Lagbanner
Stadio Olimpico, 2023-03-05 20:45

Roma - Juventus
1 - 0

Matchrapport: Roma 1-0 Juventus

Matchrapport: Roma 1-0 Juventus

Efter 53 minuters spel med ingen riktig målchans tog Gianluca Mancini saken i egna händer och dunkade in 1-0 mot Juventus. Detta innebar tre värdefulla poäng i kampen om topp 4.

Roma svarade på bästa möjliga sätt efter 2-1 förlusten mot Cremonese i tisdags. Det var en väntad matchbild på Olimpico. Två lag som inte skulle ge bort något gratis och vara beredd att hugga på det man får av motståndaren. De halvchanser som kom var på chans-inlägg från kanterna och det blev inte heller riktigt farligt. Det var Adrien Rabiot försökte nicka in bollen efter ett inlägg men Rui Patricio gör en fin räddning och lyckas parera bollen i stolpen.

Förutom Rabiots nick så är det ingen riktig chans för något av lagen. I 53:de minuten så får Mancini nog. Efter Roma har börjat pressa Juventus och flyttat upp laget så befinner sig Mancini 30 meter ut till höger av straffområdet och får till ett hårt skott som hittar den enda lediga maskan i nätet bakom Szczesny. Efter målet så ställde båda lagen om i deras taktik. Roma fokuserade på att försvara och täppa igen bakåt. Något som dom är extremt bra på, framförallt på Olimpico. Roma har fortfarande inte släppt in mål på Olimpico sedan November. Juventus tryckte på för en kvittering och började äga mer bollen medan Roma låg lågt och försvarade. Känslan är att Juventus blev för desperata för tidigt. Man övergav sin spelidé direkt och började lyfta in chansbollar mot en ensam Vlahovic. Möter man Smalling, Mancini och Ibanez så kommer man ha det tufft i luftrummet, vilket Juventus hade och kom aldrig till något farligt läge. Kvaliteten på bollarna var också för dålig för att kunna göra något av. De flesta kunde Patricio enkelt komma ut på och plocka ned.


Dybala vinner mot Juventus för första gången i hans karriär.


Förutom en frispark från Cuadrado i stolpen så kommer inte Juventus någonstans och får vända hem till Turin utan poäng. I och med vinsten så tar Roma sig upp på Champions League plats på samma poäng som Milan men bättre målskillnad. Juventus får man nu se som avhängda i kampen om topp fyra då dom har 12 poäng upp till Roma. Denna vinst innebar också att Roma går obesegrade mot Juventus en säsong för första gången sedan säsongen 03/04.

Matchbetyg:
Patricio 8 - Gör en bra räddning på Rabiots nick, förutom den så är han säkerheten själv på inlägg och släpper inga returer på distansskott från motståndarna.
Mancini 9 - Fantastisk match av Mancini. Vinner sina dueller, är grisig mot motståndarna och gör ett fantastiskt mål. Han är José Mourinho i spelarform.
Smalling 7 - Ett monster i luftrummet. Håller Vlahovic tyst hela matchen.
Ibanez 7 - Han har alltid varit duktig på att transportera boll. Nu blir han bättre och bättre på att inte tappa den till något farligt bakåt när han väl gör det.
Zalewski 6 - Har en tuff uppgift på sin kant i Kostic. Gör det hyfsat. Orsakade flera hjärtstillestånd när han nickade hem bollen till Patricio som Vlahovic nästan fick en tå på.
Cristante 6 - En typisk Cristante insats. Hans gula kort innebär att han missar matchen mot Sassuolo.
Matic 7 - En av hans bättre matcher. Offrar sig i sitt defensiva jobb flera gånger om.
Spinazzola 7 - Hans offensiva hot är nog anledningen till att Mourinho kunde starta utan Abraham. En komplett fotbollspelare.
Wijnaldum 6 - Kul att se han i sån fin fysisk form. Tekniken är inte tillbaka ännu och som någon slags vänsterytter kommer han inte till sin rätt.
Pellegrini 7 - Får inte göra det som gör han till en av ligans bästa innermittfältare. Gör dock exakt det man förväntar sig av en Kapten för Roma i hårt jobb och visar exempel för andra.
Dybala 6 - Han försöker några gånger på egen hand men Juventus var med på att det är La Joya som är Romas största hot offensivt och stoppade honom effektivt.
Mourinho 9 - Bevisar ännu en gång att han är den bästa tränaren i världen att förbereda sitt lag för att vinna en specifik match. Startar matchen helt utan renodlad anfallare men tystar tvivlarna 90 minuter senare.

Nästa match för Roma är på Torsdag 18:45 mot Real Sociedad på Olimpico. Roma som har haft besvärligt mot spanska motstånd de senaste åren ska försöka skaffa sig ett gynnsamt resultat i åttondelsfinalen av Europa League.

Robin Jenelius@RobinJenelius2023-03-06 10:19:51
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?