Lagbanner
2021-04-15 21:00

Roma - Ajax
1 - 1

Roma - Ajax 1 - 1, inga vargar syntes till, bara ett gäng räddharar och så Dzeko

Roma - Ajax 1 - 1, inga vargar syntes till, bara ett gäng räddharar och så Dzeko

Fonseca körde vidare med slutspelsskägg, men kanske jag missuppfattat signalen, det kanske bara är det att han har vridit och vänt sig under nätterna den senaste tiden och inte hunnit raka sig på mornarna. Inget av de båda lagen har under tre timmars spel imponerat och i nästa omgång lär det bli helt andra bullar för Roma.

Innan jag börjar med matchrapporten tycker jag det är på sin plats att gå igenom truppen för att få förutsättningarna inför matchen igår.

Startelvan:

Pau Lopez - Mentalt nedtryckt

Mancini - Spelat i stort sett non-stop vecka ut och vecka in måste vara extremt sliten.

Christante - Spelar med i stort sett kroniskt ryggskott och har gjort det under lång tid.

Ibanez - Skadad med jämna mellanrum, kommer aldrig i matchform.

Karsdorp - Skadad med jämna mellanrum, kommer aldrig i matchform.

Diawara - Skadad med jämna mellanrum, kommer aldrig i matchform, lite bättre på slutet.

Veretout - Tillbaka från skada, inte i matchform.

Calafiori - Skadad och sjuk med jämna mellanrum, kommer aldrig i matchform.

Pellegrini - Spelat i stort sett non-stop vecka ut och vecka in måste vara extremt sliten.

Mkhitaryan - Tillbaka från skada, inte i matchform.

Dzeko - Skadad ibland, tillbaka mot matchform.

Bänken:

Pedro - Tillbaka från skada, inte i matchform.

Villar - Spelat väldigt mycket under säsongen, sliten.

Mayoral - Bra matchform.

Mirante - Bra matchform.

Fuzato - ?

Santon - Skadad och sjuk nästan alltid, kommer aldrig i matchform.

Perez - Inte tillräckligt bra.

Ciervo - Primavera.

Darboe - Primavera.

Morichello - Primavera.

Vad jag vill komma till är att Fonseca inte precis hade en drömsits och fick välja hur han skulle formera styrkorna och med vilken intensitet han ville lägga in. Jag kan faktiskt förstå att vi spelade som vi gjorde även om det inte var vackert över huvud taget, snarare väldigt fult.

Matchen inleddes med att hemmalaget körde med en passiv press runt mittlinjen, för ”defensiven” var och blev kvällens honnörsord. Efter en Ajaxhörna redan i den 5:e minuten ställde vi snabbt om och Lorenzo Pellegrini blev friställd från mittlinjen. Nu är kanske inte han den spelare man hade valt i den situationen för han är inte precis någon raket. Mycket riktigt blev han upphunnen efter den långrushen och efter en skottfint vid straffområdeslinjen i stort sett passade han bollen till välbekante Stekelenburg i bortamålet. Tre minuter senare hamnade dock bollen bakom ”Stekaren”, men Veretout som sköt in bollen var offside med flera meter. 

