Lagbanner
Roma 20/21 - Säsongsbetygen & Utmärkelserna
Roma-spelarna jublar på Old Trafford - En match som slutade i ett praktfiasko.

Roma 20/21 - Säsongsbetygen & Utmärkelserna

Så. Då var säsongen till sist över. Roma tog efter en lång pärs till säsong en plats i UEFA:s nya korpen-liga. Här är Roma-redaktionens betyg på spelarinsatserna över säsongen.

OBS: Femgradig betygsskala! - Kommentera gärna med era egna tankar! 

Målvakter

Halvdana målvaktsinsatser har varit ett signum för Roma

Pau Lopez: 21 matcher, 29 insläppta,, 58 räddningar, 26,7 xGA, 1 rött
2 - Egentligen som med hela målvaktsstyrkan i Roma så får Pau Lopez ett svagt godkänt betyg. Han gjorde en stormatch i kvartsfinalen mot Ajax och hade däri några fina veckor. Men sett över hela säsongen har det varit alltför mycket mellanmjölk och känslan är att Lopez gjort sina sista Roma-matcher. 

Antonio Mirante: 13 matcher, 19 insläppta, 36 räddningar, 15.9 xGA, 2 gula
2 - Åldermannen i målvaktsbesättningen har gjort det helt okej när han kommit in. Mot slutet har han tryckts ned som tredje reserv efter att rykten gjort gällande att Mirante lämnar klubben inom kort. 

Daniel Fuzato: 5 matcher, 7 insläppta, 19 räddningar, 7.0 xGA
2 - Fick äntligen lite förtroende i Roma men har inte satts på något egentligt prov. Med tanke på orutinen kanske den som får mest godkänt av de tre. Dock har han ju fått spela när säsongen i princip vart över. 

Försvarare

Precis som för övriga delar av Roma har skadebekymmer plågat backlinjen. Inte minst Chris Smalling. 

Gianluca Mancini - 41 matcher, 5 mål, 2 assist, 15 gula, 1 rött
4 - Vår starkast lysande stjärna i mittbacksleden. Kanske främst för sitt driv och sin passion för att försvara Romas färger. Något som skulle behövts hos de flesta andra i den här upplagan av Roma. Bara hoppas att han till nästa säsong för lagkamrater som brinner lika mycket som Mancini. Bonushyllning för Mancinis målstim i mitten av säsongen, och hans alltid lika inspirerande driva bollen femtio meter framåt (händer minst en gång per match, älskvärt!) 

Juan Jesus - 11 matcher, 0 mål, 0 assist, 1 gula
1 - Visserligen hade vi nog inte särskilt höga förväntningar på vår åsidosatte mittback men trots det, så fort Juan Jesus har vart inne och lirat har det sett darrigt ut så här finns det tyvärr inte mer än ett underkänt betyg. Lär lämna innan nästa säsong. 

Riccardo Calafiori - 8 matcher, 1 mål, 1 assist, 4 gula
3 - 19-åringen från Rom kom in och hade ett par succématcher som nog fick en hel del Roma-hjärtan i brand. Fall därefter in i Roma-lunken med en hel del skador. Därav dennes mycket begränsade speltid. Behöver ges mer förtroende nästa säsong och undertecknad tror att detta är vår framtida storback på ena kanten. 

Bryan Reynolds - 5 matcher, 1 mål, 1 assist, 4 gula. 
2 - Vet inte riktigt vad jag förväntade mig här men verkar ha varit mycket av en marknadsföringsvärvning om vi ser till hur mycket diverse amerikanska konton har tagit sig tid att hylla "Big Bad Bryan" (dennes egenvalda smeknamn?). På plan tämligen anonym och har inte utmärkt sig. Får godkänt med hopp om en bättre höst. 

Federico Fazio - 11 matcher, 1 mål, 0 assist, 3 gula
1 - Fazio sållar sig till kategorin överbetalda och hårt kritiserade Roma-lirare. 34-åringen har inte framtiden för sig men har ändå varit aningen, bara aningen, mer stabil än sin brasilianske kollega Juan Jesus. Lär lämna i sommar. Skönt! 

Davide Santon - 11 matcher, 0 mål, 1 assist, 3 gula
2 - Den före detta supertalangen står nu som hårt sågad Roma-reserv och håller inte någon särskilt hög nivå längre. Var en Mourinho-favorit förr i tiden, typ när Colosseum byggdes, men lär inte få fortsatt Roma-förtroende. Alltför långsam och alltför avlägsen att vara en "modern wingback" med fart längs med Olimpicos löparbanor. 

Chris Smalling - 21 matcher, 1 mål, 0 assist, 3 gula
2 - Knäskadad alltför ofta och har inte kunnat komma till sin rätt. Långt från fjolårets klippa i backlinjen men som sagt, skador har bekymrat denne engelsman. Återstår att se om han stannar när tidigare "ovännen" Mourinho ansluter. Fiaskomatchen i Manchester drar ned betyget från en trea till en tvåa. 

