Lagbanner
Olympiastadion, 2021-03-11 21:00

Roma - Shakhtar Donetsk
3 - 0

Roma - Shaktar 3 - 0 vilket var väldigt bra utdelning för gulrött

Roma - Shaktar 3 - 0 vilket var väldigt bra utdelning för gulrött

Roma kunde nästan defilera in i mål resultatmässigt efter att under en lång period mest ha agerat statister. Shaktar skapade visserligen inga glödheta målchanser, men när vi fick chansen till att avgöra var vi kliniska för en gång skull.

Dzeko var tillbaka i truppen efter sin skada mot Braga och Mayoral fanns också där. Dock tyckte Mister Fonseca att det inte fanns läge att riskera någon av dessa herrar från start, utan Mkhitaryan skulle leda anfallslinjen. Ibanez och Smalling fanns också med på bänken efter frånvaro och det började se ljust ut på den punkten. 

Roma tog tidigt initiativet i matchen och skapade ett gäng hörnor. Vid en av dessa höll Villar på att ”höfta” in en boll, men Trubin i bortamålet räddade på mållinjen och endast halva bollen hade passerat densamma. Förutom de många hörnorna sprang vi också offside vid ett löjligt stort antal tillfällen. Shaktar hade placerat sin backlinje synnerligen högt och de röda spelarna vädrade morgonluft och rusade ständigt i djupled för att kunna få en sån där friställande passning de senast fick i p-12. Antingen blev passningarna för branta eller så blev det offside, man önskade mer. I Shaktar fanns det 8 spelare i startuppställningen som var födda i Brasilien och om man lägger till den portugisiska coachen så kunde man på förhand ana hur de skulle spela. Stor spelbredd och stora spelavstånd gjorde att vi hade lite svårt att få grepp om bollen och spelet. Vi fick springa en del, men insåg att det i slutändan endast skulle trötta ut oss. I den 23:e minuten fick vi ett inkast precis in på offensiv planhalva som Spinazzola kastade till Mkhitaryan som passade vidare till Pedro. Pellegrini löpte perfekt i djupled och spanjoren friställde italienaren. Efter en touch lite bort från målvakten Trubin kunde Pellegrini enkelt spela in hemmaledningen till 1 - 0 under målvakten. Man kunde inte precis säga att målchanserna avlöste varandra, det var snarare så att man fick söka efter dem med ljus och lykta. Bortalaget kom dock upp i en synnerligen farlig motattack när högerbacken Dodo kom fram på sin kant och slog ett inlägg där Mancini först halkade och Pau Lopez sen snyggt räddade Moraes försök. Spelet var öppet och man satt bara och väntade på att ett friläge skulle dyka upp åt något håll. Pellegrini stressade Trubin strax därpå vilket gjorde att den unge målvakten misslyckades totalt med en rensning som gick rakt på Mkhitaryan. Armeniern uppfattade situationen direkt och smällde på en lobb med vänsterfoten från ca 50 meter. Riktningen var perfekt, men lite för mycket styrka i tillslaget fick Mkhitaryan se bollen segla knappt över målet. Så klart var det färdigspelat för Mkhitaryan då han troligtvis sträckte sig i vaden och fick lämna plats för Mayoral. Med tio minuter kvar av den första halvleken fick vi en hörna som Pellegrini slog mot Christante på första stolpen och som han skarvade mot den bortre stolpen. Kumbulla var inte riktigt på plats och hann inte klämma in bollen i bortamålet. Under de avslutande 5 minuterna lyckades faktiskt bortalaget att få till lite passningsspel på offensiv planhalva för första gången under halvleken, men skapade ingen riktig målchans. På väg ut under pausvilan tog sig Karsdorp åt lårets baksida och tidigare hade Mancini signalerat för ett byte som dock aldrig blev av. 

Den andra halvleken fortsatte precis som den första hade slutat, dvs att Shaktar var det spelförande laget och vi försökte täcka ytor och stänga ner spelvägar. Det var så klart ”risky business”, för vi har inte precis varit så lyckosamma när vi försökt att spela på resultat tidigare, men det var så som vi valde att inleda den andra halvleken. Villar passade fel och skickliga Tete i Shaktar smällde på ett hyfsat skott som Pau Lopez snyggt räddade. Tete testade minuter senare sig på ytterligare ett skott, men denna gången stod Mancini emellan och blockerade bort det försöket. Vi fick en rad inkast i den andra halvleken, men det var löjligt vad enkelt Shaktar snodde tillbaka bollen direkt.  Kumbulla drog på sig ett gult kort när han frustrerat gick för hårt fram. Shaktar spelade med extremt långa spelavstånd, men lyckligtvis kunde Diawara stänga och täcka de enorma ytor som bortalaget ville skapa. Roma inledde den andra halvlekens första kvart med att bara jaga boll och inte klara av att hålla i bollen i mer än några tillslag. 

Pedro fick lämna plats för El Shaarawy med halvtimmen kvar och strax därpå frispelades han av Pellegrini, men hans skott hamnade i blocket och troligtvis hade ett eventuellt blivit avblåst för offside. Vi fortsatte att vara passiva, men lyckades få till någon kontring. Christante passade till Spinazzola som i sin tur passade fram Mayoral. Tyvärr fick inte spanjoren kontroll på bollen i friläge och så rann den chansen ut i sanden. Shaktar kontrade med en dubbelchans där Pau Lopez räddade den första och stygge Mancini blockerade den andra. Ett mål mer än hängde i luften för ukrainarna , men från ingenstans passade Mayoral bollen vidare till El Shaarawy vid en kontring och denna gång tråcklade sig faraonen emellan backarna och kunde enkelt chippa in 2 - 0 målet. Helt plötsligt så blev bortalaget väldigt angelägna om att få till ett bortamål, vilket skapade enorma ytor för att att kontra på. Pellegrini passade fram El Shaarawy som lobbade, men Trubin tippade bollen till hörna. Pellegrini smällde in hörnan som ännu en gång skarvades av Christante vid den första stolpen, men på den bortre stolpen dök denna gången Mancini upp och han fick bollen rakt i pannan och kunde snyggt styra in bollen i nättaket. Mister valde nu att göra ett trippelbyte där Pellegrini, Spinazzola och Diawara gick ut och Ibamez, Perez och Peres kom in. Christante flyttade upp på mittfältet och visar sig vara den spelare som De Rossi en gång sa; att det bästa laget skulle bestå av elva Christante. Han gör inget väsen av sig, men han gör jobbet, alltid utan att klaga. Även om han gör sina misstag är han faktiskt nästan ovärderlig att ha för en tränare. Han kan hoppa in precis var som helst och gör alltid en godkänd insats. Mancini lyckades tillslut fälla till sig ett gult kort och matchen spelades av utan någon riktig målchans.

Christante nämnd, för övrigt gjorde Pellegrini återigen en stark insats, likaså Pau Lopez. Mancini är i stort sett alltid bra när han är sådär småelak mest hela tiden. 

Ett stort resultat och även om man inte på något vis ska ta ut en seger i dubbelmötet mot Shaktar så ska det en hel del till för att vi inte ska gå vidare. Jag hörde någonstans att om vi vinner totalt över Shaktar så skulle vi få spela 8 matcher på 23 dagar, vansinne i så fall. 

Mkhitaryan blev som bekant skadad och får slicka sina sår tillsammans med Veretout. Vi styr vidare mot Parma på söndag och hoppas på samma utdelning då!
 

Arne Holmgren2021-03-12 15:05:25
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?