Det som på något vis kändes, om inte tryggt som i alla fall lugnande, var att vi hade lagt ner de allra flesta av de blodtryckshöjande passningarna kring vårt eget straffområde och således skickades det lite långbollar från våra bakre led. Just som den känslan kom över mig trodde jag att matchen hade hoppat över till reprisen från förra veckan när Pau Lopez passade Ajax högeranfallare, men det var inte så utan det hände i realtid. Calafiori stod brett ute vid sidlinjen och väntade, men passningar var minst sagt usel. Fru Fortuna hade inte lämnat oss och vi undvek påhälsning ännu en gång när passningen snett inåt bakåt till en framstormande Ajaxspelare blockerades av en hemmaback. Vi kom över mittlinjen med bollen i besittning vid några tillfällen och vid ett av dessa passade Mkhitaryan Pellegrini som dock sköt rakt i famnen på Stekelenburg från D:et. Efter knappa 20 minuter fick vi en frispark ute vid kanten vid mittlinjen, men i stället för att dra ner tempot spelade vi den kort till Ibanez. Brassen har nog spelat lite för mycket FIFA hemma i villan för han försökte sig på en hög och helt omöjlig boll i sidled mot ja, kanske någon i hemmalaget, men så klart snodde Ajax bollen lika lätt som man skulle snott godis från en 3-åring utanför affären. Anfallet avslutades med att Tadic sköt rakt på Pau Lopez. Ajax försökte, men var väldigt uddlösa. Mancini var i ännu en match väldigt stabil och avvärjde flera instick. Ajax hade initiativet, men samtidigt som de hade det så skapade de väldigt få klara målchanser om än några. Vi hade å andra sidan absolut noll och ingenting, förutom ett väldigt bra resultat med oss från Amsterdam. Karsdorp var avstängd i bortamötet och man hade förhoppningar om att han skulle vara laddad till tänderna eftersom han tidigare spelt för en av Ajax största konkurrenter Feyenoord. Tyvärr hade holländaren en katastrofal match där absolut ingenting fungerade eller blev rätt. Han löpte framåt när han borde gått bakåt och tvärt om. Hans markerings- och bedömningsspel existerade inte och han var bara en sorglig påminnelse om sig själv under sin första tid i Roma. Devid Neves var fri under hela den första halvleken, men turligt för oss så har hans utvecklingskurva rasat brant neråt efter hans succéer för några säsonger sedan. 

Inte för att man var jätteengagerad, mest på grund av att vårt lag inte innehåller spelare som får en att fatta personligt tycke för dem, men när Calafiori onödigt lade en arm om Tadic hals när ett inlägg kom slog ens hjärta ett extra slag. Domare Taylor stämde snabbt av med VAR-rummet, men Ajaxspelarnas vädjan avslog förmodligen för att Tadic hade behövt vara ungefär 8 meter lång för att nå inlägget. Halvleken fortsatte, Ajax med boll, men impotenta, vi bara defensivt och destruktivt. Ibanez fick gult kort efter att han fällde Antony bakifrån i den 44:e minuten och sen hände inte mycket mer i den första halvleken. 

Sammafattningen av den första halvleken blir kort, Ajax vill, men kunde inte. Vi ville inte och det kunde vi. Bollinnehav 26 - 74.

Fonseca var inte missnöjd med resultatet efter den första halvleken och säkert inte av att bortalaget inte hade förmågan/spelarna att göra så heller. Samma elva spelare gick ut till andra halvlek för hemmalaget, men bortalaget ersatte Antony med Brobbey. Den spelaren var något helt annat än de andra som lallat runt i den första halvleken. Stark, fysisk och löpte rakt mot mål. Inga ”skruvar och piruetter” som Timo Lahtinen skulle ha sagt. Mycket riktigt kom också Ajax ledningsmål efter att just Brobbey löpte mellan Mancini och Christante efter en långboll från egen backlinje. Väl framme vid straffområdskanten hade Pau Lopez tagit sig ut och han hann inte få upp händerna för att rädda lobben som holländaren försökte med. (För övrigt kommer Brobbey gå till Leipzig efter säsongen.) Dock måste man ställa sig frågan hur detta målet fick ske då vår backlinje borde fallit många meter då vi saknade press på bollhållaren. Hur som helst så fick inte detta någon effekt för hur vi fortsatte matchen. Same old- same old. Visserligen gjorde Ibanez en av sina offensiva patenterade tjurrrusningar och ”fälldes” utanför Ajax straffområde. Stekelenburg fick inte oväntat se Pellegrinis ”försök” segla en bit över sin ribba. 

I minut 56 uppstod en situation som blev synnerligen diskutabel. Ajax anföll, men vi fick tag i bollen. Mkhitaryan som befann sig utanför eget straffområde stängdes/fälldes, men domare Taylor som stod på ”första parkett” viftade att spelet skulle fortsätta. Brobbey sköt sen ett skott som Pau Lopez räddade, men som Tadic följde upp och bredsidade in 0 - 2. Vilda protester från hemmaspelarna och först när bollen låg på mittcirkeln påkallades Taylors uppmärksamhet från VAR-rummet. Engelsmannen joggade ut för att kolla på en monitor och då ändrade han sig och gav Roma frispark, väldigt märkligt. Frisparken var i sig tydlig för de flesta, men att Taylor inte tog den direkt när han var typ 2 - 3 meter från situationen och sen ändrade sig var inte bra.

