1 - 2

Roma - Juventus 1-2, återigen en fin insats utan poäng

Några snackisar innan match var om vi skulle spela med tre-(fem)backlinje för att Florenzi inte skulle bli lämnad ensam mot Ronaldo och om Zaniolo var riktigt kurant efter varningsflagg för knäproblem i veckan.

Roma startade med den uppställning vi vant oss vid under den senaste tiden, dels därför att vår poängskörd har varit god, men framför allt för att vi ständigt har en drös spelare i sjukstugan eller rättare sagt på Villa Stuart. De senaste säsongernas matcher mot Turinlaget har på de tre senaste matcherna gett två vinster och en oavgjord, men man kan då lägga till att dessa matcher har spelats i maj månad då Juventus redan varit så gott som klara serievinnare.

När man möter ett motstånd av högsta klass brukar det vara en självklarhet att man går in resolut i både ord, tanke och handling, men det var allt annat än så vissa spelare tyvärr agerade. Redan i minut två fick vi en typisk ”Ronaldofrispark” emot oss efter en lätt touch på strumpan och portugisen trillade och grimaserade. Frisparksläget var ganska långt ut mot sidlinjen och med elva blåklädda (bortaställ hemma?) i egen box var det oförlåtligt att Demiral fick stå så fri på den bortre stolpen och trots en mycket liten nicktouch av Smalling kunde turken påpassligt stöta in 0-1. Man vill inte hänga ut någon, men Kolarovs agerande i situationen var allt annat än stabil. I minut fem fick vi hörna, som dock inte slogs bättre än att bortalaget kunde ställa om i tre mot två läge som dock slarvas bort. Ännu en hemmahörna minuter senare som också den slogs för lågt. Juventus kom upp i ett ströanfall och det slutade med inspark för oss. Randigt stod högt med flera spelare och väntade på att ett tillfälle ska dyka upp och straffa oss, vilket var precis det som hände. Pau Lopez spelade ut bollen till Veretout vid det egna D:et, men han tog emot bollen i stället för att spela tillbaka den på ”ett”. Dybala valde att gå på ”fel” sida (Veretout´s blinda) och snoppade enkelt av honom bollen. Fransmannen försökte reparera situationen först med en tröjdragning och sen med att försöka spela iväg bollen. Här gjorde Dybala ytterligare en smart grej när han känner att brytningen är på väg så satte han ut benet i sidled för att bli kapad av Veretout och det är precis det som händer. Guida har inga alternativ utan pekade bestämt mot straffpunkten. Inget att säga något om, fråga var väl mest om det också var utvisning eller inte. Omöjligt att bedöma på de tv-bilder som visades, men gult kort, straff och 0-2 (Ronaldo) efter tio minuterar ju allt annat än den resoluta inledningen som man önskade.

