Roma - Fiorentina
2 - 0

Roma - Fiorentina 2 - 0 i säsongen hittills bästa insats

Fonseca mönstrade sitt starkaste lag för dagen där Smalling ersatte Kumbulla. Högerbacksplatsen, den allmänna spottkoppen, tillföll Karsdorp, som faktiskt var mer än godkänd, nästan till och med bra.

Knappt hade man hunnit sätta sig tillrätta och Orsato blåst igång matchen så spelade Mirante upp bollen till Veretout vid egen straffområdeslinje, ett passningsalternativ som emellanåt orsakat problem i andra matcher. Veretout tappade bort bollen och denna gången avslutade Castrovilli tätt utanför. Sekunder senare blev det farligt när samme Castrovilli vände bort Pellegrini inne i straffområdet och spelade bollen parallellt med mållinjen, men utan att någon ”anfallare” var på plats. På tal om anfallare i Fiorentina så hade Iachini satt upp Callejon och Ribery, vilket kanske inte är några utpräglade prima puntas. Egentligen hade Fiorentina 7 mittfältare på planen, flera väldigt namnstarka, men förutom de första 10 minuterna av matchen hade de ständiga problem att åstadkomma något positivt. I stället var det hemmalaget som gjorde det första målet och ännu en gång var det Mirante som smällde iväg en boll med riktning mot Dzeko. Perfekt för oss så gick två backar upp mot bosniern, men alla de tre missade bollen och Spinazzola sprintade mot målet. Väl inne i boxen försökte han passa över till framstörtande medspelare, men bollen stannades upp på försvarsben. Dock inte bättre än att Spinazzola enkelt kan placera in 1 - 0 i fel hörn för Dragowski. Strax därefter var det nästan tid för nästa hemmamål. Först samarbete mellan Spinazzola och Dzeko, men en back styrde bort bollen till hörna. På den hörnan som slogs av Pellegrini knäade Dzeko bollen tätt över ribban. Strax därefter gjorde Ibanez en perfekt brytning, bollen hamnade hos Dzeko som samspelade med Pedro som sköt tätt utanför. Och på en hörna minuter senare nickade Dzeko i perfekt läge, men tyvärr lite för mycket rakt ner i backen så att Dragowski kunde rädda.

Bosniern blev sen ”tvingad” att göra en taktisk fällning vid en bortaomställning och fick gult kort. Pellegrini verkade ha övat på att slå hörnor på sistone och han bombade in den ena efter den andra mycket bra. Veretout hade lite problem med sina mottagningar och bollarna studsade ifrån honom lite väl ofta. I den sista tredjedelen var vi lite fantasilösa och de klara målchanserna kom aldrig. 2 - 0 borde kanske kommit efter väldigt bra passningsspel och där först Karsdorp sköt och Mkhitaryan följde upp svagt på den första returen så Dragowski kunde styra ut hans skott till hörna. Roma påminde i detta skede av halvleken om en bisvärm som vägrade tillåta Fiorentinaspelarna en lugn stund. Pedro var överallt, lite som den där fågeln i Kalle Anka på julafton. Detta var den absolut bästa halvleken för hela säsongen.

Fiorentina tog ut den varnade Castrovilli i paus och satte in Pulgar, men vi fortsatte att trycka tillbaka bortalaget. I minut 52 drev Pellegrini snyggt ifrån Caceres som tycktes trippa vår spelare, men ingen straff i det läget av Orsato. Strax därefter trixade sig Veretoout igenom och fick iväg ett vänsterskott längs gräset strax utanför sitt gamla lags ena stolpe. Bonaventura blev ersatt att Vlahovic och Fiorentina började få lite linjer i sitt spel. Matchen jämnades ut spelmässigt, men det var fortfarande vi som skapade de målchanser som uppstod. Mkhitaryan drev ettrigt förbi tre hemmaförsvarare, men precis när han skulle skjuta bröts försöket av ett hemmaben till hörna. På närbilder kunde man nu se att Karsdorp var helt slut så man väntade in ett byte där, dock skulle Fiorentina få en hörna först, men den slogs på tok för hårt och långt av Biraghi. Veretout krigade ifatt den, spelade upp till Dzeko som sen i perfekt läge släppte bollen till Mkhitaryan som på en touch spelade fram Pedro till öppet mål. Spanjoren kunde inte missa och 2 - 0 var ett faktum. Nu kom också bytet för Karsdorp som ersattes av Bruno Peres och Pedro ersattes av Carles Perez. Bruno Peres väggade direkt med Pellegrini och assisterade nästan Mkhitaryan, men dennes skott blev till en ny hörna. Med tio minuter kvar ersatte Christante Pellegrini som var synnerligen lyckad i dagen match. Kouame som precis kommit in hade ett fint nickläge som emellertid Mitante fångade säkert. Antingen var det så att Fiorentina flyttade upp sina ställningar eller så var det vi som tillät dem att göra det.

Man kunde konstatera att Dzeko verkligen inte fick mycket med sig från Orsato, men när Quatra drog på en synnerligen hög sula rakt mot smalbenet blev det given frispark och ett korrekt direktrött kort för bortabacken. Veretout blev utbytt på slutet mot Kumbulla och Mancini flyttade upp ett steg till mittfältet. Matchen avslutades med att Christante han få sitt nästan obligatoriska gula kort och Dzeko misslyckades med att få träff på bollen i hyfsat läge.

Detta var den i särklass starkaste insatsen för säsongen och man var aldrig ens i närheten av att vara orolig för poängtapp. Det var ingen alls om föll utanför ramen idag och det är inte lätt att utse vem eller vilka som var våra bästa spelare under matchen. Jag sätter Smalling som MVP tätt följd av Mancini, Ibanez och Dzeko. Fonsceca klassade ut Iachini som knappast överlever hela säsongen på Fiorentinabänken. Snarare tror jag det kommer ske en förändring väldigt snart eller rättare sagt ändringen kommer att komma så fort Luciano Spalletti blir fri från Inters bojor.