Lagbanner
Riccardo Calafiori – Vem är Romas nye(?) bandiera?
Riccardo Calafiori jublar efter drömmålet i Europa League.

Riccardo Calafiori – Vem är Romas nye(?) bandiera?

Få i Roma-lägret har nog missat Calafioris insats i torsdagskvällens Europa League. Smack i krysset, och smack rakt in i många Roma-hjärtan. Men vem är detta nya stjärnskott som Romanisti håller så högt.

”Jag har drömt om att göra mål för Roma i hela livet. Att få göra det vackrare än igår hade varit svårt. Det är en magisk känsla, med publik hade det såklart varit än häftigare, berättade en lycklig Calafiori till RomaTV efter matchen.

Matchen mot Young Boys var kanske inte den mest avgörande för Roma. Men för Calafiori var det en ypperlig chans att visa upp sig, och som han tog den. Drömmål och rakt in i hoppfulla Roma-hjärtan. Hans känslor för klubben bara dansade över den rödgula tröjan och hemma i TV-sofforna jublades det. 

Men vem är då denne Rom-födde 18-åring? Denne 18-åring som får många Roma-hjärtan att drömma om en ny bandiera. En ny Roma-ikon från den eviga staden? 

Calafiori föddes den 19 maj 2002 i just Rom och kom till Roma redan som nio år ung. Som 15-åring blev Calafiori uttagen i landslaget för första gången 2017, därefter fortsatte vägen rakt till U16-läget kommande år och U17 2018. Därtill var Calafiori en viktig kugge i att Romas U17-lag vann både Scudetton och Supercoppan 2018, då var Calafiori blott 16 år gammal. Sen möttes han av sin allra största motgång i fotbollskarriären. Knäskadan.

”Det har varit min svåraste period i livet, men också en av de bästa, beskrev Calafiori till RomaTV efter matchen mot Young Boys.

Skadan som trasade sönder vänsterknät fullständigt kom i Calafioris blott andra match i Primavera-laget. (Det finns ett klipp på skademomentet på Calafioris instagramkonto och det gör ont att se). En UEFA Youth League-match mot Plzen tidig höst 2018. Skadan var så pass brutal att många trodde att detta var det sista vi fick se av Calafiori på en fotbollsplan. En talang som var så stor och som även den skulle förstöras av Romas knäskadeförbannelse.

”Mitt knä var tre gånger så stort som det högra. Jag hade feber och kände mig väldigt orolig”, har Calafiori berättat för RomaTV.

För Calafiori fanns dock aldrig ens tanken på att ge upp. Istället för att förstöra karriären kämpade sig Calafiori tillbaka till en comeback redan samma säsong.
”Jag kunde ta mig genom perioden och göra saker som jag trodde var omöjligt. Med så mycket jobb och så mycket träning lyckades vi vända detta. Jag är född att spela fotboll och jag kommer fortsätta på den drömmen när jag nu nått en av mina drömmar, att göra mål för Roma, fortsatte Calafiori i intervjun med RomaTV.
  Comebacken kom ganska exakt ett år efter knäet trasats sönder, ett år av rehab, kamp och svett. Men aldrig utan en dröm att få komma tillbaka och göra mål för Roma. 
 
Därefter kom den underliga corona-säsongen 19/20. Calafiori fick återigen dundra fram i Primaveran men det blev också en säsong som kröntes med en väldigt hoppingivande debut mot Juventus. Faktum är att ett drömmål gjordes av vänsterbacken, dock avblåst för en knapp offside.
Debuten gick dock inte obemärkt förbi. Enligt flera italienska nyhetsmedier fick flera klubbar, däribland just Juventus och PSG att börja höra sig för om Romas nye yngling.

Calafiori har dock valt att stanna i sitt hjärtas lag, trots Mino Raiola som agent, och har denna säsong fått än mer förtroende som en offensiv vänsterback och som backup bakom Leonardo Spinazzola. Spinazzola har gjort en väldigt fin säsong och låtit Calafiori ta tid och undvika alltför mycket skriver kring sin start på säsongen. Något som jag tror kan vara väldigt positivt för en annars upphaussad talang.
  Som en av de mest talangfulla vänsterbackar ute i den vida fotbollsvärlden är det inte svårt at förstå varför han fått detta epitetet och enorma intresset. Fem mål och två assist på 17 matcher i Primaveran. Imponerande debuter i både Serie A och i Europaspelet. Väldigt offensiv, spelar med hög fart och fylld av energi. Allt som krävs för en modern ytterback och allt som krävs för att göra succé längs Olimpicos löparbanor.

Intressenterna har dock fått kalla handen och faktum är att i samband med Calafioris drömmål så kom också nyheterna om att Calafiori är väldigt nära att skriva på ett nytt kontrakt för sitt Roma. Ett kontrakt som sträcker sig till 2024 och som får Romacurvan att hoppas igen. Är detta vår nye bandiera?

Och till sist, det här målet kan vi se gång, på gång, på gång, på gång.
 
Faktaruta
Namn: Riccardo Calafiori
Ålder: 18
Position: Offensiv vänsterback
Spelaregenskaper: Offensiv, vass passningsfot, hög fart
Matcher för Roma: 3 (1 mål - 1 assist)

Källor: Chiesa Di Totti, RomaTV, Corriere Dello Sport, ASRoma.com, Transfermarkt, Forza Italian Football, RomaPress

Erik Winell@ErikWinell2020-12-05 08:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?