Med 30 minuter kvar undrade man både över taktiken, men också om laget blivit matförgiftade eller det var något annat. Det är sällan jag sett ett så vilje- och energilöst Roma under mina mer än 40 år som romanista. Man förstår Fonsecas matchplan med tanke på spelarnas situationer med skador och annat, men det var trots det sorgligt att se. Roma fick till sitt första anfall i den andra halvleken och då var man uppe i minut 64. Karsdorp passade till Pellegrini som försökte sig på ett inspel, men som täcktes till hörna. Strax därpå fick Veretout tveksamt gult och sen Mancini för protester då vi skulle haft en tydlig frispark när Pellegrini fälldes, men domare Taylor var nog uppenbart trött på allt maskande och spelförstörande spel så han struntade i att blåsa frispark. Man kunde nu skönja frustration hos hemmaspelarna och det utbyttes tydligt arga kommentarer mellan varandra. Precis när det verkligen höll på att braka samman smällde Mkhitaryan en boll vidare till en på vänsterkanten löpande Calafiori. Italienaren gjorde några ”dragningar” och en Ajaxback halkade i situationen. Calafiori tittade upp och försökte sig på ett inspel, men som tog på en back och efter att bollen tagit en tur i luften hamnade den till vår i särklass bästa avslutare Dzeko, som i ett läge som inte alls var så enkelt som det såg ut stötte in 1 - 1. Dzeko kördes sen över nere vid hörnflaggan av en bortaspelare trots att linjemannen stod precis bredvid. Det enda den assisterande gjorde var att vifta på bosniern att resa sig upp. Kanske hela domartrion borde uppsöka optiker för den andra assisterande hade missat flertalet offsider i den första halvleken. Calafiori fick några minuter senare problem med baksidan på sitt lår och tvingades avbryta matchen. Samtidigt byttes även Dzeko ut, men innan dess hade han fått gult kort för han oturligt trampat på en Ajaxspelare. In kom Mayoral och Villar och man undrade om vi nu skulle gå ner på en ren 4-backlinje. Inte alls, utan Vetetout fick kliva ut som wingback till vänster på Calafioris plats. 

Tiden började rinna ut för allt med frustrerande bortaspelare i synnerhet som bollkallarna verkade ha lämnat Stadio Olimpico. Man kan undra om det dock inte var bättre än de bollkallar Ajax hade i Amsterdam som kastade prick med bollar mot Romaspelare. Christante fick också han ett obegripligt gult kort i villervallan som nu uppenbarade sig. Mkhitaryan ersattes av Pedro och Karsdorp gjorde två horribla felpass och misslyckades med en klack som skapade ett gyllene kontringsläge. Mancini fick med sig en frispark och två Ajaxspelare varnades märkligt på slutet. Kanske Taylor hade i tankarna att om jag varnar spelare så blir de kanske avstängda när de ska möta Manchester United. 5 minuters tillägg var som en match på skolgården där båda lagen försökte att göra mål, men de flesta verkade att strunta i försvarsspel. Det går inte med ord att beskriva vad som utspelade sig och hur det såg ut, men det var minst sagt kaos överallt. 

Man kan säga och tyckta vad man vill om Romas prestation, men det finns mycket bakom siffrorna. Hur som helst så har vi slagit ut Braga, Shaktar och Ajax och förtjänar vår semifinalplats. Hur det än går mot United så hoppas man att vi kan mönstra ett starkt lag så vi kan göra det till en hyfsad kamp. Det stora problemet för klubbar på Romas nivå och med Romas ekonomi är att vi inte kan eller har råd att ha en stark trupp som kan kriga på alla fronter framför allt under en sån här komprimerad säsong som denna. Utan lönetak och utan det absurda FFP som uppenbart bara gäller för vissa klubbar är det omöjligt att utmana på allvar. 

What ever!

Forza Roma!

Arne Holmgren2021-04-16 13:46:56
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?