Lagbanner
Notizie Romanisti – Transferkarusellen & 0-0-matcher
Justin Kluivert, en spelare med rykten kring sig och nu med en egen Youtube-kanal.

Notizie Romanisti – Transferkarusellen & 0-0-matcher

Ett veckosvep med nyheter om Roma. Bland annat om hur målglad Serie A är, Kluiverts sociala medier och en växande skepsis i Curva Sud.

AS Roma – En förebild på sociala medier
Tidigare här på Svenskafans har vi berättat kring hur Roma visat på ett ovanligt djup på sina sociala medier, bland annat kring hur man lyfter upp sjukvårdspersonal i dessa tider och hur man delat inlägg för att hitta försvunna barn runtom i världen.

Apropå det sistnämnda så skriver Football Italia att dessa poster kommer vara något som Fifa, Uefa, Inter, Barcelona, Liverpool och flera andra stora fotbollsklubbar kommer att ta efter. Den 25:e maj, på den Internationella Dagen för Försvunna Barn, väntas flertalet av de europeiska storklubbarna alltså ta inspiration av Roma och göra en större insats för att uppmärksamma detta.  

Länk till artikeln om Romas sociala-medie-strategier.

Transferkarusellen – Moise Kean på ingång och vågar vi drömma om Tonali?
Trots att fotbollsarenor står tomma och att det, åtminstone i Italien, känns som en evighet sedan vi pratade Serie A-lunk, så snurrar mercatoryktena på. Om än i något långsammare hastighet än vad hade varit en ”normal” vår.

Ett par rykten som vi snappat upp sedan förra måndagen är dels en intensifierad ryktesspridning kring Moise Kean, dels Roma-vänliga uttalanden kring Tonali från Brescias ägare (Massimo Cellino) och dels ett par frågetecken kring Kluiverts Roma-framtid.

Vi börjar med Moise Kean, som just nu huserar i Ancelottis Everton. Där skriver bland annat Calciomercato.com att Kean är villig att lämna Everton i sommar. Kean, som företräds av Mino Raiola, har inte levt upp till Evertons förväntningar vilket gör att Liverpool-klubben sägs vara villiga att sälja honom (22 matcher, 1 mål är hans facit). Roma har då dykt upp som en kandidat för den 20-årige anfallaren och kanske skulle Justin Kluivert kunna ingå i en bytesaffär á amerikansk ishockey, speciellt med tanke på att det troligtvis väntar en sommar utan astronomiska transfersummor.
 


Ett annat saltkar vi hittat denna vecka är Italiens glödhete supertalang Sandro Tonali. Tonali som övertygat stort i Brescia sägs snart vara redo att lämna för nya uppdrag. I en längre artikel i The Athletic intervjuas Brescias ägare Massimo Cellino kring Tonali. Något som vi Romanistis höjer ögonbrynen för är hans uttalanden kring att allt inte handlar om hur mycket pengar som läggs upp på bordet. Cellino, som tidigare ägde Cagliari, menar att det är viktigt att motförhandlaren visar respekt och tålamod. Något som bland annat gjorde att Nainggolan gick till Roma istället för Juve. Blir det en favorit i repris med Tonali? Vad tror ni, kan vi verkligen våga drömma om Tonali i Roma-tröja?
Statistikrapporten - Vänta dig inte 0-0 när Roma spelar fotboll
Den eminenta sajten CIES Football Observatory publicerar veckovis intressant statistik från fotbollsvärlden. Just denna måndag visade sajten på hur många matcher som slutar 0-0 i olika klubbar och ligor. Tittar vi först till Serie A som helhet kan vi se att 7,2% av matcherna i den italienska högstaligan slutar mållöst. Att jämföra med Premier League (7,1 %), La Liga (7,2%), Bundesliga (6,5%), Frankrike (8%) och Allsvenskan (6,8%). Den minst mållösa ligan är den Tahitiska med 2,3 % mållösa matcher. Just Roma ligger på fjärde plats i minst procentuell andel mållösa matcher (5,2%). Minst mållösa i Serie A: Cagliari (3,1%) och mest mållösa; Bologna (10,8%).

Kluivert med YouTube-kanal – Kunde han blivit en tennisstjärna?
Det är inte många Roma-spelare som har egen YouTube-kanal men nu har vi iallafall en, nämligen Roma-yttern Justin Kluivert. Kanske är det ett resultat av karantän-tristess? Och blir det fler spelare som tar efter?   

Hursomhelst får vi i det allra första klippet på Kluivert-kaneln reda på att han i sin barndom siktade på Roland Garros istället för Stadio Olimpico.
”Min första dröm var att spela tennis. Jag tänkte på tennis hela dagarna när jag var liten, inte fotboll. Men min pappa och min bror spelade fotboll så det blev automatiskt att jag fastnade för fotbollen istället”, säger Kluivert.

Tittar ni vidare på intervjun berättar Kluivert också hur han lärde sig sin teknik genom gatufotboll och hur det var att ta på sig Ajaxtröjan, en tröja som pappa Patrick, tidigare burit mycket framgångsrikt.



Roma tillbaka på träningsanläggningen – Fansen är skeptiska till återstart
Roma gjorde, precis som många andra av Serie A-klubbarna, comeback på träningsanläggningen i veckan som gick. Något som verkar gått bra och inga fall av Corona har rapporterats i Fonsecas gäng.
Från supporterhåll finns det dock en stor skepsis gentemot återstart i detta läge. RomaPress John Solano skriver att runtom i huvudstaden har det satts upp banderoller mot ligans planer på återstart.
”Med nationen i detta läge så är vi emot återstarten av ligan”, lyder en av banderollerna från Curva Sud.

Bonusklipp: Pastore myser hemma i trädgården. 
Oväntat välgjort hemmaklipp från Javier Pastore och hur han verkar sikta på gröna fingrar i Corona-tider. 
 

@chiara__picone

Ett inlägg delat av Javier Pastore ( Oficial ) (@flacojp27)


 Källor: The Athletic, FootballItalia, Romapress, ASRoma.com, Il Romanista, Justin Kluivert, CIES Football Observatory, Calciomercato.com

Erik W@ErikWinell2020-05-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?