Lagbanner
Roma 19/20 – Från hösthybris till Smalldinis avskedstårar
Säsongen tog slut med en förlust. Men på ägarsidan avslutades till sist allting i dur.

Roma 19/20 – Från hösthybris till Smalldinis avskedstårar

Säsongen 19/20. Den längsta Roma-säsong jag någonsin upplevt. Mycket har såklart handlat om coronapandemin och den inverkan den haft på fotbollsäsongen, men den har också innehållit en hel del annat. Här den stora summeringen, hur mycket minns du?

Försäsong & Mercato
Den absolut största förändringen i Roma inför årets säsong var på tränarbänken. Efter att den mycket rutinerade Ranieri tagit Roma i mål säsongen 18/19 var det en ung portugis som nu skulle leda ett italienskt lag för första gången.
Paulo Fonseca plockades in av Gianluca Petrachi från ukrainska Shaktar Donekts och skulle komma att förändra spelsystemet och framförallt försvarsleden. In plockades Gianluca Mancini och Chris Smalling. En oprövad italiensk talang och en engelsman vars karriär stagnerat rejält skulle bilda mittlås, jodå det fanns en hel del orostecken kring lagets försvar.
Därtill kom värvningar som Spinazzola, Zappacosta, Cetin, Mkhitaryan och kanske viktigast av allt. Edin Dzeko stannade kvar, trots intensiva rykten om ett intresse från Contes Inter.


Hösthybrisen
Säsongen drog igång. På det stora hela var det ett Roma som imponerade. Det märktes inte att backlinjen var nykomponerad eller att det var en ny tränarstab som huserade i Olimpicos katakomber. Stämningen kring klubben och träningsanläggningen på Trigoria var mycket positiv och faktum är att i Giallorossi endast förlorade två gånger på hela den första halvan av årets Serie A-säsong.
Några extra minnesvärda triumfer från höstsäsongen är 2-1-segern hemma mot Napoli och 4-1 borta mot Fiorentina strax innan jul. Det ska också tilläggas att den mycket ifrågasatte försvararen Chris Smalling motbevisade kritikerna, och det med råge. En koloss i Fonsecas backlinje som Roma nu, med all rätt, gör allt för att behålla.

I Europaspelet gjorde Roma vad som kunde förväntas. Fonsecas gäng tog sig vidare i gruppspelet som grupptvåa. En andraplats som innebar att det var belgiska Gent som stod på tur i den första slutspelsomgången av Europa League.

Nyårsångesten
Sen kom det så, det stora bakslaget. Roma kom ut efter juluppehållet som ett svagare och oroligt lag. Stadgan i backlinjen och studsarna som gått stolpe in under hösten lyste med sin frånvaro. Istället förlorade laget först med 0-2 mot Torino, därefter kom den så, mardrömmen mot Juventus.  

Romas gunstling numero uno, Nicolo Zaniolo som övertygat och övertygat under hösten satte igång en dribblingsraid från egen planhalva. Tog sig förbi vilsna Juve-spelare, tog sats mot mål för ett helt magiskt mål. Men så, PANG! Korsbandet av på Romatalangen och vi var många Romanisti som följde den intensiva bevakningen kring Zaniolos resa till operationsbordet och vi gjorde det med en överhängande oro kring om detta skulle vara en karriärdemoliserande skada. Var detta allt vi skulle få av Nicolo Zaniolo?
? Bortanför fotbollsplanen rapporterades om att den hårt kritiserade James Pallotta till sist gett vika för fansens krav och beslutat sig för att sälja klubben. Friedkin-gruppen med Dan Friedkin i spetsen tog täten för att ta över klubben och det rapporterades om en försäljning värd 700 miljoner euro.
På planen fortsatte nedförsbacken. Skada på skada på skada. Visserligen kom det ett par segrar mot men den överhängande känslan var att spelet och harmonin var som bortblåst. Derbyt var en spelmässig höjdpunkt men annars var det många sönderbitna naglar på Curva Sud. Förlust, på förlust, på förlust.
1:a mars vann Roma med 4-3 borta mot Cagliari. Få var vi nog som anade att det då skulle ta ett bra tag innan vi fick se Roma lira boll igen.

Coronakrisen
Efter en svag sejour bröts allt. Italien och främst norra Italien drabbades stenhårt av viruset. Allt stängdes ner och så även fotbollen.
Mitt i allt elände värmdes Roma-hjärtat en aning av klubbens insatser för att hjälpa Rom och Rom-invånarna. Donationer till sjukhus och support av de allra mest seniora Roma-fansen var något av det som vi kunde se klubben bistå med.
I ägarförhandlingarna tog allting paus. Friedkin tvingades backa på grund av ovissheten kring Corona.

Tillbaka till spel
I Juni började så allting igen. Med stränga restriktioner gick det till sist att genomföra spel på de italienska arenorna. För egen del var intresset till en början väldigt svalt. Att se fotboll utan publik kändes långt bort från min bild av att följa Roma, ett öde Olimpico kändes ovärdigt och mitt i allt blev fotboll mer sekundärt än tidigare. Men ju längre tiden har gått desto mer har jag vant mig och accepterat att det är så här det får se ut för ett tag. Att då fotbollen kan fortsätta och bjuda på en paus från allt elände känns fint på något vis.
Själva spelet post-corona började knackigt. Förluster mot AC Zlatan, Udinese och Napoli i upptakten gjorde att Roma som tidigare kunnat nosa på CL-platser nu fick börja se sig bakåt, skulle det verkligen gå att hålla EL-platserna?

Sommaravslutningen – Konungen Zaniolos återkomst
Efter den tveksamma inledningen av säsongen började Roma trots allt spela upp sig. Fonseca valde att gå in på en tre-backslinje, en formation som snabbt visade sig framgångsrik. Att Nicolo Zaniolo också lyckats rehaba sig tillbaka till spel var en otroligt kraftig injektion i laget. Målet mot SPAL kommer nog vevas en hel del gånger.
Med Zaniolo i spetsen och med en stark trebackslinje som grund drog ett oväntat succétåg igång. Faktum är att det ledde till att Roma kunde avsluta säsongen med åtta raka matcher utan förlust. En svit som säkrade femteplatsen och som gör att Roma kunde kvala in till Europa League.
I det specielle Europa-League-slutspelet slutade det dock i moll. Med Veretout och Smalling frånvarande rasade laget ihop och förlorade klart mot Sevilla.
Men avslutningen kan ändå sägas gå i dur. Eller i alla fall med ett hopp om en ljusare framtid. De oerhört segdragna förhandlingarna mellan Pallotta och Friedkin tog till sist slut och klubben har nu en ny amerikansk ägare. Är det Friedkin som kan ta Roma till nästa titel?
  Statistikrapport Roma 19/20
Matcher: 49
Gjorda mål: 94
Insläppta mål: 51
Gula kort: 126
Röda kort: 8
Bollinnehav: 51.7 %
Passningssäkerhet: 84.1 %
xG i Serie A: 78.32 (2:a plats)
xGA i Serie A: 49.15 (5:e bäst)
xPTS i Serie A: 70.26 (5:e bäst)
Skyttekung: Edin Dzeko 19 mål
Assistkung: Lorenzo Pellegrini 11 ass
”Fulast”: Gianluca Mancini 17 kort
 
 
 

Erik W@ErikWinell2020-08-09 07:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?