Lagbanner
Lista – Romas tröjsponsorer genom tiderna
Ett par år spelade Roma utan tröjsponsor på magen.

Lista – Romas tröjsponsorer genom tiderna

Det är först i den senare delen av Romas snart hundraåriga historia som klubben haft sponsorer på tröjorna. Här listar vi alla, från pastamakare till qatariska flygbolag.

1981-1994 Barilla
Romas första tröjsponsor var det italienska pastaföretaget Barilla. Barilla, världens största pastaproducent är visserligen från Parma men såg i början av åttiotalet sin chans att sätta sin logga på det rödgula matchstället.

Ett sponsoravtal som blev mycket lyckat när Roma säsongen 1982-1983 vann Serie A med bland annat storstjärnor som Falcao och Bruno Conti. Barilla skriver på sin hemsida att detta var det första stora avtalet med en sportorganisation och något som pastatillverkaren fortsatt med. Sedan Roma har Barilla bland annat sponsrat Alberto Tomba, Stefan Edberg, Kaká, Mikaela Shiffrin och kanske den mest frekvente just nu, Roger Federer.
Det blev hela tolv år med det Parma-bördiga pastaföretaget, en historiskt lång tid för en tröjsponsor på Roma-tröjorna. En era då Roma vann en Scudetto och tre cuptitlar.
En ytterligare faktor som gör Barilla-tiden än vackrare, de var med denna sponsor som sagan om Totti började…

Carlo Ancelotti i en Barilla-prydd Roma-tröja.
 

En Roma-kryddad Barilla-reklam från förr:



1994-1995 Nuova Tirrena
Det blev endast ett år med Barillas efterföljare, försäkringsbolaget Nuova Tirrena.
Men det var det året som Totti satte sitt första mål i Roma-tröjan. Det fanns dock inte särskilt många utropstecken det året utan det mesta gick motigt för Roma som slutade femma i ligan. Nuova Tirrena fick också kvickt foten när Franco Sensi lyckades ordna ett betydligt mer lukrativt avtal med en jätte på försäkringsmarknaden.
(Nuova Tirrena blev 2007 en del av den stora franska finanskoncernen Groupama)
 
1996-2002 INA Assitalia / INA Generali
13 och en halv biljoner lire (motsvarande 7,2 miljoner euro i dagens värde), så mycket pengar fick Roma för det avtal som klubben skrev med INA Assitalia 1995. De tre åren med INA blev sju och gav bland annat den där historiska Scudetton 2001.

Säsongen därefter slutade Roma tvåa och det blev också det sista året med INA.

(Företaget går idag under namnet Associazione Generali S.p.A. och är ett av de allra största livförsäkringsbolagen i världen).
 
2002-2005 Mazda
Efter INA tog en viss japansk bilmakare över mitten på den gulröda tröjan, nämligen Mazda.  

Mazda-avtalet gav 22 miljoner euro till klubben på tre år. I snart tjugoårig artikel här på Svenskafans kan vi läsa att det då ryktades om att Mazda-pengarna skulle användas för att lösa Edgar Davids till Roma, något som gick sådär. 
2005-2007 Banca Italease
Avtalet med Banca Italease dröjde ett tag, sex månader fick Roma spela utan sponsorer på tröjan, men till sist kom ännu en finansiell verksamhet in. Denna gång alltså den italienska banken, Banca Italease.

Nyckeln till att detta avtal slöts var att Sensi sålde Romas träningsanläggning Trigoria till banken och att Roma därefter fick leasa Trigoria. Idag finns inte Banca Italease längre utan det som återstår är numer en del av Banco SPM, tredje största i Italien.

2007-2013 Wind
2007, ett år efter Coppa Italia-segern var det i Roma dags för en ny tröjsponsor och denna gång inte en bank eller finansiell verksamhet. Utan istället tog den italienska telekom-jätten Wind över för ett avtal värt 6 miljoner euro per år. Något som det skrevs om på den här Roma-sajten 2007. 

Under Wind gick Roma från Franco Sensi till Rosella Sensi och sedermera till den nuvarande ägaren James Palotta.

(Wind fusionerades 2016 med 3 Italy till det telekombolaget med flest abonnenter i hela Italien, nämligen Wind Tre).
  2013-2018
Efter Wind-åren kom så den stora tröjsponsors-luckan i Romas moderna historia. 2013 och framåt spelade nämligen klubben utan någon officiell tröjsponsor. Dock ska tilläggas att säsongen 13/14 hade klubben Roma Cares på magen.
En logga som klubben, enligt Gazetta Dello Sport, inte tjänade några euros på utan som mestadels handlade om att skicka ett budskap om solidaritet och välgörenhet.

Klubben försökte under den här tiden att skriva kontrakt med diverse andra sponsorer, men lyckades inte riktigt. Det rapporterades bland annat att Etihad skulle varit intresserade av ett avtal då man också kunde fått namnet på den nya arenan att ingå, också Turkish Airlines sades vara intresserade men Palotta lär ha önskat ett alltför högt pris.
Även om tröjan på många sätt blev snyggare under dessa år så sackade man efter de andra storlagen i Italien. Vissa räknar på att så mycket som 40 miljoner euro förlorades under dessa år utan tröjsponsor.
https://romapress.net/2017/09/05/roma-shirt-sponsor-situation/
2018-… Qatar Airways
Efter den sponsorfria perioden blev det under våren 2018 klart att från säsongen 2018/2019 skulle Qatar Airways få sätta sin logga på den ikoniska Roma-tröjan. Tiden utan tröjsponsor var vacker men kanske inte särskilt ekonomiskt hållbar i en modern fotbollsvärld.

I samband med presentationen av detta avtal, värt 40 miljoner euro + bonusar (cirka 14 miljoner/år), gick Romas ägare James Palotta ut och hyllade Qatar Airways intåg och därtill att detta skulle komma i samband med Romas nya arenabygge. Avtalet skrevs till säsongen 2020/2021 och såhär sa Palotta våren 2018:
- Med Qatar Airways, med en ny arena som vi sätter det första spadtaget för senare år, och med laget i Champions League-semifinal för första gången på 34 år är det en spännande tid att vara Romanista.

För att ge lite kontext i detta kan sägas att Juventus ligger på 17 miljoner per år från Jeep, Milan på samma nivå som Roma med Fly Emirates.

Det har inte direkt gått raketfort med den nya arenan, dessutom verkar Palotta vara på väg bort. Således finns det numer en hel del frågetecken i denna spännande tid som Romanista. Reklamfilm med Roma & Qatar Airways: 
 

Källor: La Gazetta Dello Sport, Wikipedia.it, ASRoma.com

Bonus: Totti med nästan alla sponsorer: 

  Källor: Wikipedia.it; Gazetta Dello Sport, ASRoma.com 
 

Erik W@ErikWinell2020-05-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?