Lagbanner
Stadio Olimpico, 2022-03-05 18:00

Roma - Atalanta
1 - 0

Roma 1-0 Atalanta

Roma 1-0 Atalanta

40000 åskådare fick under på lördagskvällen se en tuff match mellan två desperata lag. Roma tog även denna gång 3 poäng mot Atalanta och nu lever Champions League drömmen igen.

Det blev precis som väntat en tuff match när Roma ställdes mot Atalanta. Även om Roma vann relativt enkelt i Bergamo i vintras så var det ett helt nytt lag som stod på andra sidan ikväll med endast Zapata som inte fanns tillgänglig. Roma började hetast och vann dueller och hade flest anfall. Efter bara två minuter så prickade Pellegrini huvudet på Mancini men Musso står för en högklassig räddning och tippar bollen över ribban. Men efter 15 minuter så började Atalanta ta tag i matchen eftersom. Roma siktade in sig på att kontra medan Atalanta fick äga bollen. Efter en halvtimme spelat så skickas bollen upp mot Zaniolo som får ned bollen och serverar Abraham som efter en bra medtagning skickar bollen till höger om Musso. Ett billigt men väldigt skönt mål att få innan halvtid. 1-0 Stod sig även till halvtid och Salvatore Foti som vikarierar när Mourinho är fortsatt avstängd fick samla truppen inför den stundande forceringen som skulle komma från Atalanta.

När andra halvlek börjar så ser man tidigt hur matchbilden skulle utveckla sig. Atalanta håller i bollen och Roma ligger lågt och siktar in sig på kontringar. Efter 10 minuter så skadade Nicola Zalewski sig och tvingades bli utbytt mot Vina. Tråkigt då 20-åringen på riktigt har gjort anbud för att ta hand om den vänstra vingplatsen när Spina är skadad. Inga rapporter om hur länge han blir bort har kommit när jag skriver detta men det såg inte allt för allvarligt ut. Förhoppningsvis är han tillbaka till derbyt den 20:e. Matchen fortsätter på samma sätt och de gånger det är farligt framför Romas mål är när Demiral antingen dröjer sig kvar eller blir uppskickad på topp av Gasperini. Det syntes tydligt att Atalanta inte är samma lag utan Zapata som forward. Det blir aldrig riktigt farligt och efter två röda kort på De Roon och Mkhitaryan blåser domaren av matchen. Tre poäng till de gulröda. 

Zaniolo var tillbaka från avstängning.

Med denna vinst så klättrar Roma förbi Atalanta och upp på 5:e platsen i Serie A med en match mer spelad. Om man skulle sluta på samma poäng som Atalanta så är det inbördes möten som avgör. Och där står det 2-0 till Roma. Nu är man bara 3 poäng bakom Juventus som har den sista Champions League platsen. Det ska dock sägas att Juventus är en av Europas för tillfället kanske hetaste lag och jag har svårt att se att Roma kommer ta fler poäng än de svartvita de återstående 10 matcherna av säsongen. Annat att notera är att Tammy Abraham med kvällens mål gjorde sitt 20:e för säsongen. Trots att han tidigare under säsongen fick ta en del kritik så talar siffrorna sitt tydliga språk. Man får hoppas att Chelsea har glömt bort klausulen man inkluderade när Roma köpte honom som innebär att man får köpa tillbaka honom för 80m euro. Speciellt om Lukaku fortsätter dagdrömma om Inter istället för sitt nuvarande lag.


Spelarbetyg (1-10)

Patricio 6 - Står inte för någon jätteinsats men får några skott och håller nollan.
Mancini 6 - Blir nekad av Musso 2 minuter in i matchen. Skulle han bli mer konsekvent i hans agerande så kommer han både ärva platsen och kaptensbindeln av Chiellini.
Smalling 7 - Stoppar Pasalic flera gånger om när det håller på att bli farligt.
Kumbulla 7 - Bra match av den unge albanen. När han får spela flera matcher i rad så blir han bara bättre och bättre. 
Karsdorp 6 - Man skriva samma sak varje vecka om honom. ‘’En svajig defensiv insats men stundtals briljant offensivt.’’
Mkhitaryan 7 - Han är så fin att se när han droppar ned lite djupare på offensiv planhalva. Mycket värdefull ikväll.
Cristante 6 - Lämnar det kreativa till sin kollega bredvid sig precis som alltid men är solid defensivt.
Pellegrini 7 - Fantastiskt helhetsjobb. Hoppas vaden höll…
Zalewski 8 - Började bra och blev bara bättre och bättre ju längre matchen pågick. Synd att han blev skadad när han var som bäst. 
Zaniolo 7 - Avgörande vid 1-0 målet. Han är inte i toppform men man ser vilken osannolik fotbollsspelare som gömmer sig där.
Abraham 8 - Fantastisk match av kanske Romas bästa värvning på ett årtionde. Gör 1-0 på ett riktigt bombersätt och gör precis som alltid ett hästjobb defensivt.

Buona notte e forza Roma.

Robin Jenelius@RobinJenelius2022-03-05 21:31:40
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?