2020-11-29 20:45

Napoli - Roma
4 - 0

Napoli - Roma 4 - 0, inget snack, vi var inte ens nära

Napoli utnyttjade ett för dagen mycket slappt och ointresserat Roma och efter 1 - 0 i halvlek så släppte hemmalaget på handbromsen och körde över det röda laget.

När domare Di Bello blåste igång matchen som var den första för hemmalaget i Serie A sedan Diego Maradona gått bort. Man förväntade sig energi eller till och med frenesi, men den första tio minuterna var välspelade och det var faktiskt vi som hade ett litet mintryck mot hemmamålet, vilket avslutades med att Pedro drog på ett skott över efter bara två minuter. Båda lagen var angelägna om att komma på rätt sida om bollen när det skulle försvaras. Efter en kvart slog ex-Romaspelaren Mario Rui ett lågt inlägg som Insigne skarvade strax utanför den bortre stolpen.

Romas backlinje stod allt som oftast på hälarna och var inte beredda på Napolis djupledslöpningar som kom allt som oftast. Inte blev det bättre när Karsdorp missade en enkel passning, vilket skapade en yta för Zielinski att avancera fram i. Han avslut var dock allt för centralt så Mirante parerade enkelt. Det blev mer och mer tydligt att det var Napoli som ville mest och var också de som pressade högre upp, hade bättre passningsspel och framför allt ville mer. Om jag inte minns helt fel var hörnstatistiken från den första halvleken 8 - 0. Det ger en indikation på var bollen befann sig mestadels. Vi drog på oss några onödiga frisparkar runt egen box och man satt och väntade på att Kolybali eller någon annan skulle skalla in ett inlägg. Mitt i det här kraftiga spelövertaget för hemmalaget kom vi upp i en strökontring där Spinazzola vek in från sin vänsterkant, men Napoliförsvaret hade full koll och läste manövern och kunde stänga ner det skottförsöket. Med halvtimmen spelad lurade Mertens skjortan av Ibanez (som för övrigt var godkänd), vilket medförde att brassen kapade belgaren med gult kort och frispark som följd. Frisparken skulle läggas precis ute vid spetsen av straffområdet och Mirante valde att sätta två man i muren. Lite klent tyckte jag, men med Mirante förhållandevis centralt placerad i målet borde inte Insigne kunna göra mål därifrån om han inte möjligtvis skulle träffa makt i krysset. Inlägg att vänta, men icke, han gick för ett skott mot den första stolpen. Skottet kom i perfekt höjd för Mirante, men han hade bytt position och hade inte möjlighet att stoppa skottet. Bra skott, men dåligt målvaktsingripande. Vi skapade dock ett hyfsat läge ganska snart efter Napolis ledningsmål, när Pellegrini passade in till Mancini som nickade ner till Christante som sköt över. Dock fick vi problem när Mancini tog sig åt baksidan av låret och helt plötsligt spelade Spinazzola till höger och Karsdorp till vänster. Mancini försökte spela vidare, men Juan Jesus fick hoppas in i den 38:e minuten. Om inte det var dåliga nyheter så blev det så direkt därpå när även Veretout signalerade för byte pga problem med sin ena baksida. Veretout försökte även han att spela vidare och under halvlekens sista minut sköt först Mertens ett skott som Mirante räddade och sen kontrade vi upp på vänsterkanten där Pedro slog ett lurigt inlägg mellan Napolibacklinjen och Meret, men ingen rödklädd var tillräckligt hungrig för att kunna göra mål. Sammanfattningsvis så var detta nog vår svagaste halvlek under säsongen.

Mycket riktigt så fick Veretout bytas ut i paus och Villar kom in. Kanske bytet dröjde till pausen för att vi inte skulle tvingas att göra tre byten samtidigt om vi hade velat det i den andra halvleken. Dzeko var märkbart osynlig under hela matchen förutom några vinster i luftspelet, men även för några riktigt svaga passningar. Lozano kom fram i ett skapligt läge och avslutade själv, något vi skulle vara tacksamma för för det fanns spelare helt fria med öppet mål. Karsdorp kapade Mertens efter en brytning och Fonseca såg inte det minsta road ut över det spel som presterades av bortalaget. Dock var det lika meningslöst att köra hårtorken under pågående halvlek som att piska en död häst, för vi var verkligen mer döda i spelet än levande. I minut 55 försökte dock Villar och Spinazzola på lite samspel och det mynnade då ut i vår första hörna för kvällen, Napoli hade då haft 10. Plötsligt började Villar att försöka dominera tillställningen och Napoli backade och väntade på omställningsläge. Detta var dock enbart en illutionistisk villfarelse och lika impotent som laget var idag symboliserade Dzekos avslut som efter flertalet studsar landade i Merets famn. Visserligen stod det bara 1 - 0, men efter en synnerligen osynkat press blev vi överspelade och Insigne passade in bollen till Fabian Ruiz som ostört kunde skjuta in bollen mellan benen på Juan Jesus och in vid den ena stolpen bakom en maktlös Mirante. Om det var jobbigt att kolla på matchen där och då blev det inte roligare senare. Först blev Dzeko utbytt mot Carles Perez och därmed flyttade Mkhitaryan upp som falsk nia, Pedro till vänster och Perez till höger. Pellegrini drog på ett skevt skott högt över och Christante drog på sig ett gult kort. Roma befann sig stundtals på offensiv planhalva, men det var bara för att vi tilläts.

Fonseca drog nu sin sista lans och gjorde ännu en gång en systemförändring när Pellegrini ersattes av Mayoral. Christante flyttade upp ett steg till mittfältet och helt plötsligt spelade vi med en fyrbackslinje som i verkligen var en tvåbacklinje. Napoli var så klart snabba att utnyttja dessa oceaner av ytor mellan vårt mittfält och vår backlinje. Di Lorenzo passade Elmas som sköt ett inte allt för märkvärdigt skott som Mirante tappade rakt ut och på den returen högg Mertens ensam och skickade in 3 - 0. Vi var sorgligt lama och av bara farten kom förnedrande, men också rättvisa 4 - 0 när Politano efter ett hopslag kunde runda Mirante och lägga in bollen i tomt mål. Di Bello valde att blåsa av matchen utan något tillägg.

Applåder till Napoli för lektionen och vi får ta ett tag i skämskudden och sluta våra led. Visst kan man ursäkta förlusten med än det ena än det andra, men det står trots allt 4 - 0 som slutresultat. Svennis sa en gång efter en 4 - 0 förlust för sin dåvarande klubb Sampdoria att ”Det är bättre att förlora en match med 4 - 0, än fyra matcher med 1 - 0.”