Lagbanner
2021-01-19 21:15

Roma - Spezia
2 - 4

Roma - Spezia (Coppa Italia) 2 - 4 efter förlängning, och när man trodde man var så långt ner man kunde visade det sig att det bara var en illusion

Roma - Spezia (Coppa Italia) 2 - 4 efter förlängning, och när man trodde man var så långt ner man kunde visade det sig att det bara var en illusion

Ett praktfiasko utspelade sig på tisdagskvällen där hemmalaget totalt skämde ut och förlorade mot ett lag man ska slå 11 gånger av 10. Mancini får bära hundhuvudet efter att han drog på sig ett megakorkat rött kort.

Redan efter 30 sekunder kunde vi gjort mål efter att en bortabacks hemåtnick var allt för lös och där Mayoral hann emellan. Dock kom spanjoren ut ur vinkel allt för mycket och hans skott/inläggsförsök blev varken eller och hamnade som ett mellanting både över och utanför. 

I den 5:e minuten visslade domaren för straff efter att en bortaspelare fått all tid i världen att tråckla sig in i straffområdet och när han skulle passera Christante gjorde denne allt i sin makt för att komma ur vägen, men det blev i stort sett knä mot knä. Man får väl sortera in den straffen i kategorin väldigt tveksamma. Hur som helst placerades 0 - 1 säker in bakom Pau Lopez som trots att han gick åt rätt håll var långt ifrån att rädda. Minuten senare hade vi ett samarbete mellan Mkhitaryan och Bruno Peres, men på inspelet från den senare fick Pedro inte rätt på fötterna så det blev bara en hörna av situationen. Efter 15 minuter kom nästa kalldusch, när Kumbulla skulle rensa bort bollen vid eget straffområde. Uppspelet hamnade både för kort och för lågt så en mittfältare i Spezia kunde nicka fram en anfallare som i sin tur serverade en annan spelare ett skottläge. Skottet blev snyggt placerat i krysset bakom Pau Lopez och så var det 0 - 2. Villar kom strax senare in i offensivt straffområde och blev halvkrokad. Ingen tydlig straff, men vad skiljde den situationen från den som Spezia fick straff på? Roma pressade på men det skedde utan något större engagemang eller intensitet. Det var snarare så att det var Spezia som inte hade förmågan att prestera bättre och de var sannerligen inte bra. Roma hade massor av ”nästan-lägen” hela tiden, men ingen, absolut ingen visade någon som helst tendens till att ens bli förbannade, inte ens på låtsas. Ingen klagade på domaren, ingen viftade eller skrek på sina lagkamrater, inga vattenflaskor sparkades iväg, det fanns helt enkelt inget engagemang över huvudtaget. Man drömde sig tillbaka till tiden då spelare som Roy Keane, Davids, Gattuso, De Rossi och till och med Cufré och ungraren Norbert Gyömbér, som spelade en match med oss för några år sedan med bruten stortå och vägrade gå av. Vi hade gjort alla tillåtna byten och han ville inte att vi skulle förlora. De Rossi blev så imponerad att han ramade in ungrarens foto och hängde upp det i omklädningsrummet.  

Spinazzola, Pellegrini och Mayoral försökte sig på avslut, men det blev alldeles för lama försök. Pedro var tyvärr återigen en av våra sämsta spelare och man undrar hur han laddat för match när han ideligen ska ge sig på klackförsök och andra omöjliga alternativ likt en nyuppflyttad ”förstaårsjunior”. Vi testade instick efter instick, alltid centralt, men Speziaförsvaret klarade inte att välja sig för det, men vi slarvade å’ sin tur ständigt med den sista passningen. Efter 38 minuter fick vi en dubbelchans genom Pedro och Mayoral, men de resulterade inte. Resulterade gjorde däremot Pellegrinis straff som han själv fixade. Straffen i sig hamnade under samma kategori som Spezias. Frågan var dock varför försvararen inte fick gult kort, men det är ju klart, han hade ju redan ett så då hade det ju blivit utvisning. 

De andra halvleken började som hela den första hade varit, laget utan rejäl tagning och Pedro med juniormisstag. Mayoral satsade ideligen på skarvpassningar, vilka allt som oftast gick fel, medan Villar spelade elegant och styrde spelet på ett allt mognare sätt. Pedro hamnade i två perfekta lägen för att få assistpoäng, men han hade en riktigt pinsam svag kväll. Romas passningsspel- och direktspel var riktigt uselt och nu började till och med bortalaget att pressa högre upp i banan. Mayoral fick ett läge, men sköt okoncentrerat över. Med 20 minuter kvar byttes Villar ut mot Veretout och Spinazzola mot Karsdorp. Bruno Peres fick då lufsa över till vänsterkanten. Mayorals fortsatte att klacka bort möjligheter och man undrade om han verkligen är uppfostrad i Real Madrids akademi. Veretout blev en injektion och efter samspel mellan honom och Mayoral blev Mkhitaryan frispelade och avslutade elegant med en vänsterchip över målvakten och in i målet till 2 - 2. Nu var det mer eller mindre spel mot ett mål och det var bortalagets. Christante höll dock på att kopiera Kumbullas uppspel med mål i nacken, men det klarade sig den gången. Med 10 minuter kvar av matchen tvingades Spezia till sitt 5:e byte och frågan var om det var klokt med tanke på risken för förlängning. Roma gjorde också ett byte i denna varan när Carles Perez ersatte en magnifik Mkhitaryan. Minuten senare spelade en bortaback en för lös bakåtpassning och Mayoral kom helt ensam med målvakten. Siktet var dock inte rätt inställt, utan skottet ven strax utanför den ena stolpen. I den sista tilläggsminuten fick Spezia en chans som deras anfallare bombade mot mål, men Pau Lopez gjorde en fin räddning. Slutsignalen ljöd och förkunnade därmed att vi skulle få spela ytterligare 30 minuter. Nåja, det skulle väl inte slita allt för hårt på våra spelare?

