Porto - Roma

Oavgjort mot ett av Europas bästa lag är klart godkänt även om vi blev tillbakatryckta större delen av matchen. Cred dock för vårt slit som kommer att ge sköna poäng om vi fortsätter så under hela säsongen. Rui Patricio var stundtals mycket bra och om han håller den formen kommer han dra in de där extra poängen som kan göra skillnad.

Porto kändes numret större än Roma under den första halvleken, tempo, passningar, press, bollinnehav, ja allt. Darboe som tidigare matcher i A-laget sattes på prov och fick i stort sett tusendelar på sig att fatta beslut. Mourinho’s rykte om defensiv fotboll med rakt spel när boll erövrades stämde bra, men så mötte vi också ett starkt Porto. Vid några tillfällen när vi hade bollen försökte vi med att locka upp Portospelarna med att spela bollen bakåt för att sen försöka hitta våra ytterbackar som toklöpte i djupled. Det känns väldigt primitivt och orsakade inga problem för hemmalaget. Matchen var intensiv och flera spelare var lite småsura och gjorde lite onödiga tacklingar och efterslängar.

Pellegrini, Mkhitaryan och Dzeko såg taggade ut och jobbade stenhårt. Även Diawara gjorde allt försatt visa upp sig för Mister och alla Romafans.

I minut 28 gjorde Patricio en grym räddning på ett lågt skott från elva meter och strax innan paussignalen nickade en hemmaspelare ett frisparksinlägg där man kallt räknade in 1-0, men Patricio gjorde en ännu mer svettig räddning än tidigare. Pellegrini vars en framme och blockerade bort Pepe’s returförsök. Inget snack om vilket lag som var det bästa i första halvleken, men det var skönt att äntligen möta en bra motståndare. Zaniolo fick inte ut någonting i sin position till höger i anfallet något som Mourinho får fundera vidare på.

Villar ersatte Darboe i paus, annars samma spelare som i första halvlek. Porto spelade flyktigt med få tillslag och snabba rörelser och löpningar. Även Roma hade ett snabbt anfall där mkhitarhittadebfram till Dzeko som tyvärr sköt utanför i ett bra läge. Diawara av alla drog sen på ett kanonskott från 30 meter som tyvärr gick mitt på Portos målvakt som räddade till hörna. Den hörnan bombade Zaniolo in rakt på Mancini’s pannan och så var det plötsligt 0-1 på tavlan.

Nu föll vi ner i ett väldigt defensivt utgångsläge och det lämnades väldigt få ytor för Porto att spela på.

Calafiori hade stora problem både offensivt och defensivt i duellspelet och fick de flesta frisparkarna emot sig.

Så klart var det sen Pepe som gjorde en superstämpling mot Mkhitaryan. Full kalabalik utbröt med alla spelare, avbytare, tränare in på planen. Den killen saknar allt stil och klass och har verkligen inte alla hönsen hemma. Det blev inte ens gult, sjukt värre...

Mourinho valde smart nog att ta ut armeniern och ersatte honom med Perez. Calafiori ersattes samtidigt av Ibanez och Zaniolo av El Shaarawy.

Porto tog åter över spelet efter bytena, men skapade inga målchanser förrän i 89:e minuten efter snyggt väggspel inne i vårt straffområde och efter ett snabbt skott så var det kvitterat. Kumbulla ersatte sen Pellegrini och det var tydligt att Mourinho ville stänga igen butiken. I sista minuten togs Diawara av och ersattes av Bove och strax därpå fick Porto matchens sista målchans som bombades precis utanför Patricio ens stolpe.

Resultatet i sig var ju ointressant, men att kriga till sig oavgjort var bra för vårt självförtroende. Porto var dock klart det bättre laget, men vi hade flera spelare som skötte sig extra bra. Patricio var riktigt trygg i sitt spel och i kommunikationen med backlinjen. Mittbackarna Mancini och Smalling skötte sig också fint, men även plus för Diawara och Pellegrini. Dzeko spelade hela matchen, var en stark target, men rent anfallsmässigt och försvarsmässigt är/blir hani ett allt för tunt hot mot de starkaste lagen. Där hade man önskat en Iaquinta (pensionär nu dock...) eller Cavani som kan löpa som illrar på allt och alla.