Lagbanner
2021-04-15 21:00

Roma - Ajax

Mot semin! Eller blir det mjukglass igen? - Inför Roma v Ajax
Ska Roma få jubla sig hela vägen till EL-semi? Eller blir det ett nytt fiaskoresultat?

Mot semin! Eller blir det mjukglass igen? - Inför Roma v Ajax

Förra torsdagen tog sig Roma på rånarkläderna och snodde hem en 2-1-seger borta mot Ajax trots spelmässigt underläge. Idag är frågan, kan Roma ta sig vidare med den ledningen?

Roma vann som sagt det första mötet i denna EL-kvart mot klassikerklubben Ajax med 2-1. Det var en match där Roma inte ens var nära att föra spelet men lyckades tack vare en magnifik (och oväntad!) målvaktsinsats av Pau Lopez, en usel sådan av holländarnas tredjemålvakt och en bomb av Roger Ibanez åka hem från Amsterdam med 2-1 i bagaget och således ett gynnsamt utgångsläge inför returen ikväll. Förutsättningarna för succé är således enkla. Förlora inte matchen! 


Vågar vi hoppas på ännu en Ibanez-raket? 

Status Roma
Som nämnt, det här är Romas stora chans den här säsongen. "I Giallorossi" har det oerhört, nästintill otroligt, tufft både mentalt, fysiskt och spelmässigt när det vankas toppmotstånd i Serie A - nej jag bara orkar inte ta upp den statistiken igen - vilket gör att de flesta italienska medier menar att den enda vägen till CL, ära och stora pengapåsar stavas Europa League-succé för Roma! Ska också sägas att detta är det enda lag som italienarna har att hoppas på ute på kontinenten. 

Mycket på spel med andra ord för ett lag som ofta visat sig ha en hel del mjukglass i pannbenen. Segern senast mot Ajax kan dock ha gett lite välbehövligt självförtroende till Roma. Detta i kombination med en reservbetonad match mot Bologna (med andra ord, livsviktig vila för de ordinarie spelarna) och lite comebacks från bland annat Veretout och Mkhitaryan skänker ändå lite hopp till Roma. Dock ska sägas att Romas duktige wing-back Leonardo Spinazzola inte är tillbaka i spel. Därför väntas Rom-grabben och bollkalle-hataren Riccardo Calafiori hoppa in och försvara de gulröda (och de italienska) färgerna ikväll. 

Önskad startelva - Roma (3-4-2-1) 
Lopez - Mancini, Cristante, Ibanez - Calafiori, Diawara, Veretout, Karsdorp - Pellegrini, Mkhitaryan - Dzeko 

Frånvarande: Kumbulla (Knä), Zaniolo (Korsband), Peres (Avstängd), Spinazzola (Ljumske) och Smalling (Knä) 

Tankar om elvan
Blir det att vi formerar laget såhär kan jag ändå säga att jag är förhållandevis nöjd. Jag har stor tilltro till Calafiori och vill tro att hans passion för klubben är exakt vad vi behöver en sådan här match, och för resten av säsongen. Sätter mitt hopp till att Mkhitaryan startar för att på så sätt kunna skapa lite mer oreda i offensiven. Därtill fint att Veretout också väntas få starta vilket gör att vi kommer ha en topptaggad fransk motor på mittfältet. Detta i kombination med Diawara som kan bistå lite mer i defensiven. 
Släng sen in våra spanska conquistadorer Villar och Mayoral om det börjar kivas och vi behöver trampa på mer framåt. Kanske, kanske kan det gå? 


Funderingarna inför returen
Inför det första mötet mot Ajax var jag synnerligen pessimistisk. Skadeläget var, som alltid, dystert i Roma. Formen på stadig nedgång mot Colosseums nedre våningsplan och Fonseca hade tappat Trigoria, omklädningsrummet och varenda en av Roms sju kullar totalt. Efter segern senast, efter reaktionerna i laget under torsdagen har dock mina smilband vänt uppåt en aning. Dock inte så pass mycket att jag är en hopplös optimist som jinxar sönder detta, magkänslan är fortfarande inte helt stabil ska poängteras. 

