lyckosam karriär som tränare och att en dag kanske han återvänder till Roma. Att gå skilda vägar med honom var ett otroligt svårt beslut men vi har tagit det i övertygelsen om att det kan göra att vi slåss om titlar denna säsong.”

“Vi kommer fortsätta att investera aktivt sportsligt. Vi älskar den fina fotbollen och köpet av Everton kommer inte påverka vårt engagemang i Roma. Tvärtom kommer det att ge synergieffekter som bara kommer vara en fördel för Roma.”


Det uttalande som ger mig kalla kårar och som gör mig mörkrädd över Romas framtid är följande:

“Att gå skilda vägar med honom var ett otroligt svårt beslut men vi har tagit det i övertygelsen om att det kan göra att vi slåss om titlar denna säsong.”

Det uttalandet besannar det alla redan visste, att det inte var Florent Ghisolfi (som vi fram till detta trodde var sportchef, men som visar sig vara administratör för det sportsliga arbetet). Utan ägarfamiljen Friedkin som väljer att sparka tränaren eftersom de är  “övertygade att Roma kan slåss om titlar denna säsong” tack vare ett tränarbyte i omgång fyra med en tränare som de har skrivit ett treårskontrakt med. 

Roma kommer aldrig kunna bygga något med den typen av kortsiktiga beslut. De kommer inte heller kunna bygga ett stabilt sportsligt projekt utan en sportchef som väljer sin tränare och sina spelare utefter en plan för hur man vill spela och hur man vill värva. Ännu en gång har Roma en tränare med kontrakt över en säsong, vilket inte direkt ger intrycket att Friedkin har förtroende och långsiktiga planer för Juric.  

Zalewski tränar åter med laget
Nicola Zalewski valde att tacka nej till erbjudandet från Galatasaray. Efter det fick han inte träna med laget. Något De Rossi var tydlig med var ett beslut från klubbledningen (ännu ett beslut som troligtvis påverkade gruppen och knappast gjorde det lättare för De Rossi som hade använt romaren en hel del i säsongsinledningen). Juric vill ha Zalewski i laget och Nicola förhandlar just nu om en kontraktsförlängning. För en supporter som mig som gärna ser att grabbarna från de egna leden, födda i staden, ges utrymme i A-laget så är det en god nyhet som ger en lite hopp i mörkret. 

Ny klubbchef
Lina Souloukou valde att säga upp sig efter att hon fått motta diverse hot. Som interimslösning presterades i dagarna den 37-årige advokaten Lorenzo Vitali. Han har arbetat på Trigoria i flera juridiska frågor och är mycket respekterad, vilket gjort att han ses som en bra tillfällig lösning. Friedkin har satt en konsultfirma på att hitta en permanent lösning på VD-posten. Får man gissa på att det blir en icke-italiensktalande person som saknar erfarenhet av arbete i Italien och inom fotboll. Som Roma Club New York skrev på en träffsäker banderoll: “Algoritmo: Who's next?”.

“Il muretto saluta l’ultras friuliano”
Banderollen som välkomnade motståndarlagets ultras till Rom visades upp över Gruppo Quadraros “muretto” på Olimpico. Sedan en tid tillbaka finns det ett starkt vänskapsband mellan läktargrupperingen och ultrasgruppen Teddy Boys som följer Udinese. När Curva Sud entrade Olimpico 30 minuter in i första halvlek applåderades de även av bortasektionen.

Inför Bilbao hemma
Roma kommer till matchen med lite råg i ryggen efter en övertygande seger mot Udinese. Även baskerna spelade i söndags och vann med 3-1 över Celta Vigo. 

Pellegrini gick av med ett skadat knä och kommer inte till spel mot Bilbao vilket bekräftades av Juric på dagens presskonferens. Han ersätts troligtvis av Baldanzi, som gjorde ett piggt inhopp senast. Men det skulle även kunna bli Soulé, som Juric ser som en trequartista och inte som ytter.  I försvaret går Hermoso in i trebackslinjen. Spanjoren satt bredvid Juric på dagens presskonferens och har mött Athletic Bilbao flera gånger, varför han går in från start. Troligtvis på bekostnad av Angelino. På mittfältet startar med högsta sannolikhet Koné medan Cristante får börja på bänken. Det ger en Romaelva enligt följande:

Svilar, Mancini, Hermoso, N´Dicka, Celik, Koné, Pisilli, El Shaarawy, Dybala, Baldanzi, Dovbyk. 

Noterbart är att det fortfarande går att köpa biljetter till matchen. Efter cirka tre säsonger av fullt hus och entusiasm under Mourinho och De Rossi har det börjat blåsa andra vindar runt  Roma och dess ägarfamilj vilket troligtvis även kommer märkas på biljettförsäljningen. Juric hoppas dock vinna tillbaka supportrarnas entusiasm med att vinna fotbollsmatcher.

-Vi förbereder matchen som vanligt. Vi tänker bara på matchen och hoppas supportrarna kommer stötta laget i takt med bra prestationer som den mot Udinese, säger Juric inför torsdagskvällens match mot Bilbao.

Domare: Georgi Kabakov, Bulgarien
Avspark: 21:00 Stadio Olimpico
Streaming: Disney+

Niclas Ekström2024-09-25 18:00:00
Author

Fler artiklar om Roma