Lagbanner
Roma-panelen del 2 - Så går det för Mourinho i Roma

Roma-panelen del 2 - Så går det för Mourinho i Roma

Del två av Roma-panelen surrar Mourinho - Här med spåkulan i högsta hugg!

Här med framtidsfokus - Del 1 och våra direkta reaktioner finns här. 

Panelen: 

Emma Sarhatlic
Gusten Dahlin
Erik Carenholm
Arbresha Bega
Erik Winell
Michael Kallbäck
Edvin Thunborg
Pontus Wahlroos
Robin Jenelius
Philip Lantz
David Roufpanah
Jesper Lindh
Ronnie Svensson
Johan Kihlbom
Marcus Birro


Vad förväntar du dig av ett Mourinho-coachat Roma?


Marcus: Framförallt utgår jag ifrån att ägarna lovat honom en rejäl satsning, både när det gäller spelare och annat. Sedan hoppas jag att han kan sätta en defensiv som sett bedrövlig ut. Även Romas uppspel genom lagdelarna har varit bedrövlig i år. Vi har tappat hysteriskt mycket boll i alla möjliga lägen.

Emma: Inga mirakel, man är väl trots allt realistisk. Alla gapar om att det blir ett "tråkigare" Roma (som om Roma är roliga nu, ha) och tja, det blir det nog - men på köpet också ett mer stabilt Roma. Ett som inte är så pass svajigt att de ena dagen tycks rimligt att kunna slå PSG, andra omöjligt att ens kryssa mot otroliga Benevento. Det förväntar jag mig. Får vi dessutom se ett lite mer kaxig lag, med lite mer livsglädje och lite mer grinta nu när de gjort sig av med Fonseca vore det ju bara ett plus i kanten.

Gusten: Ett mindre fartfyllt, men mer stabilt fotbollslag som förhoppningsvis både är jobbiga att möta och jävligt svårslagna. Jag vill se spelare som sliter för tröjan, för sina lagkamrater, för sin tränare och inte minst för curvan. Den effekten fick den gamle Mourinho på sina lag och jag både hoppas och tror att han vill bli den tränaren igen, nu när han är tillbaka i Italien.

Erik C: Öppna konflikter och stora rubriker. Mourinho kommer aldrig acceptera den nedärvda latheten som finns på Trigoria. Det är väl det de flesta hoppas ska förändras; en annan mentalitet i och runt klubben. Men det lär också bli spektakulära konflikter i och med media, och inte minst med egna spelare. I en stad där allt läcker ut lär det gå hett till. För fixstjärnan Zaniolo kan det exempelvis bli en omvälvande och omtumlande period. Taktiskt vet vi vad vi får. Totalt försvarsfokus och ett direkt kontringsspel.

Arbresha: Ett bättre defensivt Roma. Men tittar man på spelarmaterialet Roma har så är laget väldigt offensivt. Förväntar mig minst 5 värvningar och en del utrensning.

Erik W: Mer defensiv struktur. Kanske inte lika roligt och underhållande som tidigare men nog får vi ett mer säkert spelande Roma. Förhoppningsvis ökar också effektiviteten framåt med någon ny toppstriker!

Michael: Ett betydligt bättre försvarsspel än tidigare. Och att vi vinner fotbollsmatcher. Det behöver inte vara snyggt längre, bara vi vinner för omväxlings skull.

Pontus: Mina förväntningar är väl de som kännetecknar Mourinho som tränare, ett defensivt lagt lag som beaktar och utgår till viss del från motståndarna. Ett par tunga nyförvärv kan jag tänka mig att Mourinho vill få in i samband med detta.

Edvin: Haha, bra fråga! Det ännu tråkigare Roma just i spelet förväntar man sig nästan när man får in Mourinho, kan ju hoppas att försvaret blir lite bättre.

Robin: Taktiskt disciplinerade spelare, mittbackar som inte går på offensiva räder när man leder med 2-1 på bortaplan.

Philip: Förväntar mig en stark defensiv med riktigt bra kontringsspel och så som vår trupp ser ut idag och med kanske lite nyförvärv så är det en perfekt trupp för just detta. Snabba spelare på kanterna och ytterforward som kan sticka fort i omställningarna. Plus att jag kräver en CL plats med just Mou vid rodret det finns ingen plats för EL längre om man satsar såhär.

