Lagbanner
Allt om Mourinho-dealen: Chocken, kontraktet och transferdrömmarna
Mourinhos väg till Rom.

Allt om Mourinho-dealen: Chocken, kontraktet och transferdrömmarna

Vi på Roma-redaktionen kan inte riktigt få nog av texter om vår nye kontroversielle mister. Således, låt oss ta er genom denna saga, från början till de framtida värvningarna.

Första dejten
Vi börjar tidigare i år. Närmare bestämt i vintras.


Fonseca hade precis kraschat med spelartruppen, fått Dzeko mot sig och det började bli mer och mer klart för herrarna Friedkins att portugisen inte var rätt man på rätt plats. Därtill ackompanjerades allt detta stök av ett par pinsamma förluster, inte minst det där derbyt där vi fick se en av de sämsta derbyinsatserna någonsin.

Med tanke på "jänkarnas" nya investering och alla dollars de lagt i Roma så behövde något göras. Som så ofta när något ska göras i fotboll - en ny tränare behövde tas in.

Vilket det rapporterats om tidigare så fanns både Allegri och Sarri på kartan och sportchef Pinto hade möten med de bägge i januari. Bland annat den uppmärksammade och dementearde hotellträffen i Milano. Planen verkar då ha varit att göra klart med någon av de bägge under våren. 

Men så fick en annan portugis foten uppe i norra London. Entré: Jose Mourinho. 

Endast en vecka efter denna spark sägs Friedkins och Pinto ha flugit till Portugal för att diskutera Mourinhos framtidsdrömmar. Kunde Roma och Mourinhos landsman Pinto kanske locka tränaren som fått så mycket kritik uppe i på den regndränkta ön?

Framtidsdrömmarna blev fort mer och mer Roma-färgade när Pinto förklarade dels sin stora fascination för Mourinho men också att Friedkins menade att Mourinho kommer att få mycket att säga till om i sommar. 

Nu i efterhand har bland annat Pinto sagt följande: 
"Jag blev helt tagen av Joses passion för att vinna och hans passion för fotbollen". 

Friedkins har bara stämt in i denna hyllningskör: 
"Att signa med José är ett stort steg mot att bygga en stark vinnarkultur". 

Således, med lite portugisisk vänskap, några miljoner i skattelättnader och löften om värvningar kom så denna saga till nästa steg... 

Chocken

Boom sa det i hela fotbollseuropa! Mourinho klar för AS Roma! En tränarrekrytering som chockade nästintill allt och alla. 

Av allt att döma så har kontraktet funnits på bordet sedan dess, dock utan att en enda av de vanligtvis välunderrättade italienska källorna har fått nys om detta. Det signerades dock först på måndagen om vi ska tro Sky Sport. Drygt en månad efter den första dejten. 

Men, tillbaka till historien, när Roma lade ut en bild på en smajlande Mourinho under tisdagen så spred sig nyheten som en chockvåg, både bland Romanista, fotbollsnördar i allmänhet men även uti bland den stora TV-publiken. Romas aktie steg med massvis procentenheter och enligt vissa källor steg värdet med nästintill 750 miljoner kronor bara på detta. 
  Onsdag morgon så toppar också Roma samtliga sportettor i Italien, detta trots en sjundeplats i ligan och trots att man nästan har sämst form i hela den avlånga stöveln. Imponerande, och fint att se att man stjäl lite rampljus från Scudetto-vinnarna! Hehe. 

Kontraktet - Detaljerna! 
Såhär dagen efter börjar så också mer detaljer komma ut kring vad som står i detta avtal. Här är ett axplock: 

Kontraktslängd: Säsongen 23/24
Lön: 7 miljoner euro per år - Fram till årsskiftet kommer dock Tottenham lägga in 9 miljoner extra då han fick kicken av Londonklubben tidigare i år. 
  Framtiden
Det känns nästan som vi har glömt den här säsongen, trots att det är fem matcher kvar som Fonseca ska få leda. 

