Stadio Olimpico, 2022-02-19 18:00

Roma - Hellas Verona
2 - 2

Roma 2-2 Hellas Verona

Roma ställdes mot ett formstarkt Hellas Verona. Trots kanske säsongens sämsta halvlek så lyckas man knipa en poäng tack vare två tonåringar.

Rom kom till spel i kvällens match mot ett formstarkt Hellas Verona utan Mancini, Mkhitaryan, Zaniolo, Ibanez och El Shaarawy. Detta tvingade Mourinho att stuva om en hel del i startelvan. Matchen började på värsta möjliga sätt efter att Antonin Barak snappat upp en slarvig retur från Rui Patricio. Sedan kvarten efter gör Hellas Verona 0-2 efter ett försvarsspel som lämnar mer att önska från de flesta. Det var ett helt fantasilöst Roma som dök upp på Olimpico ikväll. Detta trots att Pellegrini var tillbaka i startelvan. Hopplösa långbollar upp på Abraham som inte lyckas få tag på någon. Man får känslan att det är 9 spelare helt utan självförtroende som bara ger bollen till Pellegrini och Abraham och hoppas dom ska trolla med knäna. 0-2 står sig till halvtid och vissel-orkanen på Olimpico skojar man inte bort direkt.

Mourinho väntade inte med att förändra matchbilden utan tog ut Oliveira och Vina mot Veretout och Zalewski. Den sistnämnda tog ett initiativ som ingen annan gjort under första halvlek varje gång han fick bollen. Roma blev bättre och bättre ju längre 2:a halvlek gick men man får inga 100% chanser. Med halvtimmen kvar kom 18:åringen Cristian Volpato in och fick göra sin debut i Roma tröjan. Bara 4 minuter tog det innan han hade presenterat sig och reducerat efter en tilltrasslad situation i Hellas straffområde. Detta var precis vad Roma behövde och det syntes att samtliga spelare blev mer inspirerade. Med 10 minuter kvar så spelar Mourinho ut sitt sista kort och kastar in Edoardo Bove. Även det visade sig vara ett genidrag då junioren dunkar in bollen vid första stolpen. Kvitterat och ett helt annat Roma än det som startade matchen. Roma forcerar sista 10 minuterna och försöker hitta ett ledningsmål men 2-2 står sig matchen ut och Roma får en oförtjänt poäng med sig från kvällens drabbning på Olimpico.

Det märktes att Roma saknade Zaniolo ikväll.

Om vi börjar med minustecknet, som denna match ändå är när man summerar den. Offensivt saknar Roma helt kreativitet när någon av Zaniolo, Pellegrini eller Abraham inte är på planen. Jag har sagt vad jag tycker om Bryan Cristante tillräckligt många gånger nu så jag kommer inte göra det igen. Även om han gör en hyfsad match idag så ska han inte starta en match där Roma ska vara det spelförande laget! Visst, om man möter Inter på San Siro eller något liknande så kan han starta då han har defensiva kvaliteter. Roma behöver fler spelare som kan stå för lite kreativitet och energi än de som startade matchen idag.

Plustecken: Juniorerna. Ibland så är det enda som behövs lite energi och inspiration för att lyckas i en match. Volpato visade sig vara en mycket duglig Serie A mittfältare och Bove som man har sett tidigare är också en lovande mittfältare. Hoppas vi får se en reaktion från Mourinho till nästa vecka mot Spezia. Bove in istället för Cristante och Zalewski kan också få starta nästa match om Maitland-Niles ska fortsätta spela fotboll på det här sättet.

Spelarbetyg (1-10)
Patricio 5 - Släpper en relativt dålig retur på Baraks 0-1 mål.
Karsdorp 4 - Hittar aldrig in i matchen, många misstag.
Smalling 5 - Förvirrad i första halvlek men repar sig något i andra.
Kumbulla 5 - Samma som Smalling.
Vina 4 - Zalewski gör mer på 5 minuter än vad han gör på 45.
Maitland Niles 3 - Har inte en enda match i Roma tröjan som jag skulle klassa som ‘’godkänd’’. Usel idag.
Cristante 5 - Har mycket boll och försöker men det går för långsamt både i hjärna och ben.
Oliveira 4 - Det syns att han inte är van med tempot i Serie A, hänger inte med idag.
Pellegrini 5 - Får inte mycket att jobba med, repar sig lite i andra halvlek.
Afena Gyan 4 - Många amatörmässiga misstag.
Abraham 5 - Får bara taskiga bollar av sina lagkamrater. I andra halvlek droppar han djupare och försöker skapa chanser själv.