David: Jag förväntar mig att svängningarna blir mindre. Tyvärr har vi nästan vant oss vid att se ut som ligans bästa lag i 30-60 minuter för att sedan krascha. Eller att man slår de stora klubbarna men veckan efter tappar man poäng mot jumbon. Med Mourinho lär det bli en mer jämn kvalitet och ett mer solitt försvarsspel. Jag tror också att hans stil passar bättre i italiensk fotboll. Jag tror inte att det kommer bli så frejdigt, han är en tränare som vill ha resultat före allt annat. Men det kommer utan tvekan finnas en större tydlighet i hur laget spelar och framförallt kommer vi nog se ett lag som blir coachat under olika delar av matchen. Är det något Mourinho kan så är det att coacha aktivt, så var uppmärksamma på hur laget lär bli mer taktiskt flexibla med små ändringar för att vinna matcher.

Jesper: Ett Mourinho styre så hoppas jag väl att defensiven sitter. Tror han kommer kunna göra succé med försvararna: ibanez, Mancini, Smalling, Reynolds och Calafiori! Just att han har blivit hånad på grund av defensiva tänket och tråkig fotboll så ser vi nog en annorlunda Mourinho hos Roma. Han kan inte göra samma sak med ”mindre” mat på matbordet.

Ronnie: Nu har jag inte hunnit läsa in mig riktigt, antar att kontraktet är på ett år. Han brukar leverera en bra första säsong. Så jag måste tro på en CL-plats. Att han sen är en surpuppa är en helt annan sak

Johan: En mer organiserad defensiv och i bästa av världar ett blixtrande kontringsspel. I den sämsta av världar ett håglöst Roma utan någon energi eller entusiasm. Ungefär som nu alltså, så det kan ju förhoppningsvis inte bli väldans mycket värre.


Kommer Roma vinna några titlar under Mourinho? 


Marcus: Det blir tufft. Men jag tror verkligen att vi kan komma en bra bit närmare.

Emma: Det blir en Coppa-vinst. Nu när han är utskrattad av hela England måste han ju bara få återupprätta hedern på något sätt (och ligan är för lång ifrån).

Gusten: Får han sitta kontraktet ut, alltså till och med säsongen 23/24, så absolut. Till ett hundra procent.

Michael: Svårt att säga. Man hoppas ju, men det har man ju gjort i över 20 år snart sen senaste scudetton...

Erik C: Till skillnad från min förtvivlade reaktion verkar alla mina italienska vänner jubla. ”Äntligen kommer vi börja vinna”, är mantrat man hör. Det är vad som talar för honom – att i Italien och i Rom är hans anseende fortfarande oerhört högt. Men kommer han att lyckas? Inte på kort sikt. Förutsättningarna finns inte i Rom. På lång sikt? Vem vet - Mourinho har väl aldrig satt sikte på något på lång sikt.

Arbresha: Nej

Erik W: Jag säger ändå ja. Får han fortsätta tills säsongen 23/24 så hinner han åtminstone vinna en Uefa conference League. Frågan är bara hur attraktivt det är men det släpper vi nu.

Pontus: Jag har svårt att se Roma ta en titel under de närmsta åren, tyvärr. Jag som person är alldeles för pessimistisk för det. Men jag hoppas att Mourinho kan bidra med att slåss om Europaplatserna, för de ska en huvudstadsklubb i Romas kaliber vara med och utmana om under varje säsong.

Edvin: Haha, nej det tror jag faktiskt inte.

Robin: Grejar vi 7:de platsen så vinner vi Conference League nästa år.

Philip: Jag hoppas och tror detta. Men framförallt tror jag man återigen kan etablera sig som en toppklubb i Serie A och kommer en titel så är det bonus.

David: Det hoppas jag, men det är en lång väg från dagens lag till att vinna titlar. Möjligtvis att man på motivation kan gå långt i cupspel. I dagsläget är truppen för svag för att slåss om ligan, men vi får se vad dom skrapar ihop för trupp. Om han stannar hela kontraktstiden så ska vi inte bli förvånade om Roma utmanar om titlar år 2-3 som han är där. Men jag tror vi i första hand ska se detta som en fas där klubben sätter en ny riktning och en ny standard.