Marash Kumbulla - 28 matcher, 2 mål, 0 assist, 9 gula
2 - Upphausad värvning när Roma plockade Kumbulla framför näsan på en hel del storlag. Lär få stanna i Rom och har en hel del fotboll framför sig även om det liksom en hel del andra i Romas backlinje, vart tydligt att han har behövt en mer rutinerad pjäs bredvid sig för att få tid att utvecklas. 

Bruno Peres - 44 matcher, 2 mål, 3 assist, 9 gula
2 - 44(!) matcher har Bruno Peres gjort, trots att han nog aldrig setts som ordinarie. Exemplifierar Romas skadebekymer och även avsaknad av bredd. Försöker trixa ibland men lyckas nästintill lika ofta som Roma vunnit mot topplag på senare år. Lär lämna och ge plats åt nya begåvningar istället. 

Leonardo Spinazzola - 39 matcher, 2 mål, 7 assist, 0 gula
4 - Vår mest frejdige ytterback och "Spina" hade en riktigt fin höst där han bidrog starkt med snabbhet och vassa inspel. Mattades av lite på slutet och hade problem med en hel del baksidor. Viktig att ha kvar samtidigt som Calafiori slussas in i laget. 

Roger Ibanez - 40 matcher, 2 mål, 2 assist, 9 gula, 1 rött
3 - Minns kanske alltför mycket det där snubblet i den pinsamma derbyförlusten i vintras men har ändå haft en hel del positivt i sig. Inte minst kanonen mot Ajax som tog oss till EL-semi. Bör ges mer förtroende och jag tror att Mourinho ändå väljer att se potentialen i denne brasse. 

Rick Karsdorp - 45 matcher, 1 mål, 6 assist, 6 gula
3 - Sett till förutsättningar har kanske Karsdorp stått för säsongens lyft. Få trodde att Ricky K skulle bli vår ordinarie högerback men Karsdorp har gjort det förhållandevis bra. Det är inte där försvarsproblemen främst varit och han har till och med spelat till sig en preliminär EM-plats. 

Bryan Cristante - 48 matcher, 2 mål, 4 assist, 11 gula
3 - Mångsysslaren Cristante har haft en omväxlande säsong där han fått spela både offensivt och defensivt. Främst som ersättare för diverse skadeskjutna backar och har gjort det helt okej. Funkar som bänkspelare, bör inte ha en ordinarie position i Mourinhos förstaelva. 

Mittfältare: 

Henrikh Mkhitaryan - En av Roma-säsongens sällsynta succéer. 

Tommaso Milanese - 3 matcher, 1 mål, 1 assist, 0 gula
4 - Kanske spelade han för lite och kanske är betyget endast sentimentalt. Men va sjutton! Fotboll är en ytterst sentimental aktivitet således vill jag ge Milanese en fyra för det hopp om en fin rödgul framtid han väcke i och med sitt debutmål för Roma! Forza Milanese! 

Ebrima Darboe - 6 matcher, 0 mål, 0 assist, 2 gula
5 - Har kanske hybris här och är kanske förblindad. Men att som 19-åring komma in i Roma och spela så oerhört moget i exempelvis derbyt mot Lazio är inget annat än briljant. Att historian om hur han kom till Italien och sedermera Roma väcker hopp om att alla har en chans är oerhört fint. Här kommer faktiskt femman, oavsett om den är sentimental eller inte. 

Amadou Diawara - 28 matcher, 1 mål, 5 gula, 1 rött
2 - Den hårdföre mittfältaren som kom från Napoli har inte riktigt gjort succé i Roma. Men på något vis har det ändå varit en stabil, om än anonym säsong. Får bli godkänt men tror tyvärr inte att denne 23-åring har en större framtid i Roma. Kan mycket väl lämna i sommar. 

Gonzalo Villar - 47 matcher, 0 mål, 1 assist, 10 gula
3 - En stark trea. Visar uppenbar potential och briljans men har en hel del kvar innan han verkligen kan mäta sig med de stora. Till skillnad från Darboe alltför anonym i de där toppmatcherna som vi aldrig lyckades vinna. Ska och bör stanna kvar. Den här spanjoren besitter något stort! 

Jordan Veretout - 38 matcher, 11 mål, 4 assist, 6 gula
4 - Fransmannen var en viktig motor i de matcherna han inte var skadad. Drev på både framåt och bakåt men som resten av laget, lite för vek när det vankades stormöten. Ska bli intressant att se vad Mourinho har för tankar om Veretout, rapporteras kräva högre lön. Lämnar? 

Lorenzo Pellegrini - 47 matcher, 11 mål, 9 assist, 11 gula
3 - Rom-grabben Lorenzo har vart den som stora delar av den här säsongen hållt den lokala flaggan i sin hand. Har enligt mig lyckats halvbra samtidigt som mycket press har landat på Pellegrinis axlar. Skulle nog behöva avlastning i form av en skadefri Zaniolo. Därtill tvek på Lorenzos frisparksfot - Känns som det finns bättre i truppen. 

