2023-05-31 21:00

Sevilla - Roma
5 - 2

Matchrapport: Sevilla - Roma

Det var en tajt och väntad tillställning i Budapest. Det skulle krävas straffläggning för att få fram en vinnare av Europa League och där var Sevilla tyvärr vassare.

Det var en fantastisk inramning på en fantastisk arena där Roma startade matchen starkast. Man vann flest dueller och hade en tydlig matchplan där man försvarade med alla spelare bakom bollen och spelade rakt och snabbt när man vann den. Första läget kommer efter att Celik kommit fram på högerkanten och skickar in bollen hårt snett inåt bakåt. Det verkar som att han försöker nå Pellegrini men missar honom och når Spinazzola som tyvärr skjuter mitt på målvakten. Roma har inte mest boll men har bäst chanser och gör mest med de lägen dom får. I den 33:e minuten vinner Mancini bollen på mitten och hittar en fin boll till Dybala som efter en fantastisk första touch sätter till höger om Bounou. Efter målet kliver Sevilla fram lite och Roma backar hem men 1-0 står sig fram till halvtid och Roma är det bättre laget hittills. Roma hade bud på en straff också där Gudelj sparkar Abraham i huvudet. En situation som Abraham är först in i och sätter dit huvudet och Gudelj försöker rensa bort bollen och prickar både boll och huvud. Man ser på hans ansiktsutryck efter sparken att han inser själv att det var farligt spel. Ju fler gånger jag ser situationen i efterhand så blir jag bara mer oförstående till varför det friades.

I andra halvlek hoppades man att Roma skulle fortsätta lite på hur man startade matchen och försöka hota lite framåt där man klart var bättre än Sevilla. Istället blev det, som man förväntade sig, dödgrävarfotboll och furbo. Det dröjde endast 10 minuter av andra halvlek innan kaptenen Jesus Navas slog ett inlägg som Mancini stöter in i eget mål. Efter målet var det inte lika tydligt Sevilla spelövertag men spanjorerna var helt klart det bättre laget halvleken igenom. I slutet av matchen skickar Matic in en boll som Fernando täcker med armen. Roma-spelarna skriker på straff men till och med efter VAR-rummet granskat situationen så friar dom denna också. Anthony Taylor gör tecken att han har armen intill kroppen. Något som absolut inte stämmer då han har den utsträckt rakt ut bakåt från sin kropp. Resultatet står sig fram till fulltid och i förläggningen händer egentligen inget noterbart heller.

Dybala firar öppningsmålet.

Inför straffläggningen hade Roma bytt ut Dybala, Abraham, Pellegrini, Matic och Spinazzola. Fem spelare som man kan tänka sig borde slagit straffarna. Istället kliver Cristante fram först och sätter sin straff under Bounou. Den straffen blev den enda straffen som Roma skulle sätta då Mancini och Ibanez missade sina straffar och Sevilla gjorde mål på sina. Montiel, som avgjorde straffläggningen i VM-finalen, missar först sin avgörande straff men får en chans till då Patricio tydligen gått för tidigt. Andra försöket går i mål och Sevilla vinner Europa League ännu en gång. Fullständig hjärtekross hos alla romanisti.

'' Man kan förlora en match men aldrig sin proffesionalism. Detta var min 6:e europeiska final. Jag har vunnit samtliga tidigare och förlorat idag men jag har aldrig varit stoltare än idag. Sanningen är att vi är väldigt ledsna. Vi kommer åka hem död av trötthet och död av domarens insats. '' sade Mourinho efter matchen.

Spelarbetyg:

Patricio 5 - Tycker att han flera gånger kändes lite feg på inläggen. Räddar ingen straff. Några hyfsade räddningar.
Mancini 6 - Gör en fin assist till Dybala men gör även ett självmål och missar straff. Det är svårt att sätta högre betyg då.
Smalling 8,5 - Planens gigant. Mosar En-Nesyri i varje duell. En fantastisk prestation återigen.
Ibanez 5 - Håller på att orsaka straff, känns allmänt vårdslös defensivt men gör inget större misstag.
Celik 6 - Dyker upp fint flera gånger offensivt och gör det bra defensivt matchen igenom.
Cristante 6 - Ligger rätt och vinner boll. Det går oerhört långsamt men står inte för något misstag. Sätter den enda straffen.
Matic 7 - Får ett tidigt gult kort som han klarar att hantera bra. Vinner flera dueller och har fantastiska passningar. Romas bästa spelare i andra halvan av säsongen.
Spinazzola 6 - Bör göra bättre på skottet i början av matchen. Han utmanar inte lika ofta på kanten som han brukar. Bra defensivt.
Pellegrini 5 - Inte Pellegrinis bästa insats. Absolut, jobbar hårt defensivt men står inte för mycket kreativitet.
Dybala 8 - En fantastisk prestation vid målet. Jobbar stenhårt defensivt trots svullen vrist. Juvel.
Abraham 5 - Hotar aldrig offensivt. Jobbar precis som alltid hårt i defensiven.
Mourinho 7 - Har rätt matchplan och leder välförtjänt i halvtid. Med lite tur gör inte Sevilla mål denna match.

Domarbetyg:
Anthony Taylor 1
- Viftar med korten hur han vill och tappar matchen efter ca en kvart. Dömer bort två klara straffar för Roma och VAR-rummet behöver gallskrika i örat hur dålig han är för att han ska ändra beslutet när han blåser straff mot Ibanez. Bör tappa licensen.

Stort grattis till Sevilla. En gigant inom europeisk fotboll.

På söndag tar Roma emot Spezia i säsongens sista match. Vid vinst så kvalificeras Roma till Europa League, vid förlust eller kryss blir det Conference League ifall Juventus vinner. En mycket viktig match med andra ord.