Jesper: Återstår att se vad som kommer in/ut! Mourinho brukar vara ganska öppen med att vara missnöjd eventuellt klaga på klubbens transfers när silly season stänger. Bra med att Fonseca får säsongen ut och Mourinho tar tag i årliga nybygget i sommar.

Ronnie: Nej

Johan: Jag hoppas ju givetvis att jag har fel, men nej. Präglad av det senaste decenniet så går jag in i den här resan med väldigt mycket skepsism.


Vad ger du Roma för betyg på värvningen av Mourinho?

Marcus: Facit finns alltid i framtiden men jag ger den en stark fyra. Jag älskar tanken och tanken är vacker.

Emma: 4/5 pizzaslice-ar! Andiamo!

Gusten: Jag ger dem betyget att jag sen bomben briserade inte tänkt på något annat.

Erik C: Betyget blir ett frågetecken – och ett utropstecken. Mourinho är ett statement. Min personliga känsla är dock förtvivlan. Nu ska den minst charmiga truppen i Romas historia få den minst charmiga tränaren i fotbollshistorien. Det krävs att han gör det omöjliga och vinner, för annars lär det inte finnas mycket att älska.

Arbresha: På en skala 1 till 10? 3, det kunde varit Spalletti.

Michael: En 5 av 10 på förhand. Dvs lika långt/kort avstånd till en 1 som en 10. Med andra ord lika långt avstånd till att det går käpprätt åt helvete till att det blir decenniets succé.

Erik W: 5, ur marknadsföringsvinkel. Roma toppade nästintill alla fotbollsmedier ett helt dygn. Fansen eldades igång. Den effekten fick vi och den ska inte försummas med tanke på lagets urusla form och att man faktiskt är sjua, snart åtta, i Serie A. 

Fotbollsmässigt en 3a. Osäker på var Mourinho står nuförtiden - Ge oss titel-Mourinho så är det en femma! 

Pontus: Det är ju en sanslöst mäktig värvning, både för Roma och för hela Serie A. Mourinho kommer bli välkomnad med öppna armar i Italien och jag tycker att värvningen är en av de största. Det är fantastiskt kul att se så många mäktiga tränare som befinner sig i Italien just nu! Men, jag har jättesvårt att ge något betyg… det känns som att allt och ingenting kan hända med hans ankomst i klubben.

Edvin: Ah okej, men säg en 2a eller en 3a av 5. Man får väl ändå va lite positiv i allt i guess.

Robin: 4+

Philip: Svårt att sia om nu när han haft tyngre år i England men det är ändå ett väletablerat namn man tar in och tycker ägarna visar att man menar allvar med detta. Så i det stora hela så ger jag värvningen väl godkänt och det är kanske 10-15 namn på sin höjd som skulle smälla högre än Mou.

David: För mig är det ett toppbetyg, det är många som nämner att han inte längre är bra osv. Han har vunnit 8 ligatitlar och vunnit ligan i Portugal, Spanien, Italien och England. Att han inte vunnit ligan med Manchester United och Tottenham är ju egentligen inget misslyckande om man ser till konkurrens mm. Framförallt så är det ju så att han ÄR vår nästa tränare så nu är det bara att ställa sig bakom detta och stötta laget till nya framgångar.

Jesper: 4/5. The special one måste visa sig som den stor tränaren han är. Stort stort namn för Roma att få in, senaste namnet i mina ögon storleks mässigt var Capello möjligtvis Ranieri. Lite rädd för lönen Mourinho får men på hans CV förstärks ju inte lönekraven från honom precis.

Ronnie: En 2:a, jag är helt ärligt jätteförvånad. Men jag hoppas såklart att han överraskar mig positivt.

Johan: Imagemässigt och marknadsmässigt är det ju 5/5. Det är ett stort namn som ger eko, och det för ju med sig vissa förhoppningar om att Friedkins lovat att slå sönder sparbössan då Mourinho inte direkt brukar utveckla ofärdiga spelare i första hand. Sportsligt 2/5 med tanke på hans senaste äventyr, men det höjs något av att Serie A är något annat än vad som försiggår borta på öarna.

Erik Winell@ErikWinell2021-05-05 17:00:00
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?