Vi har fortfarande en tendens att klä på oss de allra mest nervösa av spagettibenen när matcherna gäller något och vi har därtill en halvskadad elva utan någon egentlig målskytt - Nej jag räknar inte med Dzeko i den kategorin längre. 

Jag vill inte se detta lag backa hem alldeles för mycket ikväll. Då kommer det nog åt skogen illa kvickt när Ajax hittar genom vår trebackslinje. Nej, låt istället Veretout få gasa igång på mitten. Ge Mkhitaryan bollen och låt Calafiori dundra fram på sin ytterkant! 
Hursomhaver, Roma, sjabbla inte bort det här! 

Tippa slutresultat? Vågar knappt det i och med den uppenbara jinx-risken i en så pass här viktig match. Kan väl säga såhär, jag hoppas på 1-1 och att vi får börja göra oss redo att ta ned Ole Gunnar Solskjaers gamänger i semin!


Vinnaren här lär få stångas mot Uniteds norska manager. 

Status Ajax
För bästa Ajax-koll gjorde vi precis som förra gången. Tog hjälp av Ajax-redaktionens eminente William Edström. Här är hans svar på de viktigaste frågorna inför returen! 

Erik Ten Haag har en hel del att pyssla med inför kvällen. 


- Såhär en vecka efteråt, vad är dina tankar om det första mötet? 
Oerhört frustrerande match för oss, när Ajax var så totalt dominanta men inte kunde ta tillvara på chanserna och sen svänger allt på små marginaler. Att Tadic för en gångs skull missar en straff, att Scherpen tappar in frisparken och sen slumpmålet i slutet.

- Vad ger du Ajax för chanser att gå vidare? 
Små men inte omöjliga, men det ska till en jävla insats på bortaplan för att man ska lösa det här. 80-20 i Romas favör typ, tänker jag.

- Vad måste Ajax göra för att vinna? 
Det man inte lyckades med i första mötet: Förvalta målchanserna och inte göra misstag bakåt. Och hålla fokus och vara disciplinerade, om Roma maskar och håller på får man inte ödsla energi på att irriteras över det.

- Hur lär elvan formeras? Och, en viktig fråga för eventuella Roma-förhoppningar, kommer Ajax tredjekeeper vakta målet igen? 
Inget officiellt än men rykten i holländsk press säger att Stekelenburg är matchfit igen och kan stå. Detta bekräftades även under onsdagens presskonferens. Förutom sen tidigare skadade Blind, avstängde Onana och oregistrerade Haller så har Ajax nu också förlorat Devyne Rensch som är avstängd. Noussair Mazraoui är tillbaka i träning efter lång skadefrånvaro och kan vara tillbaka till helgen men nog inte mot Roma. Det gör att Erik ten Hag får pussla. Han kan ersätta Rensch genom att sätta in Perr Schuurs i mittlåset och flytta ut Jurriën Timber till höger, eller sätta in medelmåttan Sean Klaiber på högerbacken. Men mer lockande alternativ för mig, med tanke på att man måste satsa hårt framåt, är att flytta ner Edson Álvarez och sätta in Mohamed Kudus på mittfältet. Dvs: Stekelenburg/Scherpen; Timber, Álvarez, Martínez, Tagliafico; Klaassen, Kudus, Gravenberch; Antony, Tadic, Neres.

- Hur slutar matchen?
Pessimisttips: 0-1 så Roma går vidare på bortamål. Optimisttips: 0-3. Klaassen gör som alltid första målet, sen får Tadic göra ett straffmål och i slutet när Roma måste satsa framåt dödar Brobbey matchen.

Här är även Edströms rapport från det första mötet. 

Matchfakta - Roma vs Ajax
Avspark 21.00
Torsdag 15:e april. 
Arena: Stadio Olimpico
Väderlek: 10 grader, lätta regnskurar

Erik Winell@ErikWinell2021-04-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?