Detta scenario har utspelat sig mellan dessa lag tidigare, oftast i mötena i Turin. Ofta har det varit tveksamma domarinsatser som fällt oss, men nu var det absolut inte Guida, utan vi själva som satt hårt i skiten. Nu skulle det kunna gå hur som helst (vi är ju trots allt Roma), men en upphämtning kändes väl med handen på hjärtat inte särskilt trolig. Hur som helst så kapade Juventus nummer 5 en Romaspelare strax utanför eget straffområde och fick gult kort, men trots att inspelet blev farligt mynnade det bara ut till ännu en resultatlös hörna. Kolarov fick gult för en till synes harmlös fällning, men reprisen avisade att det var helt rätt att varna. Demiral, som gjorde 0-1 målet, hoppade högt på ett inlägg en stund senare, men landade så illa att han var tvungen att byta. Knäskada förmodat och då ersattes han med De Ligt, inköpt för i runda slängar 750 miljoner. I den 18:e minuten borde vi satt en reducering. En för dagen pigg Florenzi spelade in ett hårt inlägg som Sczecesney tappade rakt ut till en förvånad Pellegrini som fick fritt skottläge med vänstern. Han bara bombade på med kraft och lyckades att träffa rakt på Rabiot som stod strax framför egen mållinje, suck! Det var enklare att sätta det läget än att missa det. Matchbilden var tydlig, Roma hade boll och tryckte på framåt medan Juventus spelade på våra misstag och med omställningar. Den tyvärr opolerade Mancini klippte Matuidi´s hälsenor och blev varnad och Pellegrini tappade enkelt en boll vid mittlinjen som kunde blivit ett farligt läge för gästerna. Strax efter halvtimmen spelad hände så klart det som inte fick hända. Zaniolo drev upp bollen från i stort sett eget straffområde förbi halvdussinet randiga spelare. Väl framme vid offensivt straffområde uppstod en konstig situation då dels Rabiot som jagade Zaniolo, men också att De Ligt stod i vägen. Zaniolo föll och det kändes mest som om han var trött efter den långa ruschen. De Ligt blev varnad i situationen, men det var ett tveksamt beslut efter man sett repriserna. Zaniolo fick lastas upp på golfbilen och tankarna gick tillbaka i tiden dels till när Totti 2006 åkte på samma bil (med bruten fot), men även på när Strootman blev utburen i Neapel. Rapporter i veckan var ju att Zaniolo hade haft någon känning i knät i samband med träningen, men att han trots allt startade matchen. Man minns Strootman som varit vår bästa spelare fram till sin skada och att även han hade haft känning i knät efter en landskamp, men att han ändå tilläts att spela. Bytet skedde direkt och Cenzig Ünder hoppade in. Turken som faktiskt visat upp flertalet pigga inhopp även om det bara var några minuter åt gången gjorde på nytt en stark insats. Frisparken som Zaniolo fick sköts tyvärr över av Kolarov. Efter det gick matchen in i ett ”stand-by-läge” och spelarna från båda lagen var lite tagna av händelserna med både Demiral, men främst Zaniolo. Med fem minuter kvar av den första halvleken snoppade Diawara bollen av Ronaldo vid en omställning och det var bara ett i en drös av tillfällen där Diawara var outstanding! Två minuter innan paus sköts ett skott upp på De Ligt´s näsa och man hade hoppats på att den där domaren från Skottland skulle ha dömt matchen, men absolut ingen straff där. Halvleken avslutades med att Diawara sköt över och Juventus nummer 5 körde en riktig indianare när han slog en passning diagonalt framför eget straffområde där Perotti kunde bryta passningen och Quadrado blev tvungen att kapa den förre. Ett ännu mer centralt läge för Kolarov, men lite väl nära målet för att kunna få den exakta curlen på bollen. Mycket riktigt tog bollen i muren och så var den chansen borta. Det absolut sista som hände var att Ronaldo fick en halvt friläge där Pau Lopez snyggt räddade. Halvleken summerades med att vi hade ett litet, men konstant tryck och vann bland annat hörnstatistiken med 6-0, men Juventus ledde matchen med 2-0.

Mattias Concha sammanfattade halvleken med att ”Roma har mycket att fundera på i paus” men jag förstod inte var han menade. Vi var ingalunda utspelade, tvärt om, det var vi som var spelförande och skapade faktiskt chanser, något vi historiskt sett i många matcher mot Turinlaget ens aldrig gjort.

What ever!