Dzeko ersatte Mayoral och man var nu övertygad om att vi skulle göra processen kort. Kort blev processen, men inte så som man hände tänkt sig. Bara sekunder in på förlängningen gjorde vår opolerade Mancini en fullständigt idiotisk sultackling på en motståndare som var felvänd och över 50 meter från romas mål. Så klart blev det gult kort som blev till ett rött för han hade en varning sedan innan i matchen. Bättre blev det inte när frisparken spelades snabbt, eller om det var att vi inte var observanta. Bollen sparkades i djupled, men Pau Lopez var bra med, men missade bollen och kapade en framåtlutande anfallare. Anfallaren vände sig om för att inte få bollen i ansiktet, men det skulle visa sig att Pau Lopez missade bollen helt och sparkade i stället till anfallaren. Två romaspelare samlade upp de förlupna bollen, men domaren dömde en helt korrekt frispark. Vad jag aldrig förstod var varför Pau Lopez fick rött kort, för anfallaren var absolut inte helt fri och hade inte hunnit före backarna om han så hade velat. What ever! Vi var nu nere på 9 spelare med typ 29 minuter kvar, bra där!

Kalabaliken i Bender måste ha varit välstrukturerad i jämförelse med vad som hände nu på Olimpico. Fuzato som satt högt upp på läktaren fick storma ner och Fonsecas mörka hårsvall verkade gråna för varje sekund. Dzeko är kanske ingen man ville ha inne i spel 9 mot 11, men det hade säkert blivit tråkig stämning om portugisen hade tagit ut bosniern direkt. Christante ersattes av Ibanez och Pedro ersattes av Fuzano. Vi körde med 4 - 3 - 1 och givetvis ultradefensivt. Spezia kunde inte skapa en enda farlig målchans under de första 15 minuterna, utan det var vi, genom Dzeko som fick den största chansen. Dzeko är dock inte precis glödhet för tillfället och testade en extra dragning i stället för att gå för ett avslut. I den 107:e minuten orkade vi inte stå emot längre utan Danielle Verde, vår tidigare akademiprodukt, nickade in 2 - 3 efter misstänkt offside x2. Hur som helst så godkändes målet och ingen verkade bry sig. Vi försökte åndå och några spelare ska ha cred. Pellegrini slog en snabb frispark till Dzeko, men domaren dömde om den. Ingen vet varför och Pellegrini kanske ställde en för rak fråga till domaren för han fick gult kort. På planen var vi 9 mot 11, men i verkligheten var vi 8 - 11 eftersom Carles Perez, var totalt förvirrad och spelade synnerligen otaktiskt. En annan spelare som inte precis är något tränarämne är Karsdorp som fick Fonseca att vilja gå upp i atomer. Vi fick en frispark i bra inläggsläge med 4 minuter kvar av förlängningen, men vår holländare spelade bollen ca 20 meter bakom stället där frisparken skulle slås och frisparken spelade han kort bakåt. Mon Diex! Det spelade ingen roll att Spezia avslutade matchen med en kylig chip utifrån och fastställde resultatet till 2 - 4.

Vissa spelare fick spela 120 minuter, de sista 30 jagandes och krigandes. Vi har inte ett överflöd av ytterbackar och Bruno Peres fick slita ont. Även Pellegrini spelade i två timmar och borde känna av detta även under kommande helg. Frågan åtminstone jag ställer mig är hur stämningen är i omklädningsrummet efter ett sådant här debacle. 5 spanjorer finns i truppen, där några underpresterar rejält, ingen grinta, inget någonting. Bara några spelare visar klass i match efter match och det är bara Mkhitaryan och Villar som kan gå med högt huvud i huvudstaden för tillfället.

Friedkins var som vanligt närvarande under matchen och med tanke på deras mörka blickar var de allt annat än nöjda med var de fick se. Man kan bortse från förluster om spelarna krigar och ger mer än allt, men allt för många verkar vara nöjda som läget är. De tjänar grymma pengar, men levererar långväga från godkänt. Fattigt folk tar under normala år banklån för att kunna betala sina årskort. Visserligen har Covid hindrat försäljningen av dessa detta året, men med dessa korgossar till spelare som inte krigar för skölden kommer man inte nå några försäljningsrekord när det åter kommer tillåtas åskådare på matcherna. Det enda positiva med dagens match är att vi slipper möta Napoli i nästa omgång…

Arne Holmgren2021-01-20 17:45:54
Author

Fler artiklar om Roma

Taktisk analys: Vad kan vi förvänta oss av Ivan Juric?