Lagbanner
Stadio Olimpico, 2021-08-22 20:45

Roma - Fiorentina
3 - 1

Roma 3-1 Fiorentina. Il calcio é tornato

Roma 3-1 Fiorentina. Il calcio é tornato

Det var en sällan skådad känslostorm som sköljde över en på söndagskvällen. Hoppfullheten när startelvan släpps, stoltheten när ett nästintill packat curva sud lyser upp med halsdukstifot under ‘Roma Roma Roma’, sedan ångesten när domaren blåser igång matchen. Jodå, fotbollen är tillbaka.

Det var nästan starkast möjliga elva Roma ställde på banan i premiären, bara Spinazzola och möjligtvis Smalling som går att argumentera för att dom är ordinarie i den elvan. Personligen skulle jag gärna vilja se Gonzalo Villar i matcher där vi kommer vara det spelförande laget, precis som denna. Det finns lite mer kreativitet och bollskicklighet i dom fötterna än hos Cristante som blir alldeles för destruktiv i sådana matcher.

Fiorentina började matchen starkare än Roma. Pulgar och Bonaventura vann många bollar på innermittfältet och försökte så snabbt som möjligt sätta Dusan Vlahovic i situationer mot Ibanez och Mancini. Men efter bara 17 minuter förändrades matchbilden när Dragowski kommer fel in i en duell mot en djupledslöpande Tammy Abraham och får syna ett väldigt tveksamt rött kort. Efter det fick Roma äga mer boll men Fiorentina var långt ifrån ofarliga. 10 minuter efter det röda kortet gör Roma 1-0 genom ett fint förspel av Abraham som serverar Mkhitaryan som bara kan lägga in den till vänster om den nyligen inbytte Terracciano i Fiorentina-målet. En perfekt start för Il Giallorossi. Efter 1-0 målet satt man och hoppades på en transportsträcka till tre poäng. Nja, så enkelt skulle det såklart inte vara.


Med en minut kvar av första halvlek så drar Zaniolo på sig sitt första gula kort och 7 minuter in i andra halvlek fick han se båda färgerna på kortet då han fällde Nico Gonzalez i en kontring. Zaniolo som hade ett bra distansskott i första halvlek men förutom det en ganska tam kväll på Olimpico. Sedan tog det bara 8 minuter för Fiorentina att kvittera och det som såg så ljust ut i halvtid såg plötsligt inte alls bra ut med halvtimmen kvar. Pulgar måttar in ett inlägg med snö som når Milenkovic som både hinner ta emot bollen och raka in den bakom Patricio. Men efter kvitteringen så såg man inte mycket mer av Viola. I första anfallet efter kvitteringen så lurar Pellegrini upp Biraghi på läktaren och hittar pannan på Abraham som nickar i ribban. Som han förtjänade ett mål i Serie A debuten. Anfallet senare bryter Mkhitaryan bollen på offensiv planhalva och släpper bollen till Abraham som lägger in en boll i straffområdet som når hela vägen till Veretout vid bortre ytan av straffområdet som bara kan lägga in bollen i mål. Andra assisten för Abraham och ledning igen för Roma. Det var det sista Abraham gjorde som blev utbytt i samband med målet mot ett annat nyförvärv. Shomurodov som också bidrog till ett mål när han kommer runt Castrovilli och trär in bollen till en ständigt djupledslöpande Veretout som sätter spiken i kistan. 3-1 skrivs slutresultatet till och även om insatsen var långt ifrån komplett och det finns mycket för Mourinho att slipa på så såg man ändå glimtar av ett Roma som definitivt kommer göra en bättre säsong än den föregående.


Veretout visade respekt när han gjorde mål mot sitt gamla lag


Utropstecken att ta med sig från matchen:
Det finns en bredd i truppen som det var väldigt längesedan jag såg i Roma. Abraham gör en fantastisk match och när Mourinho vill testa en annan sorts anfallare och slänger in Shomurodov så gör han ett jättefint inhopp också. Och då har vi ändå kvar vår bästa målskytt förra säsongen i Borja Mayoral. Vi byter även in Perez och El Shaarawy som alltid bidrar med fart och teknik. Även på mittfältet har vi flera olika alternativ i Villar, Diawara och Bove som har visat på försäsongen att han absolut håller på denna nivå trots sin ålder. Det som är så spännande är att det är så många olika spelartyper på samma position som Mourinho kan välja mellan. Vill han ha Box 2 Box så väljer han Veretout eller Darboe, vill han ha destruktivitet så väljer han Cristante och vill han ha kreativitet och flärd så väljer han Villar. Och det är inte så att Roma saknar helt spets heller. När Zaniolo är i form så är han en av Serie A:s bästa spelare, Mkhitaryan håller också hög Serie A nivå och om Abraham kommer igång så kommer han göra en hel del mål också. Det blåser optimistiska vindar i åtminstone ena delen av huvudstaden.

Frågetecken att ta med sig från matchen:
När Roma flyttar upp laget med ytterbackarna och Veretout så blir det väldigt farligt när vi tappar boll i uppbyggnadsfasen mot lag som fokuserar på kontringar, precis som denna match. När vi tappar bollen och motståndaren får kontra så krävs det en stor individuell 
skicklighet hos våra backar i försvarsspelet. Även om jag tycker framförallt Ibanez men även Mancini gör en bra match så är jag inte övertygad om att dom besitter den individuella kvaliteten att kunna försvara på det sättet match efter match. 

Det går såklart inte att dra några slutsatser efter en match med Mourinho vid rodret. Det viktiga är att vi vann, nyförvärven ser fina ut (även om Vina måste höja sig om han ska konkurrera med Spinazzola) och Zaniolos korsband höll. Även kul att se Fiorentina som definitivt kommer störa många toppklubbar i år, speciellt om dom kan behålla Dusan Vlahovic. Rekryteringen av Vincenzo Italiano kan bli väldigt bra.

Nu får vi hoppas på en bekväm match mot Trabzonspor i veckan och sedan tre poäng mot Salernitana på Söndag. 

Buona settimana e daje Roma.

Robin Jenelius@RobinJenelius2021-08-23 05:03:29
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?