Mourinho vill dock respektera detta och sägs inte flytta till Rom förrän Fonseca gjort sina avslutningsmånader i Roma. 

Något som Fonseca också verkar respektera: 
"Professionalism är ett heligt väde för mig. Jag är motiverad att jobba stenhårt tills min sista dag här. Mourinho är en stor tränare som kommer göra ett stort jobb för Roma." 

Men oavsett om Mourinho är i Rom eller inte så har nog planerna för sommaren börjat slipas. Så har även de olika medierna börjat spekulera, och så även vi. Vilka kan egentligen värvas in under Mourinho. 

Kanske viktigast av allt, vem kan komma att assistera Mourinho. Där har det dykt upp riktigt drömmiga rykten när det enligt bland annat Il Messagero rapporterats att Daniele De Rossi är ett namn för ass-rollen. Om så blir fallet lär många romanisti-hjärtan eldas igång igen! 
Värvningarna
Mourinho kommer inte släppa sin 4-2-3-1-formation. Flera medier menar att det i denna finns tre stora luckor enligt Mourinho. Därtill finns ju en uppenbar risk att Mourinho ser sig nödgad att göra sig av med en del spelare han tidigare hamnat i klinch med. Tänker då på Smalling, Mkhitaryan och Pedro som bägge fick en del kritik av Mourinho under tiden i England. Grävs stridsyxan ner eller blir det skifte av de före detta PL-spelarna? Det ska också tilläggas att en hel del av Mourinhos gamla favoriter har ryktats till Roma. Däribland Eric Dier, David De Gea och Juan Mata. Ta det där med en nypa salt och jag personligen ser nog att vi kollar lite mer Serie A när vi ska ut och sommarshoppa. 

Men apropå värvningar. Här är det som ska finnas på önskelistan: 

Den första, målvaktspositionen. Udineses Juan Musso är det hetaste namnet och verkar vara det även med Mourinho som ny coach. Vi behöver en uppgradering från Pau Lopez halvdana insatser och Musso tror jag kan erbjuda detta. Försiktigt positiv! 

Den andra, en plats på centralt mittfält bredvid Veretout. Troligtvis lär Mourinho spela med två mer defensivt inriktade mittfältare där den ena kommer vara Veretout. Här har flera engelska rykten placerat Matic och Höjbjerg i Roma. Undertecknad är dock tveksam och ser istället gärna att Roma får in någon med lite mer Serie A i ryggen. 

Den sista nödvändiga platsen är Dzekos ersättare. Vissa säger att Mourinho vill ha en back-up, andra att det är slut för Dzeko i Roma och att vi behöver en ny förstaanfallare. Jag föredrar den sista lösningen och i synnerhet om denna stavas Andrea Belotti. Den pondus och målfarlighet som Belotti erbjuder vore guld i ett sådant här lagbygge. 

Således, får vi spekulera lite till och, mot all sannolikhet, tänka oss att vi har en skadefri trupp där i början av nästa säsong så kanske elvan skulle kunna se ut något i stil med det här.

Med det avslutar också redaktionen Mourinho-bevakningen för några dagar. Oavsett vad vi tycker och helt i linje med att detta verkligen kan gå hursomhelst.

Bentornato in Italia José! 

(4-2-3-1) 
Musso - Spinazzola, Ibanez, Mancini, Karsdorp - Veretout, ? - Mkhitaryan, Pellegrini, Zaniolo - Belotti

Lästips 1: Roma-panelens första reaktioner
Lästips 2: Roma-panelen siar utgången av Mourinho-tiden
Lästips 3: Nyheterna direkt efter annonserandet

Källor: Fabrizio Romano, The Guardian, The Athletic, La Gazzetta Dello Sport, Corriere Dello Sport, AS Roma. 

Erik Winell@ErikWinell2021-05-06 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?