Lagbanner
La settimana romana: Protestaktion från Curva Sud - "Stunden har kommit"

La settimana romana: Protestaktion från Curva Sud - "Stunden har kommit"

Det totala haveriet från klubbledningen, hyllningarna till Daniele och protestaktion från Curva Sud. Senaste nytt kring Roma summeras i La settimana romana.


Haveriet
Att sparka en tränare, oavsett om han heter Daniele De Rossi eller något annat, efter fyra omgångar som klubben precis skrivit ett treårskontrakt med är inget annat än ett stort haveri. Lägg därtill att han fått usla förberedelser i form av att truppen spikades på mercatons sista dag. 

Den här soppan ger mig dock svar på min eviga fråga. Varför anställer inte Friedkin en riktig  sportchef/teknisk direktör? Likt Juventus som nu bygger nytt under Giuntoli, Inter som nått sina framgångar mycket tack vare rekryteringen av Marotta och Bologna som plockade Sartori från Atalanta och nu spelar i Champions League. Friedkin har dock envisats med att plocka in unga, utländska och relativt oerfarna sportchefer.

Varför då? Jo för att de vill ha dem som deras marionettdockor. Det var inte Ghisolfi som ville sparka De Rossi. Fransmannen gav Daniele en lång och kärleksfull kram innan han lämnade Trigoria. Det är inte heller fransmannen som valt en ny tränare. Det uppdraget fick istället VD:n  Lina Souloukou som helt saknar fotbollskompetens och därför tog agenthjälp i form av Riso, som är agent till flera spelare i Romas trupp och på så sätt skapat sig en relation med Lina. Riso råkar också vara agent till Juric och därför blev det en lätt och smidig rekrytering. Dessutom är det ingen som pratar i hela klubben. Inte Lina, inte Ghisolfi och inte Friedkin. Är det så en professionell klubb som Roma ska skötas?

Protesterna
Curva Sud har annonserat att de kommer att protestera under matchen mot Udinese. Till att börja med kommer de stå utanför arenan de första 30 minuterna av matchen:

“Stunden har kommit för att göra våra röster hörda. Curva Sud bjuder in alla supportrar oavsett sektion att delta i protesten där Curva Sud kommer att stanna utanför stadion de första 30 minuterna”

Under fredagsmorgonen ringde supportrar in till programmet “La Sveglia Giallorossa” på Retesport och hyllade initiativet till protest och flera hade även köpt biljett endast för att delta i protesterna. 

Stödet till Daniele
Ett 50-tal supportrar samlades nedanför Danieles lägenhet och sjöng, tände bengaler samt visade upp banderoller mot klubbledningen. Daniele tog sig ut på balkongen och tackade för stödet. Filmen lades upp på en nyhetssida på instagram och fick en like av Francesco Totti. Ett tydligt ställningstagande från Francesco mot klubbledningen och för vännen Daniele.
Se film här

Uppföljning borta-banderollen
Vi kan efter bortamatchen i Genova konstatera att vi ser ett mer enat Curva Sud än på mycket länge, troligtvis sedan initiativet CUCS på 1980-talet. Under bortamatchen mot Genoa, där det fanns gott om banderollyta, enades bortasektionen framför en banderoll, som inte tillhörde en gruppering, utan enbart deklarerade Curva Sud med den romerska vargen i mitten. Mycket vackert. 

Ungtuppen
Niccolò Pisilli är den yngsta spelaren i årets Serie A med två starter. Ungtuppen har verkligen imponerat i säsongsinledningen och vi får förhoppningsvis se mer av honom framöver. Han är rivig och kan accelerera med bollen samtidigt som han ofta följer med in i straffområdet. Egenskaper som saknats på Romas mittfält. Mot Genoa spelade han fram Dybala till den situation som borde renderat i straff och han sköt det skott som Gollini i Genoa-målet tvingades lämna en retur på, rakt i gapet på Artem Dovbyk. Den 24 september fyller romaren, som fått sin fotbollsutbildning på Trigoria, 20 år. Har vi redan nu en arvtagare till kaptensbindeln?

Derbyvinst
Medan A-laget hackar ordentligt tickar Primavera-laget på som ett schweiziskt kvartsur. Fyra vinster av fyra möjliga gör att Roma toppar tabellen på full poäng. Senast triumferade de gulröda i derbyt när de slog Lazio med 2-1 på bortaplan. Derbyhjältar blev Misitano och Romano med varsitt mål i först halvlek.


Niclas Ekström2024-09-20 09:00:00
Author

Fler artiklar om Roma