Lagbanner
Pallotta-eran - Från arenaoptimism till tomma kassakistor
James Pallotta kom in med stor entusiasm men har efter Totti och De Rossi-hanteringen nu blivit en ägare som får utstå mycket kritik.

Pallotta-eran - Från arenaoptimism till tomma kassakistor

Sensommaren 2012 presenterade James Pallotta en vision om framtidens Roma. Med honom som president och med sina amerikanska dollars skulle Roma slåss om CL-titlar och spela på ett toppmodernt Colosseum. Knappt åtta år senare kan vi konstatera att så blev inte riktigt fallet…

Istället har James Pallotta blivit en bespottad president en president som, om man ska tro de italienska nyhetsrubrikerna, kämpar hårt för att sälja klubben. Att på så vis komma ifrån den kniviga position han satt sig i, speciellt efter sin ogenomtänka och okänsliga hantering av både Francesco Totti och Daniele De Rossi.  

Entrén i Rom
Men annat ljud i skällan var det under sommaren 2012. Pallotta som då hade varit med och styrt en del i Boston Celtics tog klivet in i Roma och in i den europeiska fotbollsmarknaden med stor entusiasm. Pallotta, vars släkt är bördig från Poggio Nativo utanför Rom, skulle lyfta klubben och bygga ett nytt Roma-imperium.

Gazzetta Giallorossa beskrev honom vid den tiden som en modig och seriös ägare med stora drömmar.
Pallotta då: ”Siamo all inizio, ma é la strada giusta per línizio di un decennio”, alltså något i stil med: ”Vi är i början men det är rätt väg att börja decenniet på”. Ett decennium som Pallotta, och Roma hade stora förhoppningar.

Nya värvningar, nya strategier
Under Pallotas första sommar så tog Roma in Dodo, Castán, Balzaretti, Bradley och Tachtsidis. Spelare som ihop med bland annat skyttekungen Dani Osvaldo tog laget till en sjätteplats och en finalförlust i Coppa Italia. Ingen jätteframgång kanske men med Palotta vid Roma-rodret gjorde klubben därefter stora investeringar i dataanalysverktyg för scouting (inspirerat från Pallottas ägande i NBA) och det som kanske märkts allra mest nuförtiden, stora satsningar på sociala medier.

2015 tog Pallotta nämligen in Paul Rogers från Liverpool och där har vi hjärnan bakom varför Roma varit pionjärer i att kommunicera, på ett lite annorlunda sätt, på exempelvis Twitter.

Monchi-krisen
Romacurvorna fortsatte hoppas på Pallotta ytterligare ett par säsonger, speciellt när han tog in den hyllade Sevilla-bossen Monchi sommaren 2017. Monchi som bland annat odlat fram Dani Alves, Luis Fabiano, Rakitic och så vidare, därtill gjort Sevilla till ett pålitligt lag i de europeiska cuperna, skulle nu få fart på Roma.

Men Monchis Roma-sejour blev inte särskilt lyckad, eller långvarig, spelare som Salah, Alisson, Rudiger och Emerson lämnade Olimpico. In kom istället Shick, Pastore (istället för Ziyech), Karsdorp, Nzonsi som stora värvningar. Detta samtidigt som han rapporteras ha nobbat bland annat Erling Braut Håland, Lautaro Martinez och just nämnde Hakim Ziyech. Alla floppvärvningar fick fler och fler att börja ifrågasätta om Pallotta, och Monchi, verkligen ville satsa på klubben.
 

Detta samtidigt som den smärtsamma sista säsongen med Francesco Totti spelades upp framför Romanistihjärtan. En så misskött sista säsong och sista matcher med klubbens störste genom alla tider väckte oerhört stor irritation bland klubbens supportrar.

Detta lindrades inte särskilt mycket av Palottas största triumf, ”Romantadan” mot Barcelona säsongen efter Tottis avsked.

”Romantadan” och Pallottas efterföljande dyra bad i Fontana Di Trevi blev en liten ljuspunkt i en annars tung period.
Att Pallotta därefter fortsatte göra sig av med Roma-ikoner, spelare som fått Roma-fansens hjärtan att brinna, visade gång på gång Pallottas avsaknad av fingertoppskänsla när det kommer till att hantera Roma, fansen och klubbens historia. 

De Rossis tårar den kvällen han lämnade Roma gjorde extra ont i och med att det fanns så mycket felaktigheter bakom, så mycket misskötsel från klubbledningen. Tårar som ökade på tsunamin av vrede hos Roma-fansen.
  Petrachi in, Monchi ut
När Monchi hade lämnat tog så Pallotta in Petrachi, tidigare i Torino, och även den nye tränaren Paulo Fonseca. Fonseca och Petrachi har, enligt min åsikt, visat på att det finns en annan sorts potential i detta bygge. Ett annat tänk och en långsiktighet där Zaniolo får många Romanisti att drömma. Palotta själv har börjat ge med sig efter en nu stor majoritet av kritiska Romanisti som vänder sig mer och mer mot hans styre. Det är inte många i klubben som vill ha amerikanen kvar, speciellt efter Tottis uttalande tidigare under säsongen.

”Men så länge situationen är som den är nu (med president Pallotta vid rodret) kommer jag inte sätta min fot på Trigoria (Romas träningsanläggning). Varje gång jag släpper av min son där stannar jag utanför grinden. Jag sitter kvar i bilen och det känns som att jag ska börja gråta. Jag kan inte sätta min fot där efter 30 år i klubben. Jag har fortfarande bra vänner där som kommer ut och hälsar på mig när jag är utanför. Till och från frågar min son om jag vill följa med in och spela med honom, men jag kan inte göra det", skrev Fotbollskanalen i april i år.

En kassakista som ekar... 
På Roma-himlen tornar sig också nya orosmoln upp. En risig ekonomi gör gällande att klubben kikar på att göra sig av med spelare för att få in nödvändiga euros till den ekande tomma kassakistan.

Klubben skriker efter nya ägare
Det är där vi är nu. Men vad som dock kan vara lite hoppfullt, vad som kan vara ett litet ljusskimmer som strålar från Testaccio, genom Roms vidunderliga labyrint av gränder ända bort till Trigoria är att en ny ägare skulle kunna få reson på detta.

Det har rapporterats om intresse från främst Dan Friedkin, också amerikan, som vill fortsätta bygga Roma och även kring den stora drömmen om en ny arena. Därtill kom nu alldeles nyligen rykten om en ny amerikansk ägargrupp, ledda av Joseph DaGrosa (tidigare ägare av Bordeaux). Prislappen, med tanke på det ekonomiska läget och Coronaviruset sägs hamna på cirka 500-600 miljoner euro. Tidigare har det även funnits rykte om att saudiska ägare har spanat på Roma, det har dock svalnat kraftigt på sistone och lär nog inte ske. 

Men mycket talar alltså för att Roma står med en ny ägare i höst. En ägare som kanske inser värdet av Totti, av De Rossi, av att ta vara på det lagbygge som har påbörjats, och inte minst, att förstå fansen. 
  Källor: Transfermarkt, La Gazzetta Dello Sport, Il Romanista, Chiesa Di Totti, Fotbollskanalen, The Guardian, ESPN, AS Roma, Boston.com, FootballItalia, Gazzetta Giallorossa

Erik W@ErikWinell2020-06-06 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma