Lagbanner
Mourinho: Perfektionist eller diktator

Mourinho: Perfektionist eller diktator

The Special One har förlorat sin titel i det landet där fotboll anses tillhöra men där fotbollen aldrig tycks hitta hem. Är Mourinho hemma nu?

The Special One har förlorat sin titel i det landet där fotbollens anses tillhöra men där fotbollen aldrig tycks hitta hem. Mourinhos fotboll anses vara utdaterad, tråkigt och sönderläst. Och tråkigt är det men håller inte med om att ett defensivt lag kan bli sönderläst. Upplever hans tid i Manchester United men främst i Tottenham som ett taktiskt misslyckande där han hade svårigheter att få försvaret att hålla tät till mittfältet vid kontringar. När en kontring blir avbruten står Mourinhos mannar felplacerade och det ger motståndarna fina ytor att spela. Men jag vägrar vara en utav dem som tar ifrån Mourinho alla framgångar han har uppnått i tidigare klubbar baserat på hans tid i Tottenham, en klubb som inte tycks må så bra, där alla beslut verkar tas i snoppmätartävlingar. The Special One har från säsongen 02/03 till 16/17 vunnit 25 titlar i fem olika ligor.

Mourinho är en perfektionist ut i fingertopparna. Han själv lägger 100% av sin vakna tid till att ge sitt lag och spelare rätt förutsättningar till att bli bättre och han kräver att samtliga i klubben gör detsamma för honom. Jag har inte lyckats hitta studier till mitt påstående som kommer nu och det kan mycket fel vara felaktigt men sett till de intervjuer av äldre legender så som De Rossi, John Terry, Gattuso, finns det en attitydförändring bland den yngre generationen som har kommit efter dem, där fotbollen inte upplevs vara lika viktig på det sättet att man är beredd att göra allt för att vinna en match. Så på ena sidan har vi spelare som går ut och gör det man ska men inte mer än så och på den andra sidan har vi Mourinho som beskrivs som en diktator av tidigare spelare och som kräver att du blöder för honom. Det skulle förklara Mourinhos misslyckade i England under senare år, han lyckas inte få spelarna att ge det där extra för honom. Under en intervju berättar John Terry att han var beredd att lämna fotbollsplan i en kista för Mourinho. Just Terry är en av dem spelarna som Mourinho själv vid diskussionen kring ledare och kaptener lyft upp som viktig ledare tillsammans med Costa och Zanetti, ledare som var redo att göra smuttsjobbet för honom och tillrättavisa spelare. Detta möjliggjorde för Mourinho att fokusera på att vara en tränare och vinna titlar.

Man får tycka att Mourinho bör anpassa sig till den förändringen som sker i omklädningsrummen men är det inte just det som är skittråkigt med fotbollen idag? Överbetalda spelare som bara ska göra ett okej-jobb. Knappt det. Såna har Roma många utav.

Så hur kommer det gå för Mourinhos Roma?
Jag skämtar väldigt ofta och säger att Roma kommer vinna scudetton, jag borde sluta med det.

Det är inte många timmar till säsongen första match mot Fiorentina.
Det är svårt att inte titta på Romas lag och jämföra med Mourinhos taktik och att inte få en klump i magen. Roma har anlitat en defensiv tränare men har inte förstärkt defensiven. Romas mittbackar blödde förra året och inte av den anledningen att man offrade sig för tröjan. Den enda som ger ro i försvarsspelet är Mancini. Smalling har slitit så mycket under sin semester att han redan är skadad. Ibanez och Kumbulla var inte varit tillräckligt bra under förra säsongen. Vina och Karsdorp kommer att utnyttjas vid kontringar och den spelare som Mourinho behövde för att länka försvar med mittfält var Xhaka. Den rollen kan komma att tillfalla Cristante och Darboe. Mittfält och anfall ser betydligt stabilare ut och det finns spelarmaterial för roliga anfall men roliga anfall är inte Mourinhos filosofi. På pappret har Mourinho ett väldigt offensivt lag att jobba med vilket gör den här säsongen ännu mer intressant.

Förra årets valpiga Roma behöver en ledare i omklädningsrummet och det är Mourinho själv. Mourinho kommer att kunna få spelarna att ge 100% och 200% för honom men spelarmaterialet kommer inte att räcka till för att gå hela vägen och vinna scudetton. Det är förmodligen inte Friedkins och Mourinhos mål för säsongen heller. Det kan spekuleras mycket om det spelmässiga men en sak vet vi att vi kommer få den här säsongen och det är ett elakt Roma, resten får bli som det blir, men jag orkar inte se en till säsong av Roma där högst upp på prioriteringslistan är Fair-Play.

Vidare kommer den här säsongen främst att handla om och avslöja Friedkins arbete i Roma. Det blir för första gången där deras ägarskap sätts på prov. Fonseca tillhörde Pallottas projekt. Hur kommer man agera när man har anlitat en utav världens största fotbollstränare och det börjar svaja resultatmässigt och i omklädningsrummet? Hur mycket tid kommer Mourinho få för att göra Roma till vinnare? Att anlita Mourinho som tränare försvårar deras möjligheter komma med ursäkter vid ett misslyckande oavsett hur det har sett ut hos Tottenham och Manchester United. Mourinho är anlitad för att vinna titlar!


 

Arbresha Bega2021-08-22 15:54:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?