Kolarov som för en gång skull gjorde en svagare insats än vanligt missade nog lika många passningar och mottagningar i denna match än han gjort sammanlagt under sina samtliga matcher under säsongen, fumlade ut en enkel passningen över linjen, men publiken misströstade inte utan supportade laget hela matchen. Juventus fick faktiskt en hörna i början av andra halvlek, men sen fick vi fem hörnor på i stort sett fem minuter, något som vi aldrig kunde omsätta i mål eller ens någon riktig farlighet. I svallvågorna från en hörna i 54:e minuten spelade Ünder in ett inlägg mot den bortre stolpen där Mancini dök upp, men han sparkade hål i luften när han försökte sig på en volleybredsida med vänsterfoten. Minuter senare var Mancini igen i farten, nu med att tälja lite på randiga hälsenor vilket kunde blivit allvarligt då han redan hade en varning. Vi fortsatte med tryck framåt och även om vi låg under så presterade vi på många sätt en fin insats, bl.a. Florenzi bombade ett skott högt över efter inlägg och ”utnickning" från bortaförsvaret. Christante var tillbaka på bänken och fick byta med Veretout och strax därefter skickades bollen in till Dzeko som sköt i stolpen. I kalabaliken som följde nickade Ünder bollen mot mål och Sandro som fick bollen på kroppen råkade göra en ”Smalling-rensning” med armen utan att domaren agerade. När väl bollen gick ut VAR-ades situationen och straff utdömdes för hemmalaget. Jag vet inte vad jag tycker och dessa straffar, men i denna situationen fick Juventus ingen fördel av handssituationen, utan snarare en nackdel då bollen troligtvis hade åkt ut till hörna. Nåja, domaren dömer och Perotti förnedrade polacken i buren med att lyfta blicken precis innan tillslaget för att kunna lyfta in reduceringen till 1-2 åt motsatta håll som Sczeceney kastade sig åt. Sarri gjorde dubbelbyte direkt och slängde in Danilo för Ramsey och Higuain mot Dybala. Pellegrini gjorde inte sin bästa match och hade flertalet felpassningar. Offensivt hamnade Ünder ofta ganska centralt och det oroade bortalaget mycket, speciellt när vi hade Diawara som spelade perfekta passningar till framåtlöpande medspelare. Ronaldo som inte syntes särskilt mycket i spelet, men som alltid har förmågan att dyka upp på rätt ställe i boxen kom mycket riktigt också i ett närmast drömläge, men nickade för ovanlighets skull utanför ett i stort sett givet mål. Dzeko var väl godkänd igår, främst därför att han krigade på i båda riktningarna och han spelade enkelt (rättvänd) ute på plan och Diawara var som en bläckfisk som med sina tentakler sög in bollar från alla håll. Vi satsade friskt offensivt, vilket givetvis lämnande oceaner av ytor bakom oss och vid ett sådant tillfälle kom bortalaget i ”tre mot ett”-läge där bollen spelades fram till Higuain som med vänstern smällde in ett fräsande skott i den bortre gaveln, dock för en gång skull avvinkad för offside. VAR-granskningen visade offside med ca en decimeter. Tyvärr vinkade inte assisterande för flertalet offsider som var betydligt mer uppenbara än den på Higuain. Med tio minuter kvar fick vi ytterligare en frispark i inläggsläge och när vi äntligen fick ett riktigt bra läge (Kolarov) så nickades bollen rakt på Sczeceney. Christante som vi inte sett på några månader lyckades som vanligt dra på sig en varning efter att inte ha hängt med i svängarna och strax därefter satsade Fonseca på att köra med två anfallare. En med stigande form, Perotti ersattes av Kalinic som direkt fick gult kort när hans arm träffade Bonuccis hals och denne la sig ner och höll sig för ansiktet, precis som vanligt. Matchen rullade vidare och väl inne på tilläggstiden spelade Christante bollen i djupled för Dzeko som missade bollen i kamp med en bortaback (De Ligt) och Pellegrini ännu en gång sparkade bollen högt över ribban. Vi fick en hörna där Diawara slutligen försökte att placera in bollen utifrån, men Sczeceney kunde enkelt fånga lyra på det försöket. Christante skickade även han ett skott högt över innan slutsignalen efter en sista hemmaforcering. Florenzi lyckades i sista minuten få ett gult kort och därmed är våra båda ytterrockar avstängda i nästa omgång.

Att sammanfatta denna matchen är inte så svårt. Vi gör en positiv match där vi skapar tillräckligt för att göra klart många fler mål än vårt enda. Med miljardvärvning på en eller två anfallare så hade vi nog lyckats få in några bollar till. Fonseca chansade inte med trebackslinje och gjorde för övrigt fina och kloka byten, men Juventusspelarna var mer kliniska när de väl fick chansen. De som spelade för hemmalaget ska så klart ha beröm för mycket och endast några spelare kom inte riktigt upp i sin normala nivå. Bäst av alla var Diawara tätt följd av Mancini, Smalling, Florenzi, Ünder och Perotti. Ser man till statistik så vann vi hörnmatchen med 13-2 och skottstatistiken med 15-4.  Juventus vann insparksmatchen med 12-1 och matchen med 2-1. Det känns som om vi har något på gång, men saknar det där lilla extra. Givetvis hade det varit önskvärt att undvika skador, men det verkar som om när en spelare kommer tillbaka så skadas någon annan. Man undrar också det här med muskelskador, Kluivert har t.ex. varit borta i snart 1,5 månader och Pastore i snart 2.