Javier Pastore - 5 matcher, 0 mål, 0 assist, 0 gula. 
1 - En av Romas allra sämsta värvningar genom tiderna. Näst högst lön i klubben över de tre senaste säsongerna men har knappt nått upp till 40 matcher över dessa år. Måste lämna klubben men frågan är om det finns någon som vill ta över Pastore? 

Stephan El Shaarawy  - 14 matcher, 2 mål, 2 ass, 1 gult. 
2 - Kom till Roma i vintras som en comebackande hjälte som skulle ta en plats i Mancinis EM-lag. Lär nog inte lyckas med detta med tanke på "El Sha:s" anonyma vår i Roma. Bästa minnet, SES mål mot Braga. Oklart vad Mourinho vill göra med denne. Känns tveksamt på förhand. 

Carlez Perez - 31 matcher, 3 mål, 2 assist, 0 gula
2 - Knappt godkänt. Har fått mycket inhopp i Roma men är bevisligen inte topp-material. Har svårt att se att Mourinho vill ha Perez som ett alternativ i sin elva och skulle tippa på att spanjoren vänder hem till La Liga igen. Real Betis? 

Pedro - 40 matcher, 6 mål, 5 assist, 5 gula, 1 rött
2 - Kom till Roma som en rutinerad herre. Slutar säsongen som en rutinerad men rostig ytter. Gjorde ett par duktigt fina strutar när han bröt sig loss från en av kanterna men bidrar alldeles för lite offensivt. Tvek på om denne ingår i Friedkins planer? Lämnar för USA? 

Henrikh Mkhitaryan - 46 matcher, 15 mål, 11 assist, 3 gula
5 - Vi kanske är snälla här men säsongens mest avgörande och viktiga spelare framåt har onekligen varit Henrikh Mkhitaryan. När andra spelare fallerat har ändå Mkhitaryan toppat ligastatistiken och har tagit ansvar att sätta sina pytsar när Dzeko och Mayoral fallerat där fram. Ska bli spännande om han stannar när den forne ovännen Mourinho ansluter. Känslan är att med lite bättre lekkamrater och en rejält målhungrig anfallare så kan Mkhitaryan komma att stortrivas. 

Anfallare

Längst fram har det alltför ofta vart blött krut i bössan - Som här med Edin Dzeko

Borja Mayoral 45 matcher, 17 mål, 6 assist, 1 gult
3 - Kom in i ett par målstim men mot de stora lagen är Mayoral alldeles för svag. Funkar som reservanfallare men när Dzeko bråkade sig bort från startelvan och det blev Mayoral som fick förtroendet så blev det väldigt tydligt - Mayoral är en sån som ska hoppa in i den 60:e. Inte starta! Får en ny toppanfallare framför sig? 

Edin Dzeko - 38 matcher, 13 mål, 4 assist, 4 gula
- Svansången för Edin Dzeko, den forne lagkaptenen? Med tanke på det blöta krutet i dojan, att han symboliserade de nedsunkna huvudena i Roma och därtill bråket med tränare, lagledning och det mesta är det nog såg-läge här. Det här var inte en särskilt vacker avslutningssäsong i Roma. Hade hoppats på mer för en spelare som gjort så många mål för Roma. 


Tränare

Fonseca fick en minst sagt underlig avslutning på sin Roma-sejour då han fortsatte leda laget trots att ha fått "sparken".

Paulo Fonseca 18 vinster, 8 oavgjorda, 12 förluster i ligan, xG 68,9, xGA 51,5
2 - En stark tvåa. Va? Borde det inte vara underkänt för en tränare som får kicken kanske ni kan tänka... Njaeee... Jag vill ändå säga att det är godkänt. Visst den mentala mjukglassen mot alla topplagen går inte att ursäkta men det finns dock en del saker som försvarar Fonsecas svaga resultat. Portugisen har aldrig haft en ordinarie elva, idel skador, stökeri kring sportchefer och har aldrig riktigt fått ett eget transferfönste. Hade Fonseca haft lite mer erfarenhet att ingjuta mod i spelarna innan han tog Roma tror jag det hade kunnat bli mycket bättre. Nu brast det och därmed fick Fonseca gå. Platsen i UEFA C(orpen) League - Kunde inte bry mig mindre... 

"Roma-redaktionen-awards"

Säsongens:

MVP:
Henrikh Mkhitaryan

Roma-grinta: Gianluca Mancini

Match: Ajax v Roma 1-2

Nykomling: Ebrima Darboe

Fiasko: Edin Dzeko 

Ord: Skador

Tränare: Jose Mourinho

Dra kudden över huvudet: Vinterderbyt mot Lazio och andra halvan mot Manchester United

Parodi: Skadefarsen mot Manchester United

Romare: Riccardo Calafiori

Taktikfråga: Hur många spelare får du byta in i en Coppa-match mot Spezia? 

Mest lästa artikel: MOURINHO! 

Erik Winell@ErikWinell2021-05-24 17:30:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?