2021-05-09 18:00

Roma - Crotone
5 - 0

Roma - Crotone 5 - 0 i en match som mest spelades för det akademiska slutresultatet

Fonseca stod inför en match där han saknade inte mindre än tretton (13) spelare, vilket egentligen borde omöjliggjort en hemmaseger. Dock formerades styrkorna klokt, med bland annat fyrbackslinje, men framför allt så höll motståndet riktigt dålig nivå. Cosmi som hoppat in under säsongen har inte ett material som har haft en rimlig chans att klara sig kvar i Serie A.

Fonseca fick som nämnts i ingressen spela med de spelare han hade till sitt förfogande, vilket innebar att vissa spelare fick spela på ovana platser. Främst tänker jag på Reynolds som fick starta matchen som vänsterback, vilket inte kändes naturligt alls för honom. Andra spelare att reflektera över var Fuzato i målet och Darboe på mittfältet.

Inledningen av matchen var avvaktande och den första tillstymmelsen till målchans fick bortalaget då Ounas rusade förbi Ibanez, men den senare stod för en tröjdragning och sen kunde inte bortaanfallaren komma till skottläge. Strax därpå satte Pedro fart och fälldes strax utanför Crotones straffområde. Pellegrini steppade som vanligt upp och han bombade på ett stenhårt skott som dock gick rakt på bortamålvakten som kunde styra bollen till hörna. Den första kvarten kan sammanfattas med att Roma dominerade utan att skapa några heta målchanser och Crotone satsade på att ligga lågt. Pedro fick ett läge efter att Pellegrini assisterat, men hans inlägg kunde viftas bort till ännu en hörna. I efterdyningarna till hörnan pangade Mkhitaryan bollen i stolpen från minimal vinkel. Nära igen var det minuter senare efter samspel mellan Karsdorp och Mayoral där den senares skott tog på en back och ut till ännu en hörna. På den efterföljande hörnan nickade Mayoral i ribban och sen hade Mkhitaryan ett skott som fotparerades av målvakten. Efter halvtimmen spelade kunde man fortsatt konstatera att Crotone låg lågt och vi spelade allt för mycket på tvären av planen. En tanke som slog mig var varför vi inte valde att ligga lågt själva under en period bara för att kunna locka ut bortalaget från sina skyttegravar.

Darboe måste få lite beröm för sin insats redan här. Han spelade enkelt, låg fint i banan och läste spelet alldeles utmärkt. Man kunde även se Karsdorp som fuskade i sitt försvarsspel och spelade ett positionsspel som han gjorde när vi spelade med tre mittbackar och han själv var wingback. Halvleken avslutades med att Pedro drev förbi 3 spelare och sen passade han till Pellegrini som drog ett skott som målvakten hade stora problem med och senare nickade Perdo över efter ett inlägg från Mkhitaryan.

Efter den första halvleken kunde man konstatera att funderingarna från FIGC om att minska antalet lag i Serie A borde vara allt annat än just funderingar. Underhållsvärdet på matchen för fotbollsintresserade var minst sagt lågt. Ibanez spelade bra och hade full koll på Simy även i luftduellerna. Någonting hände dock med brassen och han ersattes av en annan brasse, Juan Jesus

Den andra halvleken skulle dock bli en målkavalkad för hemmalaget och det första målet kom redan i den andra minuten av halvleken. Lite flyt vid förspelet var det när Pedro lade en frispark från fel ställe, men domaren tillät det. Spanjoren hittade fram till Mkhitaryan som vände upp i offensiv box och passade snett bakåt till Mayoral som enkelt placerade in 1 - 0 med vänsterfoten. Crotone stack sen upp i ett anfall och efter ett inspel nickade de tätt utanför den ena stolpen. Pellegrini slarvade och Darboe tvingades att ta ett taktiskt gult kort. Nu efter vårt ledningsmål tvingades Crotone att krypa ut ut sitt hål och matchen öppnade sig på ett trevligt sätt. Med halvtimmen kvar ersattes Reynolds av Santon och Christante fick ett gult kort för spelsabotage. Pedro ersattes senare av Pastore och det blev ett lyft när det gäller att skapa bra målchanser. Direkt hittade argentinaren fram till Mayoral som nästan tvingade fram ett självmål från bortalaget. Sen kom ett mål för hemmalaget som fick Cosmi att gå i taket. Santon kastade ett inkast mot Pellegrini, men där den sista hemmaspelaren släppte yta i stället för att stå mellan bollen och målet. Så klart missade han bollen och Pellegrini fick fri gata och kunde enkelt bredsida in 2 - 0. Nu föll det några fler mål i tät följd och Pellegrini slog till igen med ett vänsterskott från straffområdeslinjen efter passning från Mkhitaryan. Fem minuter senare passade Pellegrini fram Karsdorp som i helt fritt läge märkligt nog passade till Mkhitaryan som hade klart svårare läge att få in bollen i mål, men han var stensäker, 4 - 0. Detta var armenierns första mål sedan 31/1. Med 10 minuter kvar fick några fler primaveraspelare lite grästid, Darboe ersattes av Bove och Christante av Zalewski. Pellegrini flyttade ner ett steg och vi var precis lika överlägsna som innan bytet. I sista minuten passade Pastore fram till Zalewski som spelade bollen vidare till Mayoral som enkelt satte 5 - 0 längs gräset.

Tre matcher återstår i serien, Inter borta redan på onsdag och sen väntar derbyt till helgen. Frågan är vad som är bäst, om vi slutar 7:a blir det europspel, men om vi slutar 8:a kan vi ha en smalare trupp och lägga mer energi på Serie A. Det som sker, sker..