Lagbanner
Roma Awards Stagione 19/20
Säsongens anfallare - En självklar vinnare i Edin Dzeko.

Roma Awards Stagione 19/20

Säsongen är slut. En evighetslångsäsong som innehållit det mesta, från folkfester och hybris på Olimpico till öde fotbollsarenor och klassisk Roma-ångest över nya dråpliga missar. Med det tar vi även på oss den rödgula kostymen och delar ut priser till årets Roma-lag.


Innan ni läser det här. Det är en högst objektiv och ensidig jury, dvs undertecknad, som agerar prisutdelare. Således, mycket möjligt att ni tycker olika. Släng gärna in en kommentar med egna tankar, funderingar och pristagare. Daje Roma

Säsongens MVP (och säsongens mittfältare): Nicolo Zaniolo
I tuff konkurrens med kanske främst vår notoriske målspruta Edin Dzeko vill jag ge årets MVP-pris till Zaniolo. För mig blev det extra tydligt i och med hur illa det gick för Roma när Nicolo var borta, och hur bra det sedan gick när han var tillbaka.

I och med coronauppehållet kunde Zaniolo ändå göra en hel del matcher och trots en svår korsbandsskada gjorde han ett duktigt avtryck i årets lag. Nu gäller det att ledningen gör allt för att behålla och på sikt bygga laget kring denna blivande världsstjärna. Jag menar, inte ens en korsbandsskada hindrar den här killen från att dominera Serie A!

Säsongens skyttekung (och säsongens anfallare): Edin Dzeko
Men klart ska vår bosniske målspruta hyllas. 19 mål i alla turneringar det här året och många gånger är det Edins sista touch som gjort att laget kunnat tillskansa sig de nödvändiga poängen.
Dzeko är den blott fjärde Roma-spelaren som gör över femton mål i tre olika Serie A-säsonger. Hans totala målskörd i Roma är 106 mål, något som gör honom till den fjärde meste målgöraren i Roma. Det måste hyllas!

Säsongens värvning (och säsongens försvarare): Chris Smalling
Visserligen ett lån men ändå. Underdog-historier är alltid något som värmer. Speciellt när underdogen möts av kritik i mängder men lyckas motbevisa allt.
Smalling har gått från klarhet till klarhet i år och få var vi nog som var helt övertygade om att denne guldklimp måste hållas kvar. En permanent lösning på lånet från Manchester United står högst upp på min önskelista inför den kommande mercaton, bara att lösa Mr Friedkin!
Extra kudos till hur Smalling gör mycket gott för samhället och agerar ansvarsfullt i exempelvis corona-krisen och de stora problemen med rasism inom fotbollen.
I kampen om priset som säsongens försvarare tål det också att lyftas upp en sån som vår 24-årige Gianluca Mancini. Kom från Atalanta inför den här säsongen har gjort det riktigt riktigt bra. Vem trodde att Smalling-Mancini skulle bilda ett försvarslås av den här kalibern?

Säsongens finaste (och säsongens mål): Zaniolos super-raid mot SPAL
Tillbaka från korsbandsskadan fick han så göra det. Avsluta den sinnesjuka raiden mot Juventus och som han gjorde det. Start från egen planhalva och sen bara swish. Överstegsfinter, dubbelfotare och PANG. MÅL! Zaniolo tillbaka, på riktigt. Då rann det en och annan rödgul tår ner över kinden. Forza Nicoló!
 


Säsongens mål II: Edin Dzekos volley hemma mot Sampdoria
Det här är också en kasse som kom i slutskedet av säsongen. Hemma på ett tomt Olimpico, en nätt och vacker lobb från årets assistkung Lorenzo Pellegrini och därefter fick Dzekos vänsterdoja återigen presentera sig. Tjouff! På ett touch trycker han upp bollen i nättaket, Samps målvakt stod chanslös och gapade. 
Säsongens hetaste talang: Riccardo Calafiori
Det ska sägas att här kan jag vara ute på djupt Tibern-vatten i och med att jag inte sett särskilt mycket av Romas Primavera-lag. Men sett till rubrikerna och sett till den energi som denne 18-årige vänsterback kom in med i säsongens avslutande batalj mot Juventus kan jag förstå rubrikerna, och intresset från flera storklubbar.
I Rom-födde Calafiori kan det växa fram något riktigt bra och det är bara hoppas att vi får se mer och mer av denne supertalang! Kanske är det Calafiori som tar över efter Kolarov inom en inte alltför avlägsen framtid?
 

...??????

Ett inlägg delat av Riccardo Calafiori (@richycala)


Säsongens VAR: Veretouts bortdömda supermål
Minns ni den? Fransmannens bomb mot Sampdoria. Rätt upp i mål och en kasse som skulle givit en viktig kvittering. Men så, som sig bör när det kommer till en hel del italienska domslut. VAR-bussen hade hittat något. En hands, eller tja, en studs på en Gonzalo Villars arm, tätt inpå kroppen ska sägas, och vips, ett av säsongens mål bortdömt. Som tur var lyckades ändå Roma vinna den matchen med 2-1.

Säsongens felspark: Spinazzola-kicken mot Lukaku.
Först ska jag passa på att hylla Twitter-kontot Nightmares AS Roma – sök upp det! Tar vi oss då an uppdraget att dela ut årets felspark så går den till Spinazzola. Straffområdesduell och Spinazzola ska bara rensa bort bollen, men istället för att träffa bollen står där ett Inter-ben och pladask. Straff och mål för i Nerazzuri.
 
Säsongens avsked: Ciao Ciao Pallotta
Äntligen var så en era över, jag pratar förstås om den Pallotta-styrda dominansen. Mycket har lovats under de här cirka tio åren men det är inte många löften som har besannats. Istället har Pallotta blivit en mer och mer distanserad ägare och därtill behandlat ikoner som De Rossi och Totti på ett allt annat än berömmande vis. Nu kommer en ny ägare in och visserligen är det mycket möjligt att detta också är något som ger hybris till en början och sen klingar av, men vi får i alla fall hoppas. Något som vi inte varit särskilt bortskämda med på de senare åren.
Äntligen Pallotta – Benvenuti Friedkin!

Säsongens transfersoppa: Spinazzola – Politano
Också här får den gode Spinazzola ta emot priset. Den här gången som delaktig i en av säsongens allra rörigaste transferraguer. Nämligen den där det länge sågs som helt klart att Politano skulle lämna Inter för Roma, och att Spinazzola å sin sida skulle gå till Contes gäng.
Det var till och med så klart att Politano landat på Fiumincino och vi gjorde oss redo att välkomna en nygammal Romanisti till laget. Men så, hepp. Allting rasade samman och istället fick vi se en gråtandes Politano lämna Fiumincino och bege sig tillbaka till Milano, och därefter Gattussos Napoli.

Säsongens Mona Lisa: Pau Lopez mot Lazio.
Derbyt hade börjat förvånansvärt bra och Roma hade faktiskt ledningen mot Lazio. Men så slängs en hörna in och därefter blir det ett kaos värre än morgonrusningen kring Vittorio Emanuele. Lopez boxar rakt upp i himlen, nästan så att bollen snuddar de romerska himlavalven. Ännu mer rörigt och till sist vispar Acerbi in kvitteringen. Mörker!
 

Erik W@ErikWinell2020